Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pękła wanna akrylowa

Recommended Posts

... ma ktoś jeszcze takiego pecha jak ja??
Na razie mieszkam co prawda w bloku, ale to co usłyszałam po zgłoszeniu usterek to było hmmm... A mianowicie po 3 miesiącach od wprowadzenia się, a 5 od oddania bloku do użytku ( NOWY!!!). Zaczęło się od drobnej szczelinki nad futryną w łazience ( maluśkie pęknięcie ). No rozumiem, nowy blok, pracuje. Z malutkiej szczelinki zrobiła się szpara :o ( nóż wchodzi ), no rozumiem, blok pracuje... Ale jak już zaczęły mi pękać wszystkie ścianki w łazience ( oj, moje biedne kafelki ) i oddzielać się od sufitu, po czym pękła futryna łazienkowa a pęknięcia poszły do pokoi, no cóż wezwałam fachowców ze spółdzielni. Przyszli, obejrzeli, pocmokali i jednym głosem rzekli: to wszystko przez to, że lejemy pełną wannę wody, a wanna duża... :o :o :o Wanna ma wymiary 170 na 75 ( standardowa, prostokątna ). To jeszcze nic. na pytanie, dlaczego pęka w pokojach też mieli odpowiedź: postawiliśmy przecież meble... I strop pracuje... :o . Tak naprawdę jak już im spuściłam nadzór budowlany na głowę, to się okazało, że pod moim mieszkaniem pękł i osunął się strop!!! (Mieszkam na parterze. Pode mną są garaże.)

pękła wanna na długość około 10 cm

Niewielkie pekniecie mozna skleic . Spotkalem sie z takim przypadkiem kilka lat temu i po sklejeniu , wanna sluzy do tej pory .

Jak pękłą bez powodu )wada produkcyjna), to może wystarczyć.

Ale jak pękła z powodu nieprawidłowego montażu (złe wypoziomowanie -> naprężenia po napełnieniu wodą), to pęknięcie może iść dalej.

Znam gościa , który pracuje tam gdzie robią wanny. Mówił, że te z Cersanitu mają o wiele gorszą technologię produkcji niż te np. z Koła. Opowiadał o testach z wrzącą wodą, wannom z Cersanitu dosłownie odchodziła farba (czy tam coś to białe czym są pokryte), najlepiej spisywały się wanny z Koła.

Miałam podobny problem, ale z brodzikiem akrylowym - normalnie zrobiła sie w nim dziura. Po rozebraniu kabiny i dokładnym "prześwietleniu" brodzika okazało sie, że jest on źle "odlany" w kilku miejscach no i oczywiscie w miejscu gdzie powstała dziura. Reklamacja została oczywiście uwzględniona.

wczoraj nasz montażysta to obejrzał i powiedział, że to winna wanny

i że pierwszy raz widzi coś takiego

mam do gościa zaufanie bo cały dom tzn wykończenie jest w jego rękach i sprawuje się rewelacyjnie,

zastanawiam się tylko czy jak przyjdzie do wymiany wanny to kto poniesie koszty wymiany płytek i całego montażu

Wg mnie problem mogl powstac przy montazu. Naprawde nie wiele ludzi obciaza wanne podczas osadzania i potem sa takie efekty.

Ja jak osadzalem wanne to nalałem 3/4 wody do niej i zostawilem do wyschniecia.

Jak na razie zadnych problemow.

Ad czerwone. bardzo oryginalny pomysł, tylko weź pod uwagę

że nie każdy ma tyle czasu - pół roku czy rok - żeby poczekać aż wyschnie 3/4 wanny wody :-?

Ale się czepiacie tego wrzątku. No raczej nikt nie leje ukropu do wanny i się odrazu nie kąpie ale podczas testów stosuje się warunki najgorsze jakie wanna może przejść w przyszłej eksploatacij. Mam sąsiadów którzy grzeją wodę na kuchence gazowej, jak się zagrzeje (a często się zdarza, że zagotuje) to wlewają to do wanny i dopiero później dolewają zimnej. Więc wlanie wrzątku do wanny jest jednak możliwe :D

własnie jesteśmy po wizycie serwisanta z Cersanitu

przyjechał popatrzył i powiedział że reklamacji nie uznaje bo jest uszkodzenie

mechaniczne

wg niego

"w te wanny można walić młotkiem i nic się nie dzieje a pękniecie jest związane z puknięciem np w trakcie transportu i trudno znaleźć winnego :o

mógł ktoś tą wanną puknąć w czasie transportu :o

mógł ktoś w trakcie magazynowania w nią puknąć i uszkodzić

jest pewien że uszkodzenie powstało poza fabryką :o

mógł ktoś w trakcie magazynowania w fabryce na paletę ją rzucić i ją uszkodzić

uszkodzenia nie widać a wychodzi dopiero w trakcie użytkowania

akryl ma odpowiedną grubość i nie pęka :o

ale na krawężnikach jest cieńszy i może pęknąć :o

nie zgodzilismy się z jego opinią, piszemy kolejne pismo do cersanitu

jak nam uznają reklamację to przyślą drugą wanne ale wg niego "samo się będziemy bujać z ponownym montażem"

albo nam reklamacji nie uznają

możemy wynająć rzeczoznawcę i złozyc sprawę w sądzie ale tow g niego się nie opłaca

a ja myślałam że mieszkam w Europie

skandal

Nie jestem producentem wanien ale pęknięcie jest uszkodzeniem mechanicznym i samo się zrobić nie mogło - musiała jakaś siła fizyczna w tym dopomóc... tą siłą mógł być równie dobrze ciężar człowieka w wannie pełnej wody.... ale odróżnienie tego od pęknięcia spowodowanego np. w trakcie transportu jest raczej trudne...

Pan który montował jest nieobiektywnym źródłem opiniotwórczym gdyż w tym momencie ocenia jakość własnej pracy....

Moim zdaniem powinnaś sprawdzić poprawność zamontowania wanny (np. jej wypoziomowania). No i napisać pismo do producenta opisując okoliczności.

To oni a nie serwisant mogą ostatecznie uznać bądź odrzucić reklamację.

Nawet gdy nie będą mieli 100% pewności że to wina ich produktu to może zechcą zadbać o swoje dobre imie i ją wymienić...

wypoziomowanie wanny jest ok

pan serwisant stwierdził, że firma uszkodzeń mechanicznych nie uznaje z urzędu i że on takie pęknięcia to widzi kilka na tydzień i żadna reklamacja nie przeszła

przeczy sam sobie bo mówił, że można młotkiem walić i nic a chwilę później, że takich spraw ma kilka na tydzień

napiszemy do producenta i zobaczymy