Gość 08.10.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 klikjąc na link podany przez Karola N. wskakuje Jutul - Cz. miał chyba rację. Co do norweskich wkładów to słyszałem też opinię, że są "lane" we Francji lub Hiszpanii w/g projektów Norwegów; z drugiej strony skoro u nas odlewają kominki to dlaczego nie w Norwegii? Ochrona środowiska? Odlewać gdzie indziej, testować u siebie? nielogiczne! Choć u mnie jest firma, która produkuje dla Siemensa tostery....Pozdr. Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.10.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Witam.Ten, kto był w jakimkolwiek skandynawskim kraju od razu odpowie na to pytanie.Różnica w cenach (w tym i robocizny) jest na tyle duża iż opłaca się produkcję przenosić do innych krajów, zachowując u siebie administrację i działy projektowe (nie tyczy się to tylko wkładów kominkowych).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 09.10.2003 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 A ja chyba wezmę jednak wkład Jotula - Panorama 18 tak jak Teska, jest naprawdę bardzo ładny, duży i napewno będzie dawał dużo ciepła Bećka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Norweski wkład z Wietnamu ? Dobre ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.10.2003 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Majo, Bećka pozdrawiam i miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Teska lider forum to "śmieciara" najwiecej wpisów tylo co z trescia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość dżon 12.10.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Ja również z przykrością stwierdzam, że Teska lubi "być" w każdym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Wkład Tarnawa 14 kW RETRO Brąz - nowy z wystawy - 046 857 82 17 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 23.10.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Kupiłem w końcu 16 kW, a nie 14 - tarnawę. Wygląda na to że będę zadowolony z tego wkładu. Mogę się zapisywać do fan klubu tarnawy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 23.10.2003 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Dzięki za wszystkie opinie Ja jednak zostanę przy wkładzie Jotula, wprawdzie nie Panorama, a Harmony, ale tylko ze względu na to że nie odpowiada mi otwieranie w tą stronę. Do wiadomości dla chętnych mogę powiedzieć że do końca października jest promocja w jotulu na dużą Panoramę i dużą Harmony. Co do tarnawy to poza ceną nic szczególnego (moje zdanie) mała, źle się otwiera, ale podobno też długo trzyma żar. Ja chcę żeby mój kominek był duży i dobry Myślę że Harmony spełnia te warunki Bećka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 23.10.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Która tarnawa mała, która duża... 18 kW z płaską szybą wydawala mi się wręcz za duża do moich potrzb i pokoju. Chciałem kupić 14 kW, tą naprawdę malutką a w końcu los sprawił (na 14 musiałbym czekać do listopada a 16 była od ręki) że mam 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 23.10.2003 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Która tarnawa mała, która duża... ja już nie chcę wnikać dalej bo mam już dosyć chodzenia i oglądania. Każdy wkład ma + i - . Podobają mi się francuzy ale jedni je zachwalają, a są tez tacy co wręcz odradzają. Myślę że nie ja pierwsza i nie ostatnia mam problem z wyborem wkładu. Ja potrzebuje wkład, który będzie dobrze grzał, bo mam zamiar rozprowadzić ciepło do innych pomieszczeń więc nie mogę kupić wkładu tylko do ozdoby (dlatego nie kupuję francuza), ale jak ktoś chce tylko do ozdobnego grzania to polecam francuza- ładny, duży, tani Bećka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A Ja mam Tarnawe od reki.... 18 kW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 24.10.2003 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 ale mi zakręciliście w głowie. Dzisiaj pojadę i jeszcze raz pooglądam tą tarnawę Bećka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 24.10.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Ja tez mam problem Jotul Panorama 18 czy Hajduk Volcano ? Moc ta sama, roznica w cenie 1500 zł, ale chodzi mi przede wszystkim o trwalosc, ekomicznosc i estetyke. Dzisiaj pojade porownac te wklady. A jaki Wy macie spostrzezenia odnosnie tych wkladow. Przy wkladach zeliwnych obawiam sie, że mogą pekac, przy stalowych, ze z szamotem tez cos sie moze dziac. Przy Jotulu szyba w razie jej stluczenia moze byc b. droga. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 24.10.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Mam Panoramę Jotula,suche drewno i najmniejszych zastrzeżeń.Trzyma żar kilkanaście godzin,ogrzewa cały dom.A co do szyby,to koszt wynosi ok 750 zł,niemało,ale ile razy planujesz ją rozbić? To są wypadki sporadyczne.Poza tym wiadomo,że jeśli coś jest droższe to jest lepsze,lepiej raz zapłacić wiecej,niż kupować drugi raz.Jest jeszcze estetyka,porównaj Jotule z Tarnawą-będziesz patrzył na wkład każdego dnia przez ładnych parę lat,a Tarnawa przypomina z wyglądu Zaporożca.1500 zł różnicy nie powali Cię na kolana.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.10.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Nie wiem co macie do estetyki tarnawy, zwłaszcza że po obudowaniu widać głównie obudowę, w której w jakimś obramowaniu znajdują się drzwi z szybką, a za nimi ogień.... Poza tym jest w czym wybrać: płaska, prostokątna, dzielona a nawet panorama, szara, czarna... jest tego kilkanaście różnych modeli Jeszcze jedno. Oglądając różne wkłady widziałem mnóstwo części i śrub, podczas gdy tarnawa to jeden odlew, w środku blacha i "płotek", pod spodem dwie blaszki do regulacji przepływu powietrza... z przodu drzwi z szybką i to już wszystko.Czasem jeszcze popielnik.A wiadomo - im mniej części tym mniej ich może się popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 24.10.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Wydaje mi sie, że wsrod tych wkładow o wyborze decydują coraz bardziej subiektywne przekonania. U mnie chyba tez tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 24.10.2003 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 słuchajcie mówcie co chcecie ale Jotul do Tarnawy nie ma się ni jak. Jotul: -ładny, czrny, gładki - klasa tarnawa: -szro-bura, chropowata, mała wizualnie bez dwóch zdań Jotul 100 razy ładniejszy, więc zostaje kwestia ceny ale chyba jednak kupię jotula Harmony Bećka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Tarnawa chropowata?? To jeden z najgładszych odlewów we wkładach jakie ogladałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts