Patos 30.09.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wczoraj w TV podobno był program o szkdliwści wełny nie tylko przy jej układaniu , czy ktoś to widział i może skomentować jestem właśnie przed wyborem ocieplenia ścian i dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 30.09.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 wczoraj na tym forum znalazłam opinię o radioaktywności wełny mineralnej popartą linkiem do artykułu z jakiejś konferencji naukowej. Zawsze jednak znajdzie się jakaś szkodliwość - nie zamierzam się tym przejmowac. zycie w ogóle jest szkodliwe- nie dajmy się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogurcik 30.09.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 To były "Interwencje" zdaje się w Polsacie. Nie pozostawino suchej nitki na wacie. I te zdjęcia ... latające drobiny wełny przy facecie, który ją ciął. Sugerowano, że tylko w Polsce nikt nie wie o szkodliwościach rakotwórczych wełny. NIe wiem czy to nie wojna między firmami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 30.09.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Ja też właśnie jestem w trakcie ocieplania wełną mineralną i myślę że gdyby faktycznie była taka rakotwórcza to żadne normy by jej nie dopuściły do produkcji i użytku. Ja i tak będę ocieplać wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 30.09.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Ja właśnie ociepliłem własnoręcznie poddasze. O tym, że włókna wełny będą wciskać się dosłownie wszędzie przy robocie było wiadome, toteż "uzbroiłem się" i pomagierów w profesjonalne maski, rękawice i stroje ochronne z fizeliny. Nie mieliśmy tylko okularów, tzn. ja miałem - optyczne Siedzę teraz w pracy i wszystko mnie swędzi, ale w domeczku zapanowało nareszcie przyjemne ciepło i paląc w kominku wiem, że nie wyrzucam drewna (czyt. pieniędzy) w błoto. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.09.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 andrzejK - to nic w porównaniu z "historyczną" szklana watą. Czy ją jeszcze ktoś pamięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 30.09.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wowka, ja do dziś pamiętam, jak w dzieciństwie wsadzilem łapę w watę szklaną. Swędziała później i była czerwona przez (tu szczegóły troche mi się zacierają) miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.09.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Czyli doświadczenia podobne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Ja też właśnie jestem w trakcie ocieplania wełną mineralną i myślę że gdyby faktycznie była taka rakotwórcza to żadne normy by jej nie dopuściły do produkcji i użytku. Ja i tak będę ocieplać wełną Azbest też był przecież dopuszczony do produkcji użytku. A po latach... masz babo placek :lol: Za kilka lat powstaną firmy usuwające i utylizujące szkodliwą i rakotwórczą wełnę mineralną. Zobaczycie. Biznes to biznes, a tobie Inwestorze zawsze wiatr w oczy tzn. w portfel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 czy ktoś wie jak cenowo wychodzi EKOFIBER ? mam namiary na firmę ale ciągle zapominam zadzwonić w godzinach pracy. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 30.09.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 czy ktoś wie jak cenowo wychodzi EKOFIBER ? mam namiary na firmę ale ciągle zapominam zadzwonić w godzinach pracy. CZ. Co za różnica jeżeli producent zapewnia zachowanie właściwości tylko przez 10 lat. A w dodatku jak to coś umieścić między krokwiami jak to jest sypkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 YEYOz tego co zrozumiałem to gwarancja jest na 10 lat, a nie właściwości zachowane są przez 10 lat ! na telewizor też masz rok gwarancji a działa przecież dłużej.Napisz coś więcej jeśli masz informacje. No bo jeśli nie wełna, bo trująca, ekofiber traci właściwości a styropian topi się podczas palenia to czym ocieplić. A może nie ocieplać ? CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 tak sobie w necie pogrzebalem i znalazlem troche materialow na ten temat [po angielsku oczywiscie] to chyba najwiekszy zbior informacji poswiecony zagrozeniom jakie moze powodowac welna RESEARCH DEMONSTRATING THE POTENTIAL HEALTH HAZARD OF MINERAL FIBRES FOR BUILDING INSULATION FROM ROCK AND GLASS. Ponizej material z amerykanskiej Agencji Ochrony Srodowiska - EPA Fine Mineral Fibers tu material z australii National Occupational Health and Safety Commission tutaj wyniki testow dowodzace ze nie jest rakotworcza G R A N U L A T E D Rockwool tutaj jest lista produktow rakotworczych gdzie rockwool (poz. 193 rockwool) jest przypisany do grupy Group 2B: Possibly carcinogenic to humans (234) czyli PRAWDOPODOBNIE raktworcze dla ludzi dokument w formacie PDF - Lista materialow rakotworczyc lub mogacych miec takie wlasciwosci na razie tyle - duzo materialow jest z USA/Australii co moze byc tez tlumaczone tym ze tam jest powszechne publikowanie materialow z badan lub wynikow opracowan agencji rzadowych/badawczych w sieci milej lektury ups - zapomnialem sie zalogowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 to jest jeszcze ciekawy material dotyczacy zasad bezpieczenstwa przy pracy z materialami nazywanymi Synthetic Mineral Fibres (SMF) czyli m.in. welna mineralna, szklana itp. tak na marginesie a propos azbestu to przy okazji dowiedzialem sie ze jeszcze w 80 latach do produkcji niektory rodzajow welny byl dodawany azbest (5%) a wracajac do tematu to zasady bezpieczenstwa przy pracy z welnami tez niestety po angielsku ups - znow sie nie zalogowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 01.10.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ale , jak rozumiem dotyczy to tylko pracy z wełna , więc co komu szkodzi wełna na poddaszu zamknięta np płytami i folią . ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 01.10.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 YEYO z tego co zrozumiałem to gwarancja jest na 10 lat, a nie właściwości zachowane są przez 10 lat ! Napisz coś więcej jeśli masz informacje. CZ. Cyt ze strony http://www.ekofiber.pl "Żywotność izolacji z EKOFIBRU jest nieograniczona. Materiał z odzysku może być ponownie użyty. Producent gwarantuje zachowanie podstawowych właściwości EKOFIBRU przynajmniej przez 10 lat" Po pierwsze ciekawe co to są te podstawowe właściwości i dlaczego przynajmniej przez 10 lat a nie np. przez 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bećka 01.10.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 A tak na marginesie to powiedzcie mi czy między płytami KG a wełną mineralną dajecie jeszcze folie? Jak tak to jaką? Pan z ROCKWOOLA powiedział mi, że absolutnie żadnej foli bo dom będzie się pocił. Co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 wczoraj na tym forum znalazłam opinię o radioaktywności wełny mineralnej popartą linkiem do artykułu z jakiejś konferencji naukowej. Zawsze jednak znajdzie się jakaś szkodliwość - nie zamierzam się tym przejmowac. zycie w ogóle jest szkodliwe- nie dajmy się zwariować Pewnie, niektorzy mowia, ze papierosy szkodza, a moj dziadek pali 70 lat, i mu juz 100 stuknela, i zyje.)))Dadarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Rozumiem, że proponujesz by wszyscy zaczeli palić Moj sąsiad też palił, jednak rak płóc pozwolił mu tylko na 46 lat życia Dzięki takiemu rozumowaniu w naszum kraju jest tak wspaniale i dostatnio....... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Przepraszam płuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts