Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Video-domofon ? Jaki najlepszy, jakie macie, polecacie ?

Nefer

Recommended Posts

ja mam teleskop galileusza. jak koleś przed bramą mi się nie podoba - a zaznaczyć muszę, że widzę go tak samo wyraźnie jak pierścienie Saturna w deklinacji majowej (wg Tablic Rudolfianskich, przygotowanych przez samego Johannesa Keplera na podstawie obserwacji Tychona de Brache) - puszczam Łajkę, mojego owczarka niemieckiego, który wskakuje na drzewo widząc zaskrońca.

kiedy jest po wszystkim trwa spór o liczbę ofiar ;)

• 6 months później...

szkoda, ze temata zamarła :-(

sprzetu od groma-nie wiadomo co wybrać a ociepla się i trza coś na płot wywiesić :roll:

szukam takowego bez słuchawkowego, z pamięcią, kolorem (ale bez białych diodek przy kamerze), dwoma monitorami i zasilanego z transformatora (znaczy bez wtyki przy monitorze). A przy takich wymogach rynek się zawęża. I zasadniczo poniżej 2kzł!!

Oglądam, czytam i głupieje :cry:

szukam takowego bez słuchawkowego, z pamięcią, kolorem (ale bez białych diodek przy kamerze), dwoma monitorami i zasilanego z transformatora (znaczy bez wtyki przy monitorze). A przy takich wymogach rynek się zawęża. I zasadniczo poniżej 2kzł!!

Oglądam, czytam i głupieje :cry:

Pogrubiłem wykluczające się wymagania. Chodzi o jasność obrazu z takiej kolorowej kamerki - nie tylko w nocy, ale już w czasie zmierzchu niewiele zobaczysz.

kolorek to wizja małżowinki-i tu nie ma dyskusji :lol: :lol: Wstępnie szukałem cz-b z pamięcią i słuchawką-ale jak połowica "wtargnęła" w prosesz poszukiwań to nie ma zmiłuj:lol: :lol:

co do diodek to pojawiają się np. na allegro takie wynalazki-zgadzam się że kosztem jakości

frykow-najbardziej niemiła informacja to wykluczenie "poniżej 2kzł". Czy to znaczy, że cuda bez marki nalezy sobie odpuścić i szukać czegoś co kosztuje z odpowiednia jakością??

nie no po prostu kamera która nie dość, że kolorowa to jeszcze ma być dobrze widać wieczorem i po zmroku musi kosztować...sama matryca która przy wysokiej czułości będzie miała znośne szumy musi kosztować 500-i więcej zł...do tego optyka też odpowiednio jasna itd..nie ma nic za darmo..

• 3 months później...

Witam

Ja znalazłem coś takiego:

http://sklep.genway.pl/index.php?p94,wideodomofon-kolorowy-panel-cm-06dnd2-c-monitor-cm-06dnri

Za tysiaka kolorowa kamera, widzi w nocy, można podłączyć zamek do furtki, podłączyć dodatkowy monitor.

Używa ktoś tego? Co to za marka?

Nie wiem czy warto w ogóle brać coś takiego pod uwagę.

Pozdrawiam

Ciekawy ten wynalazek, ale zastanawiam się czy mimo, że jest do monatżu pod tynk dałoby się go "zasadzić" na bramie :roll:

A ja się zastanawiam jeszcze nad tym "widzeniem w nocy" kamery. Wg genway:

"Wysokiej jakości kamera z białymi diodami, umożliwiającymi widzenie"

Co to te "białe diody"?

Na początku myślałem, ze kamera po prostu widzi w podczerwieni, ale teraz zastanawiam się czy ta "biała dioda" po prostu nie oświetla twarzy kogoś kto się nachyla i dzwoni...

Pozdrawiam

po poszukiwaniach decyzja padła na to:

http://www.eura-tech.eu/index.php/5,wideodomofony

model "EURA" VT-691DM+584, z pamięcią, KOLOR

Zalety:

Podstawowa - pamięć 120 obrazów. Super sprawa.Po powrocie do domu można odtworzyć zapisane obrazy z informacją o dacie i godzinie zapisu.

Podłączenie do modułu zewnętrznego na 4 przewodach (do 50 m bez koncentryka)

Ekran kolor 7''.

Dobre możliwości rozbudowy zestawy (dodatkowe monitory, słuchawki, kamery, zasilanie zamka).

Wady:

Białe diody niewiele dają w nocy - chyba że ktoś przystawi twarz do kamery :lol: natomiast przy świetle dziennym obraz czysty i wyraźny.

Moduł zewnętrzny VT-584 (wybrany bo ma możliwość regulacji kamery) podatny na zawilgocenie. Objawy: domofon samoczynnie dzwoni. Trzeba zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi.

Dziwne wzbudzanie się fonii w module zewnętrznym - objaw buczenie. Do zniwelowania.

• 5 months później...

Witam jako nowy członek tego forum.

Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z videodomofonami GIRA?

Mam kilka propozycji rozwiązań tej firmy, dodatkowo wszystkie gniazda i ramki w instalacji elektrycznej mam z Giry ale cena videodomofonów zwłaszcza tych "lepszych" jest bardzo wysoka. Stąd moje pytanie czy chodzi tu rzeczywiście o jakość i niezawodność czy można dostać coś lepszego płacąc mniej?