Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Video-domofon ? Jaki najlepszy, jakie macie, polecacie ?

Nefer

Recommended Posts

lukevmax, biorac pod uwage jakosc, funkcjonalnosc i design, to chyba trudno bedzie Ci znalezc cos korzystniejszego. GIRA to juz wysoka polka cenowa. Ja w kazdym razie nic nie znalazlem i zrezygnowalem ze wzgledu na cene. Zakupilem tylko ramki, gniazdka i wlaczniki tej firmy. Jeszcze nie do calego domu, ale jestem na dobrej drodze :wink: :D

Ja chciałabym aby domofon albo videodomofon miał dodatkowy przycisk otwierający bramę, mam jednak problem ze znalezieniem odpowiedniego modelu. Czy ten pomysł ma jakieś wady, ktorych nie jestem świadoma, podobno nikt o taką funkcję nie pyta.

Można go dorobić :wink:

• 3 months później...

No to ja napisze o swoim rozwiązaniu.

Centralka telefoniczna z bramofonem i do tego osobno kamera z modulatorem.

Zalety nad videodomofonami.

- niski koszt - centralka ok 500 plus bramofon 100 plus kamerka i modulator ok 400

- widok z kamerki w kazdym telewizorze - nie tzeba lecieć do videodomofonu tylko sobie przełączyć kanał pilotem

- otwarcie z każdego telefonu - brak biegania do videodomofonu żeby otworzyć.

Kamerka i modulator można kupić w Dipolu natomiast centrala i bramofon np. Slican bądź Platan.

Zyskujemy do tego dodatkowo fajne funkcje związane z centralką telefoniczną.

Wady - trzeba wszystko zaplanować przed tynkami i pociągnąć odpowiednie przewody po domu, jak również przewody do bramy.

Misialki: a jak ktos nie bedzie mial telefonu stacjonarnego?...

To akurat nie problem - możesz pod centralkę telefoniczną podłączyć bramkę gsm bądź użyć jej tylko do videodomofonu i podłączyć jeden bądź dwa telefony i mieć łącznośc wewnętrzną po domu tylko.

Misialki napisz coś więcej o przewodach, jakie i gdzie ? Może jakieś zdjęcia tego cuda ? pozdr adam

Zdjęcia to co najwyżej przewodów przed tynkami tak więc nie bardzo pomocne. Wszystkie schematy odnośnie kamerek, modulatora na Dipolu (było o tym niejednokrotnie) - schemat na multiswitchu. Przewody koncentryczne plus zasilanie do kamerek i potem w jedno miejsce do modulatora i multiswitcha.

Odnośnie centralki telefonicznej to mam pociągniętą skrętkę do wszystkich pomieszczeń gdzie przewiduje telefon i łączą się w jednym punkcie gdzie będzie centralka. Z centralki również skrętka do bramy (choć zdaje się że wystarczy jedna para przewodów) ale to w zależmości od centralki i bramofonu. Wszystkie schematy rónież w opisie centralek i bramofonów na stronie producentów.

• 6 months później...
  • 8 months później...
  • 2 months później...

I ten trudny wybór stoi przed nami.

Potrzebujemy - 2 kolorowe ekrany, umieszczone na różnych piętrach, 1 domofon.

zależałoby mi a tym aby ekrany były białe bo mniej będą się rzucać w oczy.

W sklepach organoleptycznie podobał mi się ORNO VFK-612

http://img163.imageshack.us/img163/449/warszawasierp201158.jpg

badź ORNO VO-272C

http://img200.imageshack.us/img200/3220/warszawasierp201155.jpg

ale zupełnie nie wiem czy ORNO jest firmą na której można polegać czy lepiej szukać czegoś innego? Drzwi będą otwierane raczej mechanicznie - czyli któreś z nas giba na parter i wita przybysza już na parterze :)

Kable już są położone pod tynkami/wylewkami więc kwestia doboru sprzętu. Czy coś poradzicie? Czy wiecie czy ten drugi model orno można łączyć 2 ekrany+1 domofon?

a może inne firmy które mają zgrabny look i mają system 1rodzinny z 2 ekranami? Rozsądna cena - do ok 1500 -1800.

Dzięki!!!

• 4 years później...
Video-domofon jest najlepsza opcją i nie wyobrażam sobie już powrotu do zwykłego tradycyjnego systemu. Ostatnio odkryłem super rozwiązanie jakim jest możliwość podłączenia do domofonu – przykładowo coś takiego - [sPAM]. Instalacja jest tak prosta, że nawet laik sobie z tym poradzi, tak samo konfiguracja i sama obsługa. Edytowane przez Elfir