Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubełkowa,którą stroną?

gwiazdor71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,mam problem,bo zastanawiam się jak mam zalozyc do muru folię kubełkowa,kubelkami do ściany czy też na odwrut??

Zagłębienia na zewnatrz. . tylko żadnych "lepiszczy " ponad 30cm od stopy fundamentu.

Niebieskie strzałki pokazują ideę folii

http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

A tu masz instrukcję montżu dokładaną przez producenta do rolki. .

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

Słyszałem opinię, że folia to zło bo i tak wilgoć wejdzie, i tak, zwł. jak się jakaś dziurka zrobi albo odpływ wody zamuli. Jeśli już koniecznie kłaść to tak jak koledzy piszą (ja mam odwrotnie ale nie chce mi się przekładać), tak czy siak styropian warto dobrze dysperbitem posmarować. Rolą folii jest stworzenie wolnej przestrzeni dookoła fundamentu, żeby woda mogła sobie swobodnie spływać. Rolą mazi zapobieganie wnikania w ocieplenie.

Właśnie wlazłem sobie na te linki (super!) i widzę, że koledzy zza Bałtyku znacznie poważniej podeszli do tematu, niż fachowcy, co gmerali przy jeszcze-nie-mojej wtedy piwnicy :roll:

Z tym że z tego co widzę to Norwegowie radzą dawać folię pod styropian, a u mnie jest NA styropianie. Do tego nierówno uchęchane na poziomie plus-minus gruntu.

W dawniejszych czasach (do 1990), gdy ogrzewanie nie miało automatyki (temperatura czas) stosowano ocieplenia ścian od zewnątrz. Skutkiem czego wykraplała się w scianie woda. Ściekając grawitacyjnie w dół, musiała opuścić ścianę i fundament poniżej strefy przemarzania, by nie wyrządzić krzywdy konstrukcji. Jak to widać na rysunku, folia wody nie wpuści ale musi tą która zimą w ścianie powstanie wypuścić. Kładzenie więc folii na styropian to skrajna głupota i nierozumienie zjawisk, które tam zachodzą i zadań do których membrany kubełkowe wymyślono. Podobnie, zresztą jest ze smarowaniem fundamentu pod folią, to (obrazowo) jakby założyć sobie "na wszelki wypedek", gumowy płaszczyk pod kurtkę z goretexu.

Nie dziwi mnie to, bo sam fakt położenia folii "na lewą stronę" też nie najlepiej świadczy o zrozumieniu czegokolwiek :lol: - nie wiem kto to kładł, kupiłem tak jak stoi ale podejrzewam, że nie przyszłoby mi do głowy zwracać na top uwagę, wtedy żywiłem bezgraniczne zaufanie do fachowców i nawet wydawało mi się niegrzeczne zadawać zbyt wiele pytań :wink:

Zastanowiło mnie tylko, że napisałeś:

W dawniejszych czasach (do 1990), gdy ogrzewanie nie miało automatyki (temperatura czas) stosowano ocieplenia ścian od zewnątrz.

Mam wrażenie, że cały czas tak właśnie ociepla się ściany... :roll:

To tylko u nas się jeszcze zdarza, ale to siła rynku instalacyjnego. Gaz w 1996 kosztował 0,4 zł/m3 -dziś 1,60- za dwa lata ???3.20

olej opalowy w 1996 kosztował 0.60zl/l - dziś 3.60 za dwa lata7.20...

prąd w 1996 0.21zl kWh dziś 0.41zł

Wniosek: izolacja też powinna być 5-8 razy skuteczniejsza.

Domy ocieplane na zewnątrz zużywają minimum 120 kWh/m2 rocznie a współczesne normy to max 70! a za dwa lata 40.

A argument, że wielu nie rozumie po co jest izolacja termiczna i dalej "nie wpuszcza zimna" nic dla mnie nie znaczy, podobnie jak to, że większość pali papierochy nie przekonuje mnie o słuszności takiego działania.

W tamtych czasach nie. Przy ogrzewaniu bez automtyki (regulacja czasu i temperatury) bardzo przydawala się akumulacja ściany, stabilizowała temperaturę. Izolacja tetmiczna wtedy nie miała też wpływu na opłaty.

Był ryczałt. Ale jężeli masz swoje ogrzewanie z bardzo precyzyjną automatyką, to nadprodukcja ciepła nie wystepuje, ściana postawiona na fundamencie, będzie zawsze chłodniejsza od temperatury pokojowej, więc będzie już wyłącznie odbiornikiem ciepła, umieszczanie izolacji termicznej za notorycznym odbiornikiem ciepła, to nieporozumienie.

Zobacz katalog isover mur po fr to ściana

http://www.isover.fr//doc/isover/ficheP/MDG_RT2005.pdf

Jedno wynika z drugiego, logiczna konsekwencja.

-jeżeli wymieniasz okna na "niewiejące" to przestajesz mieć wentylację. Zakładasz wentylację mechaniczną (ceny ogrzewania wymuszają z odzyskiem ciepła) , masz twedy regulację strumienia. A to oznacza, że wilgotność względną w domu masz już nie 20% jak kiedyś a 40-50% .Przy takiej wilgotności punkt rosy, który kiedyś był za ścianą już jest w ścianie. Konsekwencja... podobnie jak w dachu, trzeba dawać paroizolacje by ściana była sucha.

-jeżeli zakładasz nowoczesne ogrzewanie, w którym ustawiasz sobie precyzyjnie jaka temperaturę i czas. To ściana przestaje pełnić rolę akumulacyjną, a ocieplona od zewnatrz staje się wyłącznie odbiornikiem. Mało tego, odbiornikiem znakomicie utrudniającym programowanie ogrzewania/

To jak gotowanie wiadra wody by się napić filiżanke kawy.

Jedno wynika z drugiego

Dlatego np docieplamy stare ściany w ten spoób jak radzi Instytut Budonictwa Pasywnego.

http://zae.home.pl/www/ibp/index.pl?&b=6&co=galerial2004&gal=2004_21.jpg&opis=Izolacja wewnętrzna - folia paroszczelna

Dla mnie ma to pewne zalety, biorąc pod uwagę ogrzewanie kominkowe, ale i wady, bo jest i podłogówka elektryczna.

Szkoda, że wcześniej (tak ze 2 lata wcześniej...) nie wpadłem na te strony, uniknąłbym wielu problemów m.in. z tynkarzami - ale cóż - następny dom na pewno będzie lepszy! 8)

A tak szczerze powiedziawszy to rozważaliśmy kiedyś podobne rozwiązanie (stelaż + wełenka, na to g-k) w dawnym mieszkaniu Babci - międzywojenna kamienica, oczywiście zero ocieplenia, nad mieszkaniem nieocieplany strych, koszta ogrzewania gazem dość wysokie... niestety sprawy potoczyły się zupełnie inaczej i teraz martwi się kto inny.

"Paliwo" do kominków jest bez akcyzy i nie 'przechodzi" przez licznik. Już coraz więcej krajów takie grzanie wyklucza. Kolejny problem to palenie w przydomowych kotłowniach plastiku, gumy, śmieci. Przy ukrócaniu tego procederu "ucierpią " i kominki. Byłem ostatnio u znajomych a Anglii, już mieli elektrycznę atrapę kominka. Nie liczylbym za kilka lat na palenie w celu ogrzewania. Raczej pewne jest, że tylko najbogatsi będą palić drewno w kominku.

Sprawa nie jest wcale taka oczywista i patrzenie na nią tylko z perspektywy klimatyzowanych pomieszczeń jest nieporozumieniem. Ściana fundamentowa powinna być ocieplona np. styropianem, na nim klej z siatką i tynk (rapówka) następnie izolacja przeciwwilgociowa i folia kubełkowa wybrzuszeniami (kubełkami) do ściany. Folia oczywiście nie jest tu żadnym izolatorem spełnia jedynie rolę dystansującą grunt od ściany. Umożliwia to swobodne spływanie wody po izolowanej ścianie, nie występuje kapilarne podciąganie wody a dopływ powietrza powoduje ustawiczne osuszanie ściany. Odwrotny montaż nie spełnia tych zadań czyli jest tak jakby tej folii nie było. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest równoczesne zastosowanie drenażu. Pozdrawiam.

Nie piszemy o klimatyzacji, ani o twoich luźnych przemyśleniach ( szkoda, że nie jestes "techniczny' a piszesz) opisujemy wyłącznie dlaczego kładzie się folie tak jak jest w jej instrukcji. Obrazki i samo działanie folii są dość proste do zrozumienia. Po co więc mącisz? Może więcej czytać to niekumatych w temacie.

http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

Masz jakieś "odkrycze zastowania "- napisz do producenta, bo jeszcze ktoś tak zrobi jak radzisz i nieszczęście gotowe.

Ale mój dom zużywa poniżej 40kWh/m2 rocznie na wszystko. I jest suchy od siedmiu lat. mam też dobre GWC i mam zero dylematow za niewielkie pieniądze. A ty spieprzyłeś chałupę i zaczyna to do ciebie docierać. Stąd frustracja. Stąd tak dokładne czytanie moich ( a właściwie Brzęczkowskiego) tekstów.

Ale mój dom zużywa poniżej 40kWh/m2 rocznie na wszystko. I jest suchy od siedmiu lat. mam też dobre GWC i mam zero dylematow za niewielkie pieniądze. A ty spieprzyłeś chałupę i zaczyna to do ciebie docierać. Stąd frustracja. Stąd tak dokładne czytanie moich ( a właściwie Brzęczkowskiego) tekstów.

Myślę, że zamknąłbyś dyskusję na temat swoich rozwiązań, gdybyś pokazał zdjęcia swojego domu oraz pokazał rachunki za energię i zużycie wody z tych 7 lat.

...Masz jakieś "odkrycze zastowania "- napisz do producenta, bo jeszcze ktoś tak zrobi jak radzisz i nieszczęście gotowe.

Zaślepienie swoimi racjami uniemożliwia Ci racjonalne myślenie. Ja Twoich wypowiedzi nie oceniam miarkuj się więc ze swoimi opiniami. Oczywiście zawsze jestem gotowy do merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam.

[

Zastanowiło mnie tylko, że napisałeś:

W dawniejszych czasach (do 1990), gdy ogrzewanie nie miało automatyki (temperatura czas) stosowano ocieplenia ścian od zewnątrz.

Mam wrażenie, że cały czas tak właśnie ociepla się ściany... :roll:

1.kubełki do ściany,to raz,woda musi zciekac po ścianie i ściana oddychać!

można kubełkami odwrotnie,ale wtedy geowłóknina na kubełki.

2.ściane fundamentów posmarować bitumem,np abizol p.

3.ocieplenie zawsze na zewnątrz budynku zgodnie z fizyką budowli,i automatyka nie ma tu nic do rzeczy,jak ocieplenie od środka to izolacja z foli paroizolacyjnej,ot i cała filozofia,pozdrawiam wszystkich.

...Masz jakieś "odkrycze zastowania "- napisz do producenta, bo jeszcze ktoś tak zrobi jak radzisz i nieszczęście gotowe.

Zaślepienie swoimi racjami uniemożliwia Ci racjonalne myślenie. Ja Twoich wypowiedzi nie oceniam miarkuj się więc ze swoimi opiniami. Oczywiście zawsze jestem gotowy do merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam.

Piszę tylko o instrukcji montażu dołączonej do kazdej rolki, co tu do myslenia? Jakie zaślepienie ? pogiety jakiś jesteś. Przecież to jest tak proste i jednoznaczne.