Andrzej Wilhelmi 13.08.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Nie wiesz o czym piszesz to i argumentów Ci brakuje. A może instrukcji nie potrafisz czytać? A tu kreujesz się na cenzora innych. Jak łykniesz trochę wiedzy do czego Cię gorąco zachęcam to może podyskutujemy merytorycznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 13.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 szkoda nerwów ale nie moge sie powstrzymać wypowiedzi WGREGOR-a są poprostu beznadziejnie bezsensowne. Ten człowiek neguje wszystko co jest robione poprawnie. Tak z ciekawości poczytajcie sobie jego posty jakie bzdury wypisuje. Podejrzewam że sam ma wszystko dokładnie spieprzone w chałupie bo jeszcze nie wiedział jak mu ją robili jak powinna robota wyglądać a teraz jak już po fakcie doszedł do wniosku dlaczego ktoś miałby mieć lepiej niż on i stąd jego sedeczne podpowiedzi. Człowieku nie rób zamieszania ani w tym ani w innym wątku bo pieprzysz trzy po trzy. A jak czegoś nie wiesz to zapytaj a nie tworzysz nowe teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 13.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Mam zrobione zgodnie z instrukcją, A czytaC tak oczywiste rysunki? Bełoczesz coś bez sensu, bo się nie znasz i nie możesz się do tego przyznac.Przecież zasada działania jest oczywista i prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Jak widać ani czytać ani pisać nie potrafisz a pchasz się afisz! No ale Forum jest dla wszystkich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 27.11.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witam,mam problem,bo zastanawiam się jak mam zalozyc do muru folię kubełkowa,kubelkami do ściany czy też na odwrut?? Kubełkami do ściany - mają zapewnić odprowadzenie wody ze ściany. Ja zrobiłem odwrotnie i zastanawiam się czy nie obrócić własnie - u nas "majster" załozył odwrotnie na ile ten błąd jest "niebezpieczny" dla ściany naszej piwnicy? Ścigać majstra żeby wiosną odwracał toto, czy można tak zostawić? Dla uzupełnienia danych mamy zrobione następująco (idąc od środka na zewnątrz) 1.stara sciana piwnicy 2.stara izolacja bitumiczna 3.polistyren 10 cm 4.folia kubełkowa - odwrotnie niż być powinna, niczym nie mocowana do tegoż polistyrenu, wystaje ponad grunt (brak listwy kończącej) 5. wykop częściowo zasypany ziemią z wykopu a częściowo żwirem i w tym żwirze poprowadzone odprowadzenie wody z rynien...rurą drenarską! !?@#!?#@ (w tym miejscu z ust inwestora pada niecenzuralne słowo) Mam od razu majstra "po gardziołku", czy wyluzować? PS. ja już, !?@#!?#@ , nie mam siły przed każdą robotą uczyć się całej technologii wykonania prac, by później "majstrów" nadzorować...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 28.11.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Przeleciałem wątek i spotkałem się już chyba nie raz ze stwierdzeniem kolegi Wgregor, że izolować fundament, piwnice ect. pod folią to jakby założyc gumową kurtkę pod gortex. Szczerze przyznam troche tego nie rozumiem. Czyli lepiej wg ciebie zawilgacać ścianę domu niż odciąć wpływ wilgoci, wody od muru?. Jeżeli folia ma za zadanie nie dopuszczać zaciągania wilgoci z gruntu a i ma pozwalać na jej (wilgoci) swobodne opuszczanie dzięki przestrzeni między kubełkowej to niewiem czemu miało by służyc nieizolowanie ścian izolacją. Przekłądając to na garderobiane porównanie, idąc w goreteksie i mając pod nim mokry sweter mamy mały dyskomfort ( tak mi sie wydaje), ale jeżeli pod mokrym sweterkiem mamy gumowy płaszczyk, to niech sobie jest ten sweterek przemoczony, wielkiej krzywde nam nie zrobi PS. Ani przez chwile nie żałuje wydania ponad 3000 zł na izolacje bitumiczną murów, jakoś nie uśmiecha mi sie kupowanie w przyszłości środkó typu "anty grzyb" Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 28.11.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Akurat ten bitum spowoduje grzyba. Kiedyś kamienny fundament wody nie podciągał, ale wodę która zimą powstawała w ścianie (dyfuzja ciepłego powietrza) odprowadzał do gruntu w strefę dodatnich temperatur. Taką samą rolę pełni teraz folia kubełkowa. Zaś co do sweterka, otóż zakłada go się między elementy które chcemy ogrzewać a te których ogrzewanie jest bez sensu. Ogrzewanie fundamentu i dalej od niego gruntu pod domem jest bez sensu. A po podwyżkach cen energii będzie wręcz „masochizmem” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.11.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 wszedłem tu sobie tylko z ciekawości dlaczego wątek o tak oczywistej sprawie jak ,parfrazując, kubełkami do ściany - głupcze ma aż 26 postów.... a tu "ciekawe" teorie kolegi wgregora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 28.11.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Akurat ten bitum spowoduje grzyba. Kiedyś kamienny fundament wody nie podciągał, ale wodę która zimą powstawała w ścianie (dyfuzja ciepłego powietrza) odprowadzał do gruntu w strefę dodatnich temperatur. Taką samą rolę pełni teraz folia kubełkowa. Zaś co do sweterka, otóż zakłada go się między elementy które chcemy ogrzewać a te których ogrzewanie jest bez sensu. Ogrzewanie fundamentu i dalej od niego gruntu pod domem jest bez sensu. A po podwyżkach cen energii będzie wręcz „masochizmem” Kurcze skąd Ty to wszystko bierzesz Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 28.11.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/5/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf z instrukcji i fizyki - żadnego bitumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 28.11.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Nie sugeruj sie do końca tym co piszą w instrukcjach, bo weźniesz do ręki instrukcje innej firmy bądź innych środków i znajdziesz w ten sposób sprzeczne informacje.Przemyśl sobie ile wody odda mur, a ile jest w stanie naciągnąć, będziesz wiedział jaka jest proporcja to odpowiedź nasunie się sama: izolować czy nie.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 28.11.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 dyskutujecie i klocicie sie, a czy ktos zechce w swej laskawosci odpowiedziec na moje, wyzej postawione, pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.11.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Może zabrzmi to trochę po "mentorsku", ale radzę zwrócić uwagę na jedną sprawę... Wiele folii ma napisy... Sa one po to... aby wiedzieć jak prawidłowo ma być zamontowana folia !!! Napis nie ma być do góry nogami, nie ma być odbiciem lustrzanym, itp... Ot takie proste rozwiazanie... I jeszcze jedna uwaga... Ważną własciwoscią folii kubełkowych jest zabezpieczenie przed penetracją korzeni... Korzonek napotyka kubełek i zawija się w drugą stronę, a anie zaczyna penetrować szparkę sciany fundamentowej... A ponoć korzeń dębu tak penetruje, że może rozsadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.11.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 a'propos...penetruje... nawet było takie "góralskie" przysłowie: "Jak ci urus kozeń to sie ozeń, jak ci urosło licho to siedź cicho" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobrusiak 03.02.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Powracając do tematu. Też mam spierniczone, bo mam folię kubełkową odwrotnie. Jeśli ktoś, kto się zna powiedział, czy lepiej na wiosnę wszystko odkopywać i zrobić to jeszcze raz porządnie, czy zostawić? Nie mam piwnic, fundamenty posmarowane masą, na to styropian i do styropianu przylega folia kubełkowa, ale niestety nie kubełkami. Ogromnie proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.02.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ja bym nie odkopywał - szkoda roboty - folia nie będzie spełniała zadania tak jak została zaprojektowana ale lepiej, że jest niż jakby jej tam wcale nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.02.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 zostaw, kasę już i tak wtopiłeś, po co więcej topićalbo daj ogłoszenie :oddam f.kubełkową za darmo, pod warunkiem jej odkopania, zabrania i ponownego zasypania jaki styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 03.02.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 W jaki sposob mocuje sie folie kubelkowa do sciany? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.02.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 poprzez pluton egzekucyjnyino ammo trochę inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 03.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 W jaki sposob mocuje sie folie kubelkowa do sciany? Pozdrawiam. Ja mam przymocowaną za pomocą specjalnej listwy montażowek i kołakch szybkiego montażu, dodatkowo, werstwa izolacji pod liste i na świeżo mocowana. EFEKT: http://i41.tinypic.com/2wqao3l.jpg Praktycznie szczelne połączenie, równe i estetyczne, z tym ze nie za tanie, jedna listwa długość 2 m - 10 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts