Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubełkowa,którą stroną?

gwiazdor71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

faktycznie solidne - jakby było mniej szczelne byłby jakieś szanse na odparowanie wilgoci a tak woda, która się tam i tak dostanie nie ma prawa opuścić fundamentów :wink:

Witam

Też zakupiłem takie listwy do montażu i zastanawiam się czy je użyć bo przecież w ten sposób to ta woda będzie miała utrudnioną możliwość odparowania

a jakby ją tak zamocować tylko ze względów estetycznych ? jak się ją przymocuje gwoździami do betonu, albo nawet wkrętami to i tak zawsze jakieś będą nieszczelności i ta wilgoć będzie miała gdzie wyjść - oczywiście bez uszczelniania tego dysperbitem

często widziałem folię kubełkową wypuszczoną ponad grunt tak z 5cm i obciętą raczej bo nie było tam tej gładkiej części i wtedy to faktycznie woda ma dużą mozliwość odparowania

acha a powiedzmy, że zamocujemy szczelnie to przecież woda spłynie w dół i wtedy pójdzie w drenaż więc i tak zostanie usunięta więc może i nie byłoby to błędem ?

... mam folię kubełkową odwrotnie.

... fundamenty posmarowane masą, na to styropian i do styropianu przylega folia kubełkowa, ale niestety nie kubełkami.

To masz spierniczone podwójnie, bo folia powinna być kładziona kubełkami bezpośrednio do muru, a nie na styropianie.

Jak pisał Wilhelmi, rola folii to nie tylko umożliwienie spływania wody, ale także (a może przede wszystkim) osuszania tego muru (czy też ściany fundamentowej).

Pozornie tylko może wydawać się marnotrawstwem ciepła wprowadzanie zewnętrznego powietrza pod styropian.

Wzdłuż górnej krawędzi folii trzeba zapewnić wąską szparę dla dostępu powietrza

z zewnątrz do przestrzeni międzykubełkowej.

Zyski z osuszania w ten sposób muru przyniosą więcej korzyści niż stracimy ciepła.

... mam folię kubełkową odwrotnie.

... fundamenty posmarowane masą, na to styropian i do styropianu przylega folia kubełkowa, ale niestety nie kubełkami.

To masz spierniczone podwójnie, bo folia powinna być kładziona kubełkami bezpośrednio do muru, a nie na styropianie.

Jak pisał Wilhelmi, rola folii to nie tylko umożliwienie spływania wody, ale także (a może przede wszystkim) osuszania tego muru (czy też ściany fundamentowej).

Pozornie tylko może wydawać się marnotrawstwem ciepła wprowadzanie zewnętrznego powietrza pod styropian.

Wzdłuż górnej krawędzi folii trzeba zapewnić wąską szparę dla dostępu powietrza

z zewnątrz do przestrzeni międzykubełkowej.

Zyski z osuszania w ten sposób muru przyniosą więcej korzyści niż stracimy ciepła.

A co w przypadku wysokich wód gruntowych.

Np link jest napisane że zakłada się odwrotnie.

Także spotkałem się że niektórzy świadomie odwracają folie a położenie takie ma głównie chronić izolacje termiczną od mechanicznych uderzeń.

W innym wątku przeczytałem że w przypadku wysokich wód nie należy stosować tej foli.

Z tego co widzę jest kilka wersji użycia i nie foli kubełkowej tylko która jest właściwa dla terenu z wysokim poziomem wód.

Z tych własnie powodów nie dałem tej folli.

Jak nie damy zakończenia to woda się może z opadów tam dostawać, ale odparuje. Jak damy zakończenie, to wodzie bedzie cięzko odparować.

I bądź tu mądry :-?

u mnie nad tą folią zaczyna się styropian od ocieplenia domu (nad folią jest daszek ze styropianu) więc woda opadowa nie ma możliwości tam sama się wlać

deszcz musiałby padać poziomo

Z tych własnie powodów nie dałem tej folli.

Jak nie damy zakończenia to woda się może z opadów tam dostawać, ale odparuje. Jak damy zakończenie, to wodzie bedzie cięzko odparować.

I bądź tu mądry :-?

u mnie nad tą folią zaczyna się styropian od ocieplenia domu (nad folią jest daszek ze styropianu) więc woda opadowa nie ma możliwości tam sama się wlać

deszcz musiałby padać poziomo

No fakt. Tak tez można :D

Z tym, że w moim przypadku to nie przejdzie.

Fundament ma 8cm styro a elewacja 12. Na elewacji fundamentu będa płytki lub tynk. Natomiast elewacja 12cm zaczyna się ok 50cm nad poziomem terenu (poziom 0).

Powiem tak, fakt że jakaś wigoć jest do uwzględnienia żeby miałą jak odparować z fundamentów, ja uszczelniłęm do dość konkretnie, ale tak, wole tą minimalną ilość wigoci zatrzymać, a zresztą z czasem i tak sie ulotni, niż zostawić folę nie przytwierdzoną.

Jak widze budowy gdzie fola gubełkowa jest nie przytwierdzona a górą odstaje kilkanaście czy kilkadziesiąt cm, i woda opadowa rżnie ile wlezie między folie a fundamenty, to ja sie pytam po co ją w takim razie dawać???

NIe widze sensu.

A taj zawsze jest ograniczona lub praktycznie odcięta woda która może się tam dostawać.

Pozdro !!!

takie zakończenie jak na zdjęciach bardzo mi się podoba, jest ładniejsze od "chamskiego" cięcia ale jest trochę chyba za szczelne

http://www.izolacje.com.pl/images/stories/porady/gxp34x2.jpg

http://www.izolacje.com.pl/images/stories/porady/gxp_35x2.jpg

czyli wynika z tego że woda jednak ma tam bardziej spływać w dół do drenażu niż odparować do góry

a na drugim zdjęciu to albo celowo ta folia jest odwrócona, albo tak może ma być przy geowłókninie

• 2 months później...

Tak przypadkiem natknąłem się na ten wątek. Czy może być taka kolejność izolacji pionowej ściany fundamentowej?. Po tym co przeczytałem to chyba nie za bardzo. Bloczki mam posmarowane dysperbitem potem do tego zwykły styropian przyklejany na placki 8cm jako ocieplenie, na styro siatka i klej na siatkę a na koniec ta nieszczęsna folia kubełkowa przyłożona kubełkami do tego ,,otynkowanego,, styropianu, to wszystko obsypane.

Wydaje mi się że ta folia kub wcale tam nie potrzebna a zamiast niej można było posmarować jeszcze raz jakąś izolacją??

Acha nie mam piwnic

• 3 months później...

Przeczytałem wątek i w dalszym ciągu nie wiem co począć.

Nie zgłębiałem tematu izolacji pionowej podczas budowy ponieważ wydawało mi się to banalne i nie przewidując problemów posłuchałem fachowców. Dom częściowo podpiwniczony.

Bloczki betonowe/tynk lekki/dysperbit/ styropian 5cm( styrodur)/siatka, klej/ dysperbit. Tak wygląda izolacja dwoch ścian mojej piwnicy które są na zew budynku i narażone na wodę. Natomiast dwie ściany które są od środka budynku posiadają taką samą + folia kubełkowa.

Po średnich opadach deszczu wszystkie ściany robią się mokre nawet działowe. Po bardziej obfitych mam wodę na chudziaku. Wylewki nie robię do momentu wyeliminowania problemu.

Mam dwie koncepcje:

1) odkopać ściany i dołożyć folie kubełkową ok 40 m2.

2) zostawić dłuższą ścianę i taras który będzie szeroki na 4 m odizoluję ścianę piwnicy wystarczająco. na krótszej ścianie dołożyć f. kubełkową.

Pomożecie ? :)

Jak słyszę o foli kubełkowej to dostaję gęsiej skórki :evil:

U nas na początku budowy mieliśmy

-ścianki fundamentowe 38cm

-izobit br

-folia kubełkowa odwrotnie połozona kubełkami na zewnątra

-pospólka wokół domu i wewnątrz pod chudziakiem

-oraz rura drenarska

Ze względu na wysoki poziom wód gruntowych i glinę wokół domu oraz deszczówkę z dachu zdecydowaliśmy się na

-odkopanie rowu wokół domu,aby przeschła pospóla

-posmaeowanie jeszcze 2 razy lepiszem

-nałożenie papy termozgrzewalnej(z przygodami) 100,

-poprawne obłożenie domu folią(kubełkami w stronę muru)

-zrobienie tymczasowych spustów z rynien,aby woda nie ciekła pod dom

Mam nadzieję,że i drenaż jak i odprowadzenie deszczówki wyeliminuje problem kałuż i mokrej pospóły wokół domu. :roll:

-folia kubełkowa odwrotnie połozona kubełkami na zewnątra

no wlasnie tak jest dobrze....

KUBELKAMI NA ZEWNATRZ

zainteresowanych zapraszam do lektury postu:

http://forum.muratordom.pl/izolacja-pionowa-fundamentow-papa,t157246.htm

i do wyciagniecia jakichs wnioskow

No i się naczytaliście i macie źle ;) Dlaczego kubełki do środka? Bo to ma robić za pseudo-drenaż, który umożliwi spływanie w dół wody, która dostanie się od góry folii między właśnie folię, a warstwę zewnętrzną fundamentu.

Przy papie IMO nie ma sensu dawać jeszcze folii - papa jest wystarczającym zabezpieczeniem mechanicznym. Natomiast drenaż zawsze warto - zwłaszcza przy wysokim poziomie wód gruntowych.