Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop tańszy?

rogi

Recommended Posts

• 4 months później...
Planuję budowę domu bez poddasza użytkowego.

Jaki wobec tego będzie korzystniejszy - tańszy strop - drewniany i podwieszane sufity , czy betonowy?

Napewno drewniany będzia najtańszy. To chyba jego jedyna zaleta.No jeszcze jedna, że możesz sobie w nim wyciąć otwór gdzie chcesz i kiedy chcesz. Jeżeli poddasze jest uzytkowe to będziesz wszystko słyszał, jak ktos będzie chodził po nim. Strop drewniany jest akustyczny. Nie będziesz też mógl murować żadnych ścianek. Tylko gipsokarton. Ja miałem w projekcie drewniany, ale zmieniam na teriwa.

pozdr

My też mamy nieużytkowe poddasze i strop drewniany. Nikt tam nie będzie łazić na okrągło, a jeśli już to będę go przynajmniej słyszeć :wink: , nie wiem po co miałyby byc tam ścianki działowe. Poddasze nieużytkowe to znaczy poddasze nieużytkowe! I koniec.

I właśnie go robimy -mróz nam niestraszny (to kolejna zaleta).

Mam drewniany w domu z uzytkowym poddaszem. Taki był w projekcie i nie zmieniałam. Myslałam, że bedzie kiepsko ale teraz w trakcie wykańczania okazuje sie, że same plusy. Tańszy, lżejszy, szybki w ułożeniu i bez względu na pogodę. Rury, piony, DGP wszystko ladnie przechodzi. A z akustyką też sobie poradzimy (twarda wełna mineralna).

a mi dekarze odradzili wiązary i już sama nie wiem :-?

Nie łam się magi, to twój dom z projektu, który ty Wybrałaś, a zaprojektował fachowiec z uprawniwniami.

Zastanów się: Ile jest osób, które pracując na budowie mają ukończone szkoły w tym kierunku... a wszyscy oni poprawiają konstruktorów i architektów.

Czy ktoś kto naprawia twoje auto krytukuje tych co je projektowali, nie ale co składali w fabryce, prędzej.