adam_mk 10.08.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Witam Obejrzałem sobie Wiadomości.... Obrazy dość ponure. Wojna... Ale teraz nasz Wielki Sąsiad (już nie brat?) trzyma Europę za jaja! Mają wszystkie rurociągi pod swoją "opieką". Te , które łączą Azję z Europą... Przewiduję spory ruch w kierunku energii odnawialnej. Może i myśl techniczna "się ruszy" jak się ruszy kasa... Solarki za grosze... fotowoltaika na każdym dachu.. za grosze... Astronomiczna cena gazu... reglamentacja... V stopień zasilania... Ciekawe, czy już w najbliższą zimę się zacznie. Oby nie była ostra! Już kupować opał? A jak Wy myślicie? Wygranych się nie sądzi... Dysproporcja sił miażdżąca. Efekt spektakularny! Trwało godziny i... położyli łapę na tych rurkach! I to w ramach "operacji pokojowej"! W błękitnych berecikach! Makiaveli to dupek był.. Nic nie umiał! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAXI KAAAZ 10.08.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Rzeczywistość jest ponura. Jedni chcą chronić swoich inni wyzwalają od tyranów, przychodzą z odsieczą ... ale tylko kiedy mogą na tym zarobić. Najważniejsze jest dobre PR i bestialskie mordy można opisać jako walkę z terroryzmem, rabowanie jako ochrona dóbr etc. Ale "losy świata nie leżą w naszych rękach" jak to śpiewał Lombard. A co się tyczy Panie Adamie tej popularyzacji energii odnawialnej i spadku cen np. kolektorów przy wzroście cen paliw to nasze państwo niechcąc tracić zysków z podatków i akcyz upomni się o podatek od słońca, wiatru, wody, a nawet od smrodu i gó...n gdy ktoś będzie chciał produkować biogaz. J.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.08.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Ja mam tylko cichą (i pewnie płonną) nadzieję, że Polska i cała UE po kolejnym strzale kontrolnym ze wschodu w końcu zacznie myśleć co zrobić aby nie być aż tak bardzo zależnym od dostaw ze wschodu czy innego kierunku ... Być może to energie odnawialne być może dywersyfikacja Inna sprawa, że Rosja jest na chyba 3 miejscu wśród exporterów gazu więc nie jest aż tak bardzo źle w skali UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.08.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 a ja mam dość martwienia się losami świata i na starość chcę myśleć o skowronkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 13.08.2008 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 a ja mam dość martwienia się losami świata i na starość chcę myśleć o skowronkach. ...ci z Gori pewnie też mieli podobne plany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.08.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 a ja mam dość martwienia się losami świata i na starość chcę myśleć o skowronkach. ...ci z Gori pewnie też mieli podobne plany... pewnie tak, ale ja się o nich martwiłem tyle lat... że mi przeszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 29.08.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Pewnie ceny gazu i ropy pójdą drastycznie w górę... ale stawia to też pod znakiem zapytania budowę Rurociągu Półocnego. Być może wzrośnie popularność alternatywnych źródeł pozyskiwania energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunczako 31.08.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 a ja mam dość martwienia się losami świata i na starość chcę myśleć o skowronkach. Ech, żeby tak można było... To się chyba jedynie uda jak człowiek zakupi jakąś piękną wysepkę albo kawałek takowej z dala od wszystkiego na Pacyfiku... A i tak kurcze kiedyś może dolecieć tsunami spowodowane eksplozją nuklearną... Hehe, pesymistycznie to wyszło. No, ale ogólnie chodziło mi o to, że nigdy nie uda nam się od tego uciec, to jest nasz świat i jak się nim nie zainteresować, to drań się będzie dopraszał aż zainteresuje się nami sam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 01.09.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 na starość - tak... a co z teraźniejszością (czyt: młodością) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.09.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 osobiście jestem za atomem - cała Ameryka na tym jedzie i ma tanio + bez ograniczeń. Grzeją, gotują i świecą bez ograniczeń - atom to atom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.09.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 osobiście jestem za atomem - cała Ameryka na tym jedzie i ma tanio + bez ograniczeń. Grzeją, gotują i świecą bez ograniczeń - atom to atom niestety zbyt wielu oszołomów w kraju, aby coś konkretnego w tym temacie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michauek 08.09.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 W nawiązaniu do tytułu tematu- Ruskie na pewno będą kombinować z cenami (tak jak zrobili to np Ukrainie- podnieśli cenę o 100%) ale mogą dopiero za kilkanaście miesięcy, bo do końca 2009 PGNiG ma z nimi umowę której oczywiście w trakcie nie mogą zmienić. Tyle, że podniesienie ceny gazu z ich strony o x procent nie oznacza dla nas podniesienia ceny detalicznej o ten sam x procent, bo przecież płacimy jeszcze akcyzę, przesył i inne takie. Mnie do budowy domku jeszcze brakuje kilka lat (czytaj: kasy) ale juz kupując działkę nie zważałem na to czy jest (będzie) możliwość przyłącza gazowego- na pewno nie będzie mi potrzebne bo jest bardzo mało przyszłościowym rozwiązaniem. Znacznie lepsza będzie pompa ciepła (wersja wygodna lecz droga) lub piec na pelety (wersja odwrotna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.09.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 IVAN dowali nam i nie tylko nam cenę za gaz i ropę myślę, że o 100% do góry. Po to buduje drugi rurociąg aby móc rozszerzać strefę nacisku na byłe Państwa RWPG. taki to nasz los - między Niemcami i Rosjanami. Między młotem a kowadłem. Zawsze tak było. Koszta obsługi domu w sezonie grzewczym będa astronomiczne - rokuje to inwestycje w termomodernizacje i tzw alternatywne źródła energii wspomagające klasyczne systemy grzewcze. Ogniwa fotowoltaniczne na dachach, żródła geotermalne, elektrownie wodne i wiatrowe, pelet. Jak kto się czuje finasowo to niech inwestuje - ja nie mam kasy na razie. nbiestety, ale na tzw Zachodzie koszta sa 2 x wyższe od Polski w sezonie grzewczym takze mamy co gonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 08.09.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 a może przyspieszyć ten cały efekt cieplarniany?...hę?...to co, że zaleje troszkę europę? ... jakoś w krajach gdzie rosną palmy nikt na sezon grzewczy nie narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 11.09.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Po wojnie jądrowej też się zrobi cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts