Benta 11.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jak w temacie, czy niezbędna jest zgoda sąsiada abym mogła podzielić mieszkanie na dwa. Od tego muszę zacząć, a w planie mam podział dużego mieszkania na dwa odrębne, po to aby sprzedać korzystniej albo wynająć.Jesteśmy jednymi z trzech współwłaścicieli z udziałem 30% (z haczykiem) kamienicy. Sąsiedzi pod nami to ludzie wyjątkowo zawistni ,tych nie mam co pytać o zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 11.08.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Podzielić można, ale niezbędna wydaje się zgoda pozostałych współwłaścicieli (skoro nie jesteś "samodzielną" właścicielką). No i starosta musi wydać zaświadczenie o samodzielności lokalu(i).Szukaj na stronie swojego powiatu, ale tu masz przykład, jakie dokumenty mogą być potrzebne:http://powiat.krakow.pl/strony,task,show,id,661,wydawanie-zaswiadczen-o-samodzielnosci-lokalu.htmlSąsiedzi, o ile nie są współwłaścicielami kamienicy, nie maja nic do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 11.08.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jestem samodzielną właścicielką jednego z trzech mieszkań w kamienicy, jak również przynależnego do mojego mieszkania strychu. Zastanawiam się czy w przypadku gdy nie zmieniam sposobu użytkowania będzie w urzędzie wymagana zgoda, bo wychodzi na to, że i owszem lokal mój ale kamienica wspólna. Przewiduję, że wredni sąsiedzi nie wyrażą zgody, i co wtedy. Oskar dziękuję za .... obszerną lekturę, jeszcze nie wgryzłam się w temat, wieczorem przysiądę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 11.08.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Rozumiem, że masz swój udział, czyli współwłasność (te 30 proc. z haczykiem) w niewyodrębnionej części nieruchomości (czyli we wszystkich częściach wspólnych kamienicy - działka, klatka schodowa itp.) i jesteś właścicielką określonego lokalu. Jeśli masz taki wpis w księdze wieczystej na swój lokal (wraz z pomieszczeniami przynależnymi - np. piwnica, strych), to pozostałym nic do tego, co zrobisz ze swoim lokalem (wraz z przynależnościami), np. podzielisz. Zależy to wyłącznie od Ciebie.Co do podziału. Jeśli chcesz lokal (lokale) wynajmować, to wyodrębnienie dwóch samodzielnych lokali nie jest niezbędne. Jeśli natomiast chcesz poszczególne lokale sprzedać, to lepiej je wyodrębnić - niewielu nabywców kupi część Twojego lokalu na współwłasność, a jeśli już - to cena musi być atrakcyjna (niska). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts