Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z sąsiadami - czy macie takie?

Recommended Posts

Witajcie,

Chcę zapytać czy tylko ja tak mam czy też jest to częstsza przypadłość. Otóż buduję się pod W-wą i mam 2 "wspaniałych" sąsiadów. Jeden zagrodził nasz wspólny bok działki bez informaowania nas o tym, a mamy podejrzenie, że kołki geodezyjne zostały nieco naruszone. Drugi z kolei przerzucił sobie po naszej działce ( na samym jej końcu w trawie) rurę z wodą i kabel z prądem. Również bez pytania o zgodę.

Piszę bo jestem wściekła! :evil: :evil: :evil:

Jeśli macie podobne problemy to zaparszam, może trochę mi ulży, że nie jestem jedyna na świecie z takim problemem... ;-)

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wezwij geodetów(zapłacisz grosze) ale, będziesz pewna na 100% i papier bedzie nie do podważenia. Bo tak na "gębe" to tylko nerwów szkoda. Mi przy montażu skrzynki z prądem przesuneli jeden słupek(o około20cm) i przy wytyczaniu działki geodeci to wyłapali i mam wpis "słupek graniczny przesunięty przy montarzu skrzynki elektrycznej" narazie nic z tym nie robie bo sąsiad sie nie buduje a ja mam ogrodzenie tymczasowe.

A ten drugi sąsiad powinien się zapytać o zgode!!!!! :evil:

jeśli sąsiad będzie ci "haczył" (ten od rur) to wezwij go do płacenia dzierżawy za użyczenie gruntu , jeśli okaże się być "ok" a rury nie przeszkadzają to nie ma chyba sensu walczyć . z tym drugim to lepiej zrób jak najszybciej ogrodzenie przynajmniej słupki + siatka , potem może być problem .

... przy wytyczaniu działki geodeci to wyłapali i mam wpis "słupek graniczny przesunięty przy montarzu skrzynki elektrycznej" ...

ależ ci geodeci robią błędy ortograficzne ...

no, szok :o

:roll:

powinni wpisać "przy montażu" przez z "z" kropką ...

Natomiast ten od rur... to jak może okazać się ok?!?! On już się okazał jaki jest - olewając swoją przyszłą sąsiadkę. Chyba "poproszę" go o usunięcie tych rur i kabli z mojej działki.

Idź z nim porozmawiaj.

Pierwszym zdaniem nie powinno być "niech pan natychmiast zabiera rury i kable z mojej działki" tylko "dzień dobry".

Drugim zdaniem powinno być co najwyżej "jak długo będą leżeć te rury i kable na mojej działce", ale lepiej, gdyby to było na przykład "miło mi jest pana widzieć, mam sprawę".

Może się okazać OK, bo:

* mógł się z Tobą nie skontaktować z przyczyn obiektywnych (np. zgubił kartkę z numerem telefonu),

* nie będzie robił kłopotu z tymi rurami i kablami, przesunie je tak, żeby Tobie nie przeszkadzały,

* przyda się dobry układ z nim przy innej okazji, np. do pożyczenia prądu na budowę domu.

Z wielką ciekawością czekam na ciąg dalszy historii...

KrzysztofLis2 ale ty spokojny jesteś... inny to na początku lałby w mordę a o kabel spytał jakby sąsiad doszedł do jako takiej przytomności... takiego zuchwalstwa jak chwilowe położenie kabla nie można przepuścić bo jak dasz palec to ci rękę wyrwie ... ;)

nie ma co patiuszka - "fajną" sąsiadkę będą mieli Twoi sąsiedzi - już im współczuję...

Gość M@riusz_Radom

Nie najeżdżajcie na dziewczynę ... Sąsiad mógł zapytać czy może w ten sposób zadysponować częścią gruntu na czas swojej budowy zamiast robić samowolkę. Podjadę do Was i wywalę Wam ze 3 wywrotki gruzu na działkę. Powiem, że nie miałem Waszego numeru telefonu ... Fajnie będzie ?

Idź i porozmawiaj z sąsiadem, zapytaj po prostu dlaczego położył te rury bez Twojej zgody. Jeśli przeprosi i jakoś to sensownie wytłumaczy ( brak możliwości zrobienia tymczasowego przyłącza po swoim gruncie ) to OK, nie stawałbym okoniem tylko poprosił aby zabezpieczył odpowiednio kable - szczególnie ten prądowy. Jeśli będzie się stawiał to bezwzględnie każ zabrać w trybie natychmiastowym niechciane zabawki ze swojej piaskownicy i tyle ..

KrzysztofLis2 ale ty spokojny jesteś...

Bo wiele niewygód ma dla mnie mniejsze znaczenie niż dobre układy z sąsiadami. Mieszkam póki co w bloku...

Podjadę do Was i wywalę Wam ze 3 wywrotki gruzu na działkę. Powiem, że nie miałem Waszego numeru telefonu ... Fajnie będzie ?

Jeśli ją zabierzesz i doprowadzisz działkę do stanu sprzed wywalenia gruzu, to jak najbardziej.

Jeśli przeprosi i jakoś to sensownie wytłumaczy ( brak możliwości zrobienia tymczasowego przyłącza po swoim gruncie ) to OK, nie stawałbym okoniem tylko poprosił aby zabezpieczył odpowiednio kable - szczególnie ten prądowy. Jeśli będzie się stawiał to bezwzględnie każ zabrać w trybie natychmiastowym niechciane zabawki ze swojej piaskownicy i tyle ..

Mniej więcej to samo chciałem przekazać.

Jak dla mnie to chodzi o zasady. Po prostu wypada zapytać sąsiada o zgodę. KrzysztofLis2 - sąsiad telefon do mnie ma, bo nie miał problemów, aby skontaktować się ze mną w innych sprawach.

pierwek dlaczego tak piszesz? przecież nawet nie wiesz czy cokolwiek już w tej sprawie zrobiłam... dopiero pytam... a raczej, żalę się... Bo dla mnie to jest sąsiedzkie zachowanie nie mieszczące się w granicach normy. Jestem zbyt naiwna.

Jak dla mnie to chodzi o zasady. Po prostu wypada zapytać sąsiada o zgodę.

Wypada. Ale dowiedz się najpierw, czemu nie zapytał, zanim mu zrobisz dupy jesień średniowiecza...

pierwek dlaczego tak piszesz? przecież nawet nie wiesz czy cokolwiek już w tej sprawie zrobiłam... dopiero pytam... a raczej, żalę się... Bo dla mnie to jest sąsiedzkie zachowanie nie mieszczące się w granicach normy. Jestem zbyt naiwna.

Nie, jesteś zbyt stanowcza.

Jeśli dla Ciebie ważniejsze są zasady, niż ich naginanie dla dobra sąsiedzkiej współpracy i przyjaźni, to rzeczywiście nie należysz do grupy wymarzonych sąsiadów.