patiuszka 11.08.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witajcie, Chcę zapytać czy tylko ja tak mam czy też jest to częstsza przypadłość. Otóż buduję się pod W-wą i mam 2 "wspaniałych" sąsiadów. Jeden zagrodził nasz wspólny bok działki bez informaowania nas o tym, a mamy podejrzenie, że kołki geodezyjne zostały nieco naruszone. Drugi z kolei przerzucił sobie po naszej działce ( na samym jej końcu w trawie) rurę z wodą i kabel z prądem. Również bez pytania o zgodę. Piszę bo jestem wściekła! Jeśli macie podobne problemy to zaparszam, może trochę mi ulży, że nie jestem jedyna na świecie z takim problemem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.08.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Wezwij geodetów(zapłacisz grosze) ale, będziesz pewna na 100% i papier bedzie nie do podważenia. Bo tak na "gębe" to tylko nerwów szkoda. Mi przy montażu skrzynki z prądem przesuneli jeden słupek(o około20cm) i przy wytyczaniu działki geodeci to wyłapali i mam wpis "słupek graniczny przesunięty przy montarzu skrzynki elektrycznej" narazie nic z tym nie robie bo sąsiad sie nie buduje a ja mam ogrodzenie tymczasowe. A ten drugi sąsiad powinien się zapytać o zgode!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata_sebastian 11.08.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 jeśli sąsiad będzie ci "haczył" (ten od rur) to wezwij go do płacenia dzierżawy za użyczenie gruntu , jeśli okaże się być "ok" a rury nie przeszkadzają to nie ma chyba sensu walczyć . z tym drugim to lepiej zrób jak najszybciej ogrodzenie przynajmniej słupki + siatka , potem może być problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 ... przy wytyczaniu działki geodeci to wyłapali i mam wpis "słupek graniczny przesunięty przy montarzu skrzynki elektrycznej" ... ależ ci geodeci robią błędy ortograficzne ... no, szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.08.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 ... przy wytyczaniu działki geodeci to wyłapali i mam wpis "słupek graniczny przesunięty przy montarzu skrzynki elektrycznej" ... ależ ci geodeci robią błędy ortograficzne ... no, szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 ... przy wytyczaniu działki geodeci to wyłapali i mam wpis "słupek graniczny przesunięty przy montarzu skrzynki elektrycznej" ... ależ ci geodeci robią błędy ortograficzne ... no, szok powinni wpisać "przy montażu" przez z "z" kropką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.08.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 no i się zaczęło..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patiuszka 11.08.2008 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Rzeczywiście, geodeta może pomóc przynajmniej na tego od ogrodzenia. Zastosuję. Natomiast ten od rur... to jak może okazać się ok?!?! On już się okazał jaki jest - olewając swoją przyszłą sąsiadkę. Chyba "poproszę" go o usunięcie tych rur i kabli z mojej działki. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 no i się zaczęło..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.08.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Drugi z kolei przerzucił sobie po naszej działce ( na samym jej końcu w trawie) rurę z wodą i kabel z prądem. Co to znaczy przerzucił sobie? Położył na trawniku "na czas budowy" czy zakopał, wykonał w ten sposb przyłacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patiuszka 11.08.2008 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jajmar, położył na trawniku i raczej na czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.08.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Natomiast ten od rur... to jak może okazać się ok?!?! On już się okazał jaki jest - olewając swoją przyszłą sąsiadkę. Chyba "poproszę" go o usunięcie tych rur i kabli z mojej działki. Idź z nim porozmawiaj. Pierwszym zdaniem nie powinno być "niech pan natychmiast zabiera rury i kable z mojej działki" tylko "dzień dobry". Drugim zdaniem powinno być co najwyżej "jak długo będą leżeć te rury i kable na mojej działce", ale lepiej, gdyby to było na przykład "miło mi jest pana widzieć, mam sprawę". Może się okazać OK, bo: * mógł się z Tobą nie skontaktować z przyczyn obiektywnych (np. zgubił kartkę z numerem telefonu), * nie będzie robił kłopotu z tymi rurami i kablami, przesunie je tak, żeby Tobie nie przeszkadzały, * przyda się dobry układ z nim przy innej okazji, np. do pożyczenia prądu na budowę domu. Z wielką ciekawością czekam na ciąg dalszy historii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 jak tylko połozył na czas budowy - nalezy wydrapac mu oczy gdyby zakopał - należało by go zlinczowac ... chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 KrzysztofLis2 ale ty spokojny jesteś... inny to na początku lałby w mordę a o kabel spytał jakby sąsiad doszedł do jako takiej przytomności... takiego zuchwalstwa jak chwilowe położenie kabla nie można przepuścić bo jak dasz palec to ci rękę wyrwie ... nie ma co patiuszka - "fajną" sąsiadkę będą mieli Twoi sąsiedzi - już im współczuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.08.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Nie najeżdżajcie na dziewczynę ... Sąsiad mógł zapytać czy może w ten sposób zadysponować częścią gruntu na czas swojej budowy zamiast robić samowolkę. Podjadę do Was i wywalę Wam ze 3 wywrotki gruzu na działkę. Powiem, że nie miałem Waszego numeru telefonu ... Fajnie będzie ? Idź i porozmawiaj z sąsiadem, zapytaj po prostu dlaczego położył te rury bez Twojej zgody. Jeśli przeprosi i jakoś to sensownie wytłumaczy ( brak możliwości zrobienia tymczasowego przyłącza po swoim gruncie ) to OK, nie stawałbym okoniem tylko poprosił aby zabezpieczył odpowiednio kable - szczególnie ten prądowy. Jeśli będzie się stawiał to bezwzględnie każ zabrać w trybie natychmiastowym niechciane zabawki ze swojej piaskownicy i tyle .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.08.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 KrzysztofLis2 ale ty spokojny jesteś... Bo wiele niewygód ma dla mnie mniejsze znaczenie niż dobre układy z sąsiadami. Mieszkam póki co w bloku... Podjadę do Was i wywalę Wam ze 3 wywrotki gruzu na działkę. Powiem, że nie miałem Waszego numeru telefonu ... Fajnie będzie ? Jeśli ją zabierzesz i doprowadzisz działkę do stanu sprzed wywalenia gruzu, to jak najbardziej. Jeśli przeprosi i jakoś to sensownie wytłumaczy ( brak możliwości zrobienia tymczasowego przyłącza po swoim gruncie ) to OK, nie stawałbym okoniem tylko poprosił aby zabezpieczył odpowiednio kable - szczególnie ten prądowy. Jeśli będzie się stawiał to bezwzględnie każ zabrać w trybie natychmiastowym niechciane zabawki ze swojej piaskownicy i tyle .. Mniej więcej to samo chciałem przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patiuszka 11.08.2008 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jak dla mnie to chodzi o zasady. Po prostu wypada zapytać sąsiada o zgodę. KrzysztofLis2 - sąsiad telefon do mnie ma, bo nie miał problemów, aby skontaktować się ze mną w innych sprawach. pierwek dlaczego tak piszesz? przecież nawet nie wiesz czy cokolwiek już w tej sprawie zrobiłam... dopiero pytam... a raczej, żalę się... Bo dla mnie to jest sąsiedzkie zachowanie nie mieszczące się w granicach normy. Jestem zbyt naiwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.08.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jak dla mnie to chodzi o zasady. Po prostu wypada zapytać sąsiada o zgodę. Wypada. Ale dowiedz się najpierw, czemu nie zapytał, zanim mu zrobisz dupy jesień średniowiecza... pierwek dlaczego tak piszesz? przecież nawet nie wiesz czy cokolwiek już w tej sprawie zrobiłam... dopiero pytam... a raczej, żalę się... Bo dla mnie to jest sąsiedzkie zachowanie nie mieszczące się w granicach normy. Jestem zbyt naiwna. Nie, jesteś zbyt stanowcza. Jeśli dla Ciebie ważniejsze są zasady, niż ich naginanie dla dobra sąsiedzkiej współpracy i przyjaźni, to rzeczywiście nie należysz do grupy wymarzonych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.08.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jajmar, położył na trawniku i raczej na czas budowy. Nie masz większych problemów? Poważnie pytam. Nie chciałbym mieć Ciebie za sąsiadke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.08.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ale nam się teamat rozwinął tylko na błędy ortograficzne uwaga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts