Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż mieszkania i spłata kredytu, a podatek od sprzedaży

Rodowity

Recommended Posts

Mam pytanie do speców ze skarbówki. Wkrótce sprzedam mieszkanie i pozyskanie środki przeznaczę na częściową spłatę kredytu hipotecznego (budowa domu). Właścicielem mieszkania jestem ponad 5 lat, jestem tam wraz z rodziną zameldowany, jest to jedyne mieszkanie jakie posiadam.

Czy zapłacę podatek od "wzbogacenia"? Czy są jakieś procedury, z których powinienem skorzystać aby przed US wykazać, że pozyskane środki inewstuję w budowę domu? Brutalnie mówiąc :wink: co zrobić aby nie zapłacić podatku....

Z góry dziękuję za info!

Pozdr.

Obowiązuje na zasadzie "praw nabytych". Dotyczy sprzedaży (przed upływem 5 lat) m.in. nieruchomości nabytych do 31.12.2006 r.

Przy "uldze meldunkowej" majstrują (w związku z tym, że zniknie obowiązek meldunkowy) - ona z kolei dotyczy nieruchomości nabytych od 01.01.2007 r.

Nowa planowana ulga (prawdopodobnie od 01.01.2009) ma być podobna do tej wcześniejszej (obowiązującej do 31.12.2006 r.).

Nie ma to jak stabilność prawa...

Wszystko jest już jasne:

- jeśli mam mieszkanie od ponad 5 lat to mogę je sprzedać i nie płacę podatku, nawet jeśli nie byłem w nim zameldowany (nie składam informacji o ekstra dochodzie na PIT-cie?)

- w innym przypadku, nie chcąc płacić podatku, muszę być zameldowany na pobyt stały przez 12 miesięcy przed datą sprzedaży i wtedy składam oświadczenie w ciągu 14 dni....

Dzięki!

• 2 weeks później...