Rodowity 11.08.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Mam pytanie do speców ze skarbówki. Wkrótce sprzedam mieszkanie i pozyskanie środki przeznaczę na częściową spłatę kredytu hipotecznego (budowa domu). Właścicielem mieszkania jestem ponad 5 lat, jestem tam wraz z rodziną zameldowany, jest to jedyne mieszkanie jakie posiadam. Czy zapłacę podatek od "wzbogacenia"? Czy są jakieś procedury, z których powinienem skorzystać aby przed US wykazać, że pozyskane środki inewstuję w budowę domu? Brutalnie mówiąc co zrobić aby nie zapłacić podatku.... Z góry dziękuję za info! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 11.08.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jeśli Właścicielem mieszkania jestem ponad 5 lat (...) to podatek dochodowy Cię omija. Z kolei PCC (2% przy sprzedaży) płaci kupujący. A tak na marginesie - niezły brutal z Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 11.08.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 A czy nadal obowiązuje przepis o anulowaniu podatku od sprzedaży jesli pieniadze ze sprzedaży przeznaczam na spłatę kredytu zaciągnietego na inne cele mieszkaniowe? Bo ulga meldunkowa chyba już ma nie obowiązywać (lub nie obowiązuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 12.08.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Obowiązuje na zasadzie "praw nabytych". Dotyczy sprzedaży (przed upływem 5 lat) m.in. nieruchomości nabytych do 31.12.2006 r. Przy "uldze meldunkowej" majstrują (w związku z tym, że zniknie obowiązek meldunkowy) - ona z kolei dotyczy nieruchomości nabytych od 01.01.2007 r. Nowa planowana ulga (prawdopodobnie od 01.01.2009) ma być podobna do tej wcześniejszej (obowiązującej do 31.12.2006 r.). Nie ma to jak stabilność prawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 12.08.2008 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 A tak na marginesie - niezły brutal z Ciebie... bo takie jest życie.... Dzięki za odpowiedź! A czy transakcję musze zgłoscić do właściwego US< w jakim czasie i czy są do tego jakieś druki? Co to jest ulga meldunkowa? Z góry dziękuję za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 12.08.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Jeśli sprzedasz po 5 latach od nabycia - nie robisz nic w US. Co do ulgi meldunkowej - zajrzyj np. tu: http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4947090.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 12.08.2008 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Wszystko jest już jasne:- jeśli mam mieszkanie od ponad 5 lat to mogę je sprzedać i nie płacę podatku, nawet jeśli nie byłem w nim zameldowany (nie składam informacji o ekstra dochodzie na PIT-cie?)- w innym przypadku, nie chcąc płacić podatku, muszę być zameldowany na pobyt stały przez 12 miesięcy przed datą sprzedaży i wtedy składam oświadczenie w ciągu 14 dni....Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.08.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 A czy to oznacza, że jeśli jestem zameldowana min rok to NIE PŁACĘ PODATKU W OGÓLE?Chyba nie - bo to jest ULGA meldunkowa..Czyli jaki podatek wówczas płacę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A czy to oznacza, że jeśli jestem zameldowana min rok to NIE PŁACĘ PODATKU W OGÓLE? Chyba nie - bo to jest ULGA meldunkowa.. Czyli jaki podatek wówczas płacę...? Patriotyzm podatkowy godny pochwały... Niestety - żadnego podatku nie musisz zapłacić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.08.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 No nie nie - aż TAKĄ patriotka nie jestem Dziękuję bardzo Zuzek. Ale mam pytanie - jesli nieruchmosć kupiłam w 2006 (na początku roku) i od tego momentu jestem tam zameldowana, a chce ja sprzedac w tym roku to KTÓRE PRZEPISY MNIE OBOWIĄZUJĄ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Dla zainteresowanych - dyskusja przeniosła się do innego wątku: http://forum.muratordom.pl/sprzedaz-przed-uplywem-5-lat-od-2009-po-staremu,t138530.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts