Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie gwździe i inne elementy złączne na budowę?

ifka13

Recommended Posts

jako, że oczekujemy na pozowlenie na budowę, powoli kompletując niezbędne narzędzia prosimy o pomoc w określeniu jakiego ile i jakiego rodzaju elementów złącznych jest potrzebnych powiedzmy do budowy SSZ? będziemy się już za tym rozglądać.

dom w technologi murowanej 130m2

gwoździe - wymiar i mniej więcej ile?

wkręty jakie? ile?

chodzi nam o orientacyjne liczby

Nie mogłem się powstrzymać w powyższym poście.

Moim zdaniem gwoździe i śruby są na tyle tanim i ogólnodostępnym materiałem, że bez problemu będziecie mogli je kupić bez większego planowania.

Dodatkowo nie precyzujecie, jak będzie ten dom budowany. Bo chyba gwoździ cieślom kupować nie będziecie. A nawet jeżeli, to oni już Wam powiedzą ile i jakich potrzeba.

Dodatkowo nie wiemy jaki to projekt i co chcecie mieć w ramach SSZ. Bo inna liczba gwoździ bedzie w przypadku domu ze schodami lanymi a inna w przypadku drewnianych schodów (któych de facto nie ma w SSZ)

miałem na myśli elementy złaczne przy zbijaniu form na szalunki do stopy fundamentowej, do fundamentów, wkretów do prłyt g-k, i tyle mi przychodzi na myśl, a na forum chciałem, zeby Ci co mają juz pewne prace za sobą określili jeszcze co się przydaje w czasie budowy.

Wiem, że te materiały są ogólenie dostępne- jak chyba większość budowlanych, jednak jak będe miał możliwość wcześniejszego zakupu/załatwienia "po kosztach" to tak zrobie i nie bede musiał tego robic w ostatniej chwili w pierwszym lepszym sklepie.

Taką listę jest trudno zrobić a jeszcze trudniej oszacować ilości materiałów.

Robiłem kiedyś zestawienie materiałów przepisując faktury do excela aby kontrolować na bieżąco wydatki. Przydało się to wielokrotnie jak później szukałem informacji o produktach datach zakupu itd. Wykorzystałem też taką listę do odliczenia vat.

Lista była na kilkaset pozycji chyba ponad 800 o ile dobrze pamiętam. Oczywiście część pozycji się powielała wielokrotnie jak np. silikon, akryl, płyta KG, szpachle itd itp.

Całość obrazuje koszty budowy, które nie mają nic wspólnego z szacunkowym kosztem wg kosztorysu, który nie uwzględnia wielu zakupów. Później po prostu nie pamiętamy co było kupowane i za ile. Po zsumowaniu wszystkich zakupów (dosłownie - kilogram gwoździ 2" też) wychodzi rzeczywisty koszt.

miałem na myśli elementy złaczne przy zbijaniu form na szalunki do stopy fundamentowej, do fundamentów, wkretów do prłyt g-k, i tyle mi przychodzi na myśl
Tutaj wszystko zależy od fantazji budujących i samego projektu.

Szarunki na fundamenty możesz zbić ilością X gwoździ ale równie dobrze i 2X.

Do płyt g-k możesz śmiało kupić z 2000 wkrętów. Do tego z 1000 pchełek do profili i z 1000 wkrętów do drewna do mocowania wieszaków. Ale tutaj znowu wszystko zależy od tego jak będzie to poddasze zabudowywane:

- wieszak grzybkowy potrzebuje tylko wkręty do drewna

- wieszak ES potrzebuje zarówno wkręty do drewna jak i pchełki do przykręcenia profilu UD do wieszaka

i już masz dwie różne możliwości

Taką listę jest trudno zrobić a jeszcze trudniej oszacować ilości materiałów.
Do tego chociażby nie wiemy, czy strop będzie betonowy (lany czy terriwa czy inny) czy drewniany. Jeżeli drewniany, to znowu masz więcej wkrętów do skręcenia tego wszystkiego.

Dodatkowo nie wiemy jak będzie wykończony sufit na parterze - czy tynkowany czy wykładany płytami g-k. Jeżeli to drugie, to znowu nowy zestaw wkrętów, kołków, etc

• 7 years później...
jako, że oczekujemy na pozowlenie na budowę, powoli kompletując niezbędne narzędzia prosimy o pomoc w określeniu jakiego ile i jakiego rodzaju elementów złącznych jest potrzebnych powiedzmy do budowy SSZ?

No dobrze, Wy poszukujecie detalistów, a ja szukam hurtownika, który dostarczy takie elementy złączne do firm!

Tutaj jednego namierzyłem::spam:, który ma asortyment.

Czy są jakieś strony, które zrzeszają takich dystrybutorów?

Może coś Wam wiadomo na temat?

Edytowane przez Greengaz

• 7 years później...
Szczerze to polecam skontaktować się z producentem lub z dystrybutorem, pomogą ci dobrać odpowiedni rozmiar :) Ale jeśli chcesz do wszystkiego dojść sam to podrzucam przydatny :spam: z rozmiarami wkrętów do metalu, drewna czy betonu, znajomość ich rozmiarów przy remoncie to must have :) Edytowane przez Greengaz