Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane Okno Wyrwane na skutek wiatru

Recommended Posts

Jestem bardzo ciekaw jak prawidłowo podejść do tego tematu. W zeszłym tygodniu wróciłem do swojego mieszkania (nowe mieszkanie od dewelopera) i zobaczyłem, że moje bardzo duże drewniane okno leży na podłodze i jest całkowicie wyrwane z zawiasów. Oczywiście parkiet jest też uszkodzony. Tego dnia był mocny wiatr (nie mogę określić w metrach na sekundę) i okno było trochę uchylone.

Zrobiłem kilka zdjęć, wezwałem zarządce i napisałem podanie dewelopera, żeby mi pokrył koszty naprawy. Zarządca powiedział, że jest to całkowita wina albo producenta okien, albo montażystów (ta sama firma od producenta) i że jest to niebezpieczna sytuacja dla życia człowieka, gdyż ktoś mógł być obok i nikt nie wie co by mogło się stać.

Deweloper mówi, że trudno - siła wyższa i nie czują się odpowiedzialni. Jak prawidlowo podejść do tej sytuacji? Nie może deweloper mówić, że przy każdym podmuchu wiatru wyrywa okno i że nie ponoszą za to odpowiedzialności.

Dzięki za sugestie.

Mieszkanie kupione od dewelopera wiec zapewne on ma umowe z producentem okien wiec moim zdaniem skarge pisemna (reklamacje) powinno sie zglosic deweloperowi i on ze swojej strony powinien wystosowac reklamacje do firmy produkujacej okna.

I napewno nie jest to wina wiatru (sasiadom tez powyrywalo okna?) tylko zle zamontowanych okien. Twoje roszczenia zapewne sa uzasadnione a jego slowa"sila wyzsza" - coz smieszne i żenujące....facet chce sie wymigac .

Mieszkanie kupione od dewelopera wiec zapewne on ma umowe z producentem okien wiec moim zdaniem skarge pisemna (reklamacje) powinno sie zglosic deweloperowi i on ze swojej strony powinien wystosowac reklamacje do firmy produkujacej okna.

i owszem

I napewno nie jest to wina wiatru (sasiadom tez powyrywalo okna?) tylko zle zamontowanych okien. Twoje roszczenia zapewne sa uzasadnione a jego slowa"sila wyzsza" - coz smieszne i żenujące....facet chce sie wymigac .

a tu bym byl bardziej ostrożny w ferowaniu wyroków, oceny wypowiedzi i zaistniałej sytuacji

był ktoś od Gwaranta na wizji?

Procedura jest taka, że podanie sie pisze do Zarządcy. Zarzadca dalej przekazuje to do dewelopera, a deweloper do producenta okien.

Tak też sie stalo i producent okien powiedzial, ze byl zbyt mocny wiatr i ze okno bylo uchylone, a nie powinno. Chca sie wymigac i jest to oczywiste, ale ja nadal chce znalezc jakies prawne uzasadnienie tego.

Zawsze bedzie tak, ze klient bedzie poszkodowany.

Mam tez ubezpieczenie i zglosilem to do PZU. W ciagu 14 dni powinien byc rzeczoznawca. Przejrzalem umowe i zauwazylem, ze jesli wiatr jest silniejszy niz 24 m/s, to ubezpieczenie to musi pokryc.

Nie mniej jednal, jest to zagrozenie dla zycia czlowieka i chce jakos dowiesc, ze jest to wina dewelopera. Czy ktos ma w tym doswiadczenie i moze podpowiedziec?

Współczuję strat, ale jak się doczytać o okno na czas wichury było źle zabezpieczone. Właściciel pisze że było uchylone. Okno zostało wyrwane z zawiasów a nie wyleciało z futryną (tu zły montaż). Jeżeli okno uchylone to nie jest trzymane przez okucie obwiedniowe tak jak po jego zamknięciu i jeżeli to udowodni developer to trudno będzie o odszkodowanie.