Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Roplast - PCV

Gość Gosc123

Recommended Posts

Witam

Mam zamontowane te okna w całym domu.

Wybrałem je z pośród kilu firm dostepnych u nas na podkarpaciu.

Byłem w 9 sklepach i przestudiowałem 7 profili.

Sa dosc masywne i solidnie wykonane a przy tym maja dostepna cene.

Sam profil w środku jest pełnym kwadratem(metal nie aluminium)a nie jakiś tam ceownik.Ja kupiłem jeszcze 3-komorowe ,teraz produkuja już tylko 5-cio komorowe i w tej samej cenie.

http://www.roplasto.pl/main/index.php

Mam je zamontowane już 3 lata i nie stwierdziłem poważnych wad, poza tym że (nie były myte też 3 lata --budowa) przez pierwszy rok spływająca woda po szybach na uszczelki trochę robiła zacieki na dolnej ramie , ale ostatnio je umyłem i nic nie znać . :)

Firma mieści się w Krośnie , jest tam sklep ale i w Sanoku mają swój sklep(bez marży) :D

WIDOK też ma dobre okna ale zbyt wygórowane ceny, a TRAS to badziewie :x (według mnie) byłem i widziałem, Decanika produkują w USTRZYKACH DOLNYCH (podkarpacie)i sklep też mają w Sanoku , ale Decanik mi się nie podobał profil i wygląd zewnętrzny okna.

Nie będę pisał o wszystkich sklepach.

Ja osobiście jestem z nich zadowolony, poza tym przy montażu firmowym i dowozie gratis (ostatnio wozili nawet okna na Słowację) mam 5 tat gwarancji a nie 2.

Acha no i zawsze można się potargować ze sprzedawcą. :D

Firmy stosują chwyt reklamowy np. super promocja -40 % i ludzie lecą jak ćma do swiatła.

Ale jak policzą cenę jaką zapłacili +te 40% to im wychodzi promocja po zbóju za okno.Dany profil jest profilem i tu się nic nie zmienia ,produkuje go ta sama firma tylko sklepy są różne(ceny i "PROMOCJE")Najlepiej kupować w firmie lub u przedstawiciela handlowego firmy.

Pozdrawiam

Witam

Profil metalowy (czyli wkładka w środku w ramie w plastiku)o przekroju kwadratu .Czasami firmy oszczędzają na materiałach i zamiast pełnego obwodu prostokąta lub kwadratu dają tyko trójścienny przekrój --ceownik to właśnie profil w kształcie litery "C"{ [ }.

Są jeszcze teowniki, dwuteowniki itp...

(szyna np.torowa jest dwuteownikiem)

pozdrawiam

W skrzydłach są TYLKO przekroje ceowe - inne nie wejdą. W ramach ościeżnic są ceowe i kwadratowe.

Problem jest w tym, że firmy oszczędzają na stali kupując je z blachy grubości nawet 0,5 mm - blacha jak w puszkach na sardynki. Grubość powinna wynosić co najmniej 1,7 mm a na szerokie skrzydła nawet 2 mm.

I tu jest pies pogrzebany - usztywnienia są ale praktycznie z gumy. Nie da się tego sprawdzić bez rozcinania ramy

Oszczędność niektórych producentów polega na tym, że dają wzmocnienie z blachy poniżej dopuszczalnej grubości, a dla zamydlenia oczu klientom wciskają kit, że u nich super wzmocnienie bo zamknięte w ramie.

Po za tym to wzmocnienie w skrzydle, które nigdy nie jest zamknięte decyduje o max wielkości (a więc i wytrzymałości) skrzydła jakie można wykonać z danego profila.

Rozpatrując sztywność wzmocnienia stalowego należy brać pod uwagę nie tylko jego kształt, ale również grubość ścianki (1.5-2.0), oraz gabaryt (szer x wys).

cyt. "metal nie aluminium" zawsze myślałem że aluminium to też metal.

Chyba żaden system nie ma dopuszczenia ze wzmocnieniem z aluminium. Ciekawe ile by kosztowało okno gdyby zamiast wzmocnienia stalowego miało aluminiowe :o