Gość Gosc123 30.09.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Słyszał ktoś o takiej marce, typie profilu albo coś? Co to za okna, ktoś je montował... Niczego nie mogę znaleźć na ten temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grove1wp.pl 30.09.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Witam Mam zamontowane te okna w całym domu. Wybrałem je z pośród kilu firm dostepnych u nas na podkarpaciu. Byłem w 9 sklepach i przestudiowałem 7 profili. Sa dosc masywne i solidnie wykonane a przy tym maja dostepna cene. Sam profil w środku jest pełnym kwadratem(metal nie aluminium)a nie jakiś tam ceownik.Ja kupiłem jeszcze 3-komorowe ,teraz produkuja już tylko 5-cio komorowe i w tej samej cenie. http://www.roplasto.pl/main/index.php Mam je zamontowane już 3 lata i nie stwierdziłem poważnych wad, poza tym że (nie były myte też 3 lata --budowa) przez pierwszy rok spływająca woda po szybach na uszczelki trochę robiła zacieki na dolnej ramie , ale ostatnio je umyłem i nic nie znać . Firma mieści się w Krośnie , jest tam sklep ale i w Sanoku mają swój sklep(bez marży) WIDOK też ma dobre okna ale zbyt wygórowane ceny, a TRAS to badziewie (według mnie) byłem i widziałem, Decanika produkują w USTRZYKACH DOLNYCH (podkarpacie)i sklep też mają w Sanoku , ale Decanik mi się nie podobał profil i wygląd zewnętrzny okna. Nie będę pisał o wszystkich sklepach. Ja osobiście jestem z nich zadowolony, poza tym przy montażu firmowym i dowozie gratis (ostatnio wozili nawet okna na Słowację) mam 5 tat gwarancji a nie 2. Acha no i zawsze można się potargować ze sprzedawcą. Firmy stosują chwyt reklamowy np. super promocja -40 % i ludzie lecą jak ćma do swiatła. Ale jak policzą cenę jaką zapłacili +te 40% to im wychodzi promocja po zbóju za okno.Dany profil jest profilem i tu się nic nie zmienia ,produkuje go ta sama firma tylko sklepy są różne(ceny i "PROMOCJE")Najlepiej kupować w firmie lub u przedstawiciela handlowego firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Grove - dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Witam Sam profil w środku jest pełnym kwadratem(metal nie aluminium)a nie jakiś tam ceownik. Pozdrawiam Możesz napisać o so chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wariat 30.09.2003 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 roplasto to shit.handluję oknami i wiem coś na ten temat jak byś był z wrocławia to bym złatwił fajne okienka,ale nie na roplasto.nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 01.10.2003 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 "shit" to Twoja wypowiedź. Podobno handlujesz oknami z PVC - ale chyba nie ROPLASTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 WitamProfil metalowy (czyli wkładka w środku w ramie w plastiku)o przekroju kwadratu .Czasami firmy oszczędzają na materiałach i zamiast pełnego obwodu prostokąta lub kwadratu dają tyko trójścienny przekrój --ceownik to właśnie profil w kształcie litery "C"{ [ }. Są jeszcze teowniki, dwuteowniki itp...(szyna np.torowa jest dwuteownikiem)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 06.10.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 W skrzydłach są TYLKO przekroje ceowe - inne nie wejdą. W ramach ościeżnic są ceowe i kwadratowe.Problem jest w tym, że firmy oszczędzają na stali kupując je z blachy grubości nawet 0,5 mm - blacha jak w puszkach na sardynki. Grubość powinna wynosić co najmniej 1,7 mm a na szerokie skrzydła nawet 2 mm.I tu jest pies pogrzebany - usztywnienia są ale praktycznie z gumy. Nie da się tego sprawdzić bez rozcinania ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Oszczędność niektórych producentów polega na tym, że dają wzmocnienie z blachy poniżej dopuszczalnej grubości, a dla zamydlenia oczu klientom wciskają kit, że u nich super wzmocnienie bo zamknięte w ramie. Po za tym to wzmocnienie w skrzydle, które nigdy nie jest zamknięte decyduje o max wielkości (a więc i wytrzymałości) skrzydła jakie można wykonać z danego profila. Rozpatrując sztywność wzmocnienia stalowego należy brać pod uwagę nie tylko jego kształt, ale również grubość ścianki (1.5-2.0), oraz gabaryt (szer x wys). cyt. "metal nie aluminium" zawsze myślałem że aluminium to też metal. Chyba żaden system nie ma dopuszczenia ze wzmocnieniem z aluminium. Ciekawe ile by kosztowało okno gdyby zamiast wzmocnienia stalowego miało aluminiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts