miol 12.08.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 WitamCzy można wapno budowlane rozsypać na działce i wymieszać z ziemią, zostało mi parę worków i radzono mi żeby tak zrobić, poszukałem trochę tu na forum i w necie i o ile odradzają stosowania takiego wapna do "pogłównego" nawapiania trawników (to chyba chodzi o sypanie wapna na rosnący już trawnik) to przy przygotowywaniu gleby dopiero do uprawy znalazłem opinię że przy glebach ciężkich można takie wapno stosować a przy glebach lekkich raczej niewskazane bo może zaszkodzić. I mam pytanie czy jak rozsypię 5 worków na 1000m2 to czy może to zaszkodzic (gleba to 20cm takiej szarej ziemi a później to piasek, to chyba lekka), czy może lepiej wyrzucić to wapno na śmiecie, leży parę miesięcy więc do celów budowlanych to się raczej nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 12.08.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Na lekką glebę nie radziłabym.Możesz spalić ziemie i nic nie będzie chciało rosnąć. Da się to użyć do posypywania kolejnych warstw kompostu, a i to nie za dużo. A pytanie zasadnicze- jakie ph ma twoja gleba? Czy wymaga wapnowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 12.08.2008 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Jeszcze nie mierzyłem . Ale tak myślałem, że te 5 woreczków to niedużo jak na taką powierzchnię ale chyba skończy się na wyrzuceniu tego do kontenera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.08.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Jeszcze nie mierzyłem . Ale tak myślałem, że te 5 woreczków to niedużo jak na taką powierzchnię ale chyba skończy się na wyrzuceniu tego do kontenera.Ja w swoją działkę wrzuciłem chyba z 4 worki wapna budowlanego. Wszystko rośnie. Nawet aż nadto. Ale zmieniło się na pewno PH bo już szczawiu nie mam a po prostu inną zieleninę w jego miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.08.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Nieprzyswajalne dla roślin.Lepszy gips na odkwaszenie lub dolomit ( z magnezem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 16.08.2008 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Wapno (czysty tlenek/wodorotlenek wapnia) to trochę zbyt radykalny środek na odkwaszanie, chyba że nie boisz się spalić tego co już masz. Rzeczywiście - ciężka gleba jest w stanie przyswoić ten wapń, a lekka nie. Żeby związać wapń w glebie musi być albo próchnica, albo frakcja ilasta. Tylko po co go dodawać jeśli gleba jest już żyzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 16.08.2008 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedzi, widać z nich że wapno musi skończyć na wysypisku wbrew opini miejscowych "specjalistów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts