Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o poradę przy zakupie działki z podziału innej działk

Recommended Posts

Jestem zainteresowany kupnem działki budowlanej, która będzie pochodziła z podziału dużej działki. Wydzielona działka nie ma założonej KW. Ma nadany numer np. 210/2. Działka dzielona ma KW elektroniczną o numerze 210. Prawo własności działki ma być przeniesione a KW będzie założona po zakupie działki. Takie informacje uzyskałem. Decyzja o podziale ma być zatwierdzona w urzędzie lub starostwie (nie pamietam) na początku października 08.

Pod koniec sierpnia 08 chce podpisać umowę przedwstępna, aby zarezerwować sobie jedna z działek.

Jakie dokumenty muszę skompletować w takiej sytuacji?

Jakie zastrzeżenia w umowie przedwstępnej muszę zawrzeć?

Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Jeśli umowa kupna-sprzedaży działki będzie spisana u notariusza to on powie jakie dokumenty są niezbędne do zawarcia umowy i dokonania stosownych wpisów w KW.

Potrzebna będzie mapa działki, którą zamierzasz kupić, po podziale ( do celów notarialnych) ,

dokument potwierdzający prawo własności przedmiotowej działki

(wystawiony na sprzedającego ),

ja bym jeszcze poprosiła o wyciąg z KW(całej działki) w celu sprawdzenia czy działka nie ma jakiś obciążeń .

p.s. w umowie przedwstępnej określ termin nabycia przez Ciebie działki z zastrzeżeniem, że jeśli nie zostanie przez sprzedającego dotrzymany ( z powodu np. braku jakiś dokumentów) to sprzedający zwraca zaliczkę i płaci karę równowartości zaliczki w terminie np. 14 dni od upływu umownego terminu.

tzw dobre sąsiedztwo. W praktyce to wyglada tak - oczywiście wersja ostateczna - że jak w najbliższym sąsiedztwie nie ma domku jednorodzinnego, to organ może odmówić wydania WZZiT. Czasem rozgladają się po okolicy i jak stoi 100 - 200m dalej to wydadzą warunki. Ale decyzje o warunkach to już zupełnie inna bajka...

Właśnie ja mam taki problem. Wybrałam część działki z dużej. Sprawdziliśmy KW, wystąpiliśmy po warunki zabudowy (mamy je), podpisaliśmy przedwstępną umowę kupna działeczki i teraz czekamy na wydzielenie naszej części. Problem polega na tym że to trwa już ok. 2 miesięcy. Geodetka wytyczyła naszą działkę, naniosła ją na mapy, i dała do zatwierdzenia głównemu geodecie w kartografi. (człowiek pracuje na 1/2 etatu i po prostu jest zawalony robotą i czekamy). To jeszcze ma wrócić do naszej gminy po jeszcze jeden stempelek i dopiero możemy iść do notariusza i do banku po kasę. Strasznie to długo trwa, dla mnie za długo.