gapowicz 12.08.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Jestem zainteresowany kupnem działki budowlanej, która będzie pochodziła z podziału dużej działki. Wydzielona działka nie ma założonej KW. Ma nadany numer np. 210/2. Działka dzielona ma KW elektroniczną o numerze 210. Prawo własności działki ma być przeniesione a KW będzie założona po zakupie działki. Takie informacje uzyskałem. Decyzja o podziale ma być zatwierdzona w urzędzie lub starostwie (nie pamietam) na początku października 08.Pod koniec sierpnia 08 chce podpisać umowę przedwstępna, aby zarezerwować sobie jedna z działek. Jakie dokumenty muszę skompletować w takiej sytuacji?Jakie zastrzeżenia w umowie przedwstępnej muszę zawrzeć?Pozdrawiam i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 12.08.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Jeśli umowa kupna-sprzedaży działki będzie spisana u notariusza to on powie jakie dokumenty są niezbędne do zawarcia umowy i dokonania stosownych wpisów w KW. Potrzebna będzie mapa działki, którą zamierzasz kupić, po podziale ( do celów notarialnych) , dokument potwierdzający prawo własności przedmiotowej działki (wystawiony na sprzedającego ),ja bym jeszcze poprosiła o wyciąg z KW(całej działki) w celu sprawdzenia czy działka nie ma jakiś obciążeń . p.s. w umowie przedwstępnej określ termin nabycia przez Ciebie działki z zastrzeżeniem, że jeśli nie zostanie przez sprzedającego dotrzymany ( z powodu np. braku jakiś dokumentów) to sprzedający zwraca zaliczkę i płaci karę równowartości zaliczki w terminie np. 14 dni od upływu umownego terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.08.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja bym jeszcze poprosił o MPZP coby być pewnym, że coś na niej wybudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 13.08.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 a ja bym zaznaczył ,ze wszystkie dokumenty do sprzedaży przygotowuje aktualny właściciel. Ty masz mieć tylko kasę i dowód osobisty przy sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 13.08.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Mikolayi to zrozumiałe, że te dokumenty przygotowuje właściciel, ale w takich transakcjach dobrze wiedzieć ciut więcej . Kasa i dowód osobisty czasami nie wystarczą, by kupić to co się zamierzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 14.08.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Mikolayi to zrozumiałe, że te dokumenty przygotowuje właściciel, ale w takich transakcjach dobrze wiedzieć ciut więcej . Kasa i dowód osobisty czasami nie wystarczą, by kupić to co się zamierzało no to ciut więcej już zostało napisane. A co poradzisz jak działka nie ma MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Jak nie ma MPZP to poprosić trzeba o warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 14.08.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Jak nie ma MPZP to poprosić trzeba o warunki zabudowy. ano i tu często jest pies pogrzebany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.08.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Jak nie ma MPZP to poprosić trzeba o warunki zabudowy. ano i tu często jest pies pogrzebany...A w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 14.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 tzw dobre sąsiedztwo. W praktyce to wyglada tak - oczywiście wersja ostateczna - że jak w najbliższym sąsiedztwie nie ma domku jednorodzinnego, to organ może odmówić wydania WZZiT. Czasem rozgladają się po okolicy i jak stoi 100 - 200m dalej to wydadzą warunki. Ale decyzje o warunkach to już zupełnie inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia81 20.08.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Właśnie ja mam taki problem. Wybrałam część działki z dużej. Sprawdziliśmy KW, wystąpiliśmy po warunki zabudowy (mamy je), podpisaliśmy przedwstępną umowę kupna działeczki i teraz czekamy na wydzielenie naszej części. Problem polega na tym że to trwa już ok. 2 miesięcy. Geodetka wytyczyła naszą działkę, naniosła ją na mapy, i dała do zatwierdzenia głównemu geodecie w kartografi. (człowiek pracuje na 1/2 etatu i po prostu jest zawalony robotą i czekamy). To jeszcze ma wrócić do naszej gminy po jeszcze jeden stempelek i dopiero możemy iść do notariusza i do banku po kasę. Strasznie to długo trwa, dla mnie za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts