Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustka nad salonem - inspiracje, realizacje, dyskusja za i przeciw!!!

Klodziki

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś kto widział bądź mieszkał w salonie z taką pustką może powiedzieć jakie są wady i zalety??? Spodobał mi się projekt w którym właśnie jest taka pustka, wizualnie mi się to podoba, lecz nie wiem jak to w praktyce się sprawdza. A o to projekt http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=50&nazwa_projektu=%20BENITA-nowo%B6%E6

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć

Nie mam pustki nad salonem, ale z tego co się orientuję minusem jest to, że ciepłe powietrze ucieka do góry i tam będzie duszno a na dole temperatura taka sobie.

taka pustka to też większy brak intymności na pietrze i większa akustyka. zaletą jest na pewno to, że efektownie wygląda.

Do Ciebie należy wybór :))

Pozdro

dorota

Dom, na który się zdecydowałam (domki w zabudowie szeregowej) w pierwszej wersji miał mieć otwartą przestrzeń nad salonem. Wyglądał bardzo ciekawie - salon miał duże doświetlenie - 2 kondygnacje przeszkolone.

Większość przyszłych właścicieli miała pytania co do metody mycia przeszkolonej ściany na pozimie I kondygnacji oraz szkoda im było nie wykorzystanej przestrzeni. W rezultacie developer ma wprowadzić zmiany w projekcie i zabudować przestrzeń nad salonem, trochę szkoda ale dom ma być do mieszkania.

Jak pomieszkam to opowiem :)

Czego sie spodziewałam ?

- Problemów z ogrzewaniem ( dlatego oprócz podłogówki zakładam grzejnik kanałowy przy dużym przeszkleniu i porządny kominek, naktórym nie oszczędzam

- Możliwości, że będzie duszno na górze (dlatego zakładam klimę , ale założyłabym ją i nie posiadając pustki nad salonem)

- Kłopotów z myciem dużych szyb ( na szczęście są i myjki teleskopowe, i ludzie , którzy się tym zajmują :))

Czego oczekuję ?

- Przestrzeni, powietrza, ciekawszej architektury, fajnego przeszklenia i doświetlenia domu.

Czas pokaże :)

plusy - super wygląda, przy dodatkowych oknach świetne doświetlenie, możliwość aranżacji salonu "dwupiętrowo" - u nas na antresoli będzie biblioteczka z wygodnym fotelem i biureczkiem..., niesamowite wrażenie przestrzeni itd:)

minusy - ogrzewanie (jak z nim wyjdzie mogę Ci powiedzieć w przyszłym roku), akustyka (wszystko będize słychać na piętrze - łącznie z odgłosami z całkowicie otwartej kuchni no i wspomniane już niewykorzystanie przestrzeni nad salonem..

gdybyśmy się budowali, nie byłoby antresoli - w tym projekcie zamiast antresoli byłby dodaktowy ogromny pokój nad salonem ;)

kupiliśmy dom w stanie surowym otwartym w którym antresola była :)

czyli potwierdzam: efektowne, ale trzeba być do tego przekonanym

obecnie mieszkamy w mieszkaniu z takim salonem.

plusy

- bardzo dobrze doswietlony salon

-brak syfitu tuz nad glowa

-przestrzen i fajny wyglad salonu

minusy

-ogrzewanie-cale cieplo ucieka na gore

-mycie okien to koszmar- tez uzywam myjek teleskopowych ale i tak zostaja smugi, po prostu nie zawsze dobrze je mozna umyc

-na gorze slychac wszystko co sie dzieje w salonie

-zapachy, mimo b.dobrego okapu uciekaja na gore

teraz budujemy dom -bez pustki nad salonem

pozdrawiam

Mam dom Poema 2 http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/poema_2/#nowhere ,

w którym jest niezbyt duża pustka nad częścią jadalną. Salon wygląda dużo lepiej niż z zabudowanym sufitem (widziałam u innych ludzi), jest doświetlony, wygląda lekko, przestrzennie. Faktem jest , że na górze jest trochę cieplej niż na dole, ale i tak nie zamieniłabym na taki z sufitem.

Pozdrawiam

Ja również mam pustkę nad częścią salonu. Wygląda to przepięknie. Co do straty ciepła trudno mi się wypowiadać bo pierwszy sezon grzewczy dopiero przede mną. Na parterze mamy podłogówkę, na górze (właśnie w związku z uciekaniem ciepła do góry) zrezygnowaliśmy z kaloryferów na antresoli. Fakt, że dom jest przez to zdecydowanie bardziej "głośny" ale tak jak zwykle "coś kosztem czegoś"

my też mamy pustkę nad salonem na powierzni około 50m2. Potem jest dość duża antresola i 2 pokoje po ok. 30 m2. Ogrzewanie na dole - podłogówka wodna, ale u góry i tak zainstalowaliśmy grzejniki. Jesli będzie za ciepło, poprostu się je przykręci.

Mam nadzieję, że ciepło aż tak na górę nie będzie uciekać. Pierwszy sezon grzewczy jeszcze przed nami, więc co do kosztów i użytkowania - nie możemy się jeszcze wypowiedzieć.

W każdym razie - wygląda zabójczo :-)

Najwyzej potem będę płakać, zobaczymy :p

Dziękuje za odpowiedzi. Chyba jednak zrezygnuje z tej pustki. Efekt na pewno świetny, ale właśnie mało to praktyczne,poza tym w domu gdzie są małe dzieci chyba bardzo niebezpieczne.

Pozdrawiam

Ale tam się zakłada barierki :)

Ponadto bardziej bym sie matwiła o schody w kwestii dzieci....

A dzieci i tak będą "żyć" tam gdzie my - czyli na dole , w salonie i kuchnie.

Ale każdy podejmuje swoje wybory :)

Mieszkam od kilku lat w domu z pustka na calym salonem. Do tej pory robi to wrazenie. Sa wady, ale zalety bezwzglednie wieksze. Tak bardzo podoba nam sie ta przestrzen nad glowa, ze w domu ktory teraz budujemy tez sobie taka zafudnowalismy.

Bez przesady - strat ciepla nie odczuwa sie az tak bardzo. Zapachy hmm czy ja wiem. Kuchnie mamy daleko od pustki, okap tez do czegos sluzy a w dodatku u gory sa drzwi. Halasy? Nie wiem, chyba spokojna z nas rodzina :lol: Jakos nic nam nie doskwiera :roll: Jak ktos ma ochote sie wyciszyc, zamyka drzwi do pokoju. Z reszta halas w gornych pokojach i tak jest mniejszy niz w dolnych. Co maja powiedziec ludzie, ktory mieszkaja w parterowych domach. Ja tam lubie przestrzen.

Witam. Czy ktoś kto widział bądź mieszkał w salonie z taką pustką może powiedzieć jakie są wady i zalety??? Spodobał mi się projekt w którym właśnie jest taka pustka, wizualnie mi się to podoba, lecz nie wiem jak to w praktyce się sprawdza. A o to projekt http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=50&nazwa_projektu=%20BENITA-nowo%B6%E6

Pozdrawiam

Nie przejmowalabym sie wymienionymi wadami, bo przy takiej pustce nie ma problemu. Antresola jest niewielka a kuchnia nie tylko daleko, ale i zamknieta.