Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustka nad salonem - inspiracje, realizacje, dyskusja za i przeciw!!!

Klodziki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobre drzwi z powodzeniem załatwiają sprawę dźwięków (dębowe 4,2 cm) a ogrzewanie nie jest trudniejsze tylko najwyżej droższe (większa kubatura).

NIemniej ciepło idzie do góry :) Z podłogówką na parterze ma się ciepło jak w uchu :)

U mnie w dizenniku możesz obejrzeć antresolę, ale jeszcze daleko do ozdóbek :)

To prawda, też mam antersolę i podłogówkę na parteerze i jest bardzo ciepło. Co do akustyki to jak dla mnie tak sobie. Ale widok z góry na salon "nie do podrobienia".

Quuene..czy Ty kupujesz projekt od Czechów czy to tylko inspiracja??

na tej stronie są świetne projekty, głównie przyglądałam sie elewacjom z oknami do ziemi a potem zajrzałam do galerii projektów w realizacji i zachciało mi sie tej "pustki" :D

elewację ściągnę ze stronki, projekt jak w dzienniku napisałam wywodzi się z muratora aczkolwiek zrobiłam tak dużo zmian że raczej nazywam go indywidualnym ;)

weźcie pod uwagę pogłos i wszystkie dźwięki docierające z dołu na górę bez żadnych przeszkód

i prawdopodobnie trudniejsze ogrzewanie ze względu na zwiększoną kubaturę

Fakt - dzwieki na pewno bardziej sie rozchodza - cudow nie ma :-)

Co do ogrzewania - u mnie bez problemu radzi sobie system ogrzewania nadmuchowego (stala cyrkulacja powietzra, wiec cieple powietrze nie gromadzi sie ciagle na gorze). Mysle, ze poprawnie wykonana podlogowka tez powinna dac dobry komfort cieplny.

Ale powiem szczerze, ze mam watpliwosci co do zwyklego systemu (wysokotemperaturowego) z grzejnikami - ale tego juz sie teraz w salonach chyba raczej nie robi

Pzdr

Witam,jestesmy na etapie wybierania projektu. Znaleźliśmy dom z natresola z ktorej widac czesc jadalni.Nad jadalnia jest olbrzymie okno,prawie na 3 m szerokie ktore jest zakonczone trojkatem cos takiego jak u Joli.Okno to nie jest dostepne z antresoli.Stad moje pytanie:-) Zastanawiam sie jak ewentualnie czym to okno mozna przysłaniac,zeby nie bylo widac wieczorem domowników lub jakies rozwiazania zeby mozna bylo tylko na wieczor to zasłaniac? Edytowane przez ines2707

Z zasłanianiem tego okna jest problem. Przynajmniej u nas. Tak naprawdę w grę wchodzą w zasadzie tylko rolety plisy (na trójkąt), które tak sobie mi się podobają, a do tego są piekielnie drogie. Myślałam więc o przysłonięciu tylko dolnej części wielkiego okna, ale tu też mam wątpliwości co tam dać. Po prostu żal mi zakrywac tego okna. Czekam aż zobaczę jakąs inspirację, która rzuci mnie na kolana i może wtedy. Generalnie myślę o zasadzeniu jakiś roślin przed wielkim oknem, żeby nie być na widoku. Na razie mamy maty trzcinowe na płocie i nie jest to wprawdzie szczyt moich marzeń, ale spełnia swoją funkcję.

• 2 weeks później...

• 2 weeks później...
Ja nie posiadam, mają znajomi- wygląda super, ale gdy dzieciaki zaczną się bawić i biegać góra dół to w salonie nie da się porozmawiać.

Budujemy dom z antresolą/pustką nad salonem, mamy dwoje małych dzieci, za rok opowiem Wam o użytkowaniu tego typu salonu z dwójką dzieci :D

Jolu piękne masz okno!

I oczywiście przyłączam się do klubu :D

Witam i również przyłączam się do klubu :-)

ja narazie jestem na etapie poszukiwania projektu z antresolą. Jak już coś ciekawego znajdę to wtedy "do gry" wchodzą warunki zabudowy na mojej działce i projekt idzie w odstawkę :-?

Jolu chylę czoła przed Twoją szybą.

Pozdrawiam Michał