minkapinka 29.10.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 http://img202.imageshack.us/img202/9186/mylife28110901.jpg http://img829.imageshack.us/img829/1993/monolithicgrandeurwides.jpg http://img251.imageshack.us/img251/4092/atriuminbryanstonhouseb.jpg http://img149.imageshack.us/img149/3396/livingroomfromtopviewin.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 29.10.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 http://img688.imageshack.us/img688/5530/aceroarchitects.jpg http://img541.imageshack.us/img541/6269/lowenergyconsumptionhou.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 29.10.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 http://img218.imageshack.us/img218/2326/stairs374.gif http://img541.imageshack.us/img541/9931/michellekaufmannsmartta.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorsay 04.12.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Cześć, Też buduję salon z pustką Mam jednak dylemat czy zakładać grzejniki kanałowe pod oknami (2 okna o wymiarach 2,5m x 2,7m - szer). Pustka jest nad całym salonem (27m2) a w nim ogrzewanie podłogowe. Co sądzicie? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 04.12.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Cześć, Też buduję salon z pustką Mam jednak dylemat czy zakładać grzejniki kanałowe pod oknami (2 okna o wymiarach 2,5m x 2,7m - szer). Pustka jest nad całym salonem (27m2) a w nim ogrzewanie podłogowe. Co sądzicie? Dzięki mój salon ma 35m2, mam 3 okna 1,9szer i 2,7wys, do tego 2 duże okna dachowe i tez podłogówka, nie daje kanałowych bo nie jestem do nich przekonana, najwyżej podgrzeje kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 05.12.2010 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 U nas sama podłogówka daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.12.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 zajrzyj do dziennika rasi ... kanałowe ma ale nie odpaliła nawet:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.12.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 dorsaywszystko zależy od ustawienia wypoczynku względem okien. u nas wzdłuż okien stoi wypoczynek (czyli siedzimy tuż przy oknach i tyłem do nich) i pluje sobie codziennie w brode że ich nie założyliśmy. instalator nas przekonywał że wystarczy zagęszczona strefa brzegowa. g.. prawda że tak kolokwialnie powiem. może jakby tam były kafle to byłoby inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 12.12.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Wczoraj odpaliłem kominek. Na zewnątrz temp. +2 st. Po 30 minutach w salonie temp. wzrosła do +9, a na antresoli do +18. Mam podłogówkę i grzejniki których jeszcze nie uruchomiłem. Czy po odpaleniu centralnego nastąpi cyrkulacja? Mam wrażenie że ciepłe powietrze jakby zatrzymało sie na górze i nie chce ruszyć dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 12.12.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 (edytowane) Wczoraj odpaliłem kominek. Na zewnątrz temp. +2 st. Po 30 minutach w salonie temp. wzrosła do +9, a na antresoli do +18. Mam podłogówkę i grzejniki których jeszcze nie uruchomiłem. Czy po odpaleniu centralnego nastąpi cyrkulacja? Mam wrażenie że ciepłe powietrze jakby zatrzymało sie na górze i nie chce ruszyć dalej. IMO cos by musialo te cyrkulacje wymusic. U mnie w gornej czesci sa wloty "zasysajace powietrze". Bez mechanicznego wspomagania tego nie widze. Inna sprawa, ze kominek bez rozprowadzenia grzeje bardzo nierownomiernie - jak zaczniesz odpalac klasyczna podlogowke, to rozklad temperatur powinien zrobic sie sensowniejszy (roznica 2-3 stopnie max). Pzdr Edytowane 12 Grudnia 2010 przez qqlio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 12.12.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Generalnie, zgodnie z fizyką czy tam inną nauką, to ogrzane powietrze unosi się do góry. Dlatego jak to już pisała qqlio powietrze powinno cyrkulować dzięki wentylacji mechanicznej a nie grawitacyjnej. Przy grawitacyjnej pójdzie po prostu w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.12.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 dorsay wszystko zależy od ustawienia wypoczynku względem okien. u nas wzdłuż okien stoi wypoczynek (czyli siedzimy tuż przy oknach i tyłem do nich) i pluje sobie codziennie w brode że ich nie założyliśmy. instalator nas przekonywał że wystarczy zagęszczona strefa brzegowa. g.. prawda że tak kolokwialnie powiem. może jakby tam były kafle to byłoby inaczej to dziwne Efi.U mnie nie ma prawie wcale podłogówki pod samymi oknami, ani kanałówki i siedzę spokojnie pod okne, a wiem, ze masz chyba podobne parametry w domu co ja. Jeszcze tylko może być chyba różnica w ilości szyb w oknach.Jaką masz ustawioną temperaturę zasilania na podlogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 12.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 to dziwne Efi.U mnie nie ma prawie wcale podłogówki pod samymi oknami, ani kanałówki i siedzę spokojnie pod okne, a wiem, ze masz chyba podobne parametry w domu co ja. Jeszcze tylko może być chyba różnica w ilości szyb w oknach.Jaką masz ustawioną temperaturę zasilania na podlogówce? Hmmm. Chocby nie wiem jakie parametry zastosowac energooszczednosci - szyba i okno bedzie zawsze bardziej przenikalne cieplnie niz sciana. Wg mnie zawsze bedzie chlodniej blizej okna - oczywiscie mam na mysli zime Dlatego kompensowanie tego zageszczonymi rurkami albo grzejnikiem (czy to kanalowym czy nawet zwyklym) wydaje sie calkiem sensowne dla komfortu mieszkania. Zwlaszcza jesli ktos ma tradycyjna wentylacje i rozszczelnia okna, ale nie tylko Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 13.12.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 oczywiście przy rozszczelnieniu okien to inna bajka. Ja szczerze, tylko przy bardzo bliskim kontakcie z szybą czuję róznicę temperatur, ale to jest do 20cm.O parametrach przenikalności cieplnej to wiem.U mnie ten stosunek jest 0,7na szybie/0,18 na scianie. Jest jakby lekka róznica;) Ja miałam kanałówkę przy oknie, ale ją zakleiłam z premedytacją. Zdziwona jestem tylko indywidualnymi preferencjami-ze tak sie mogą róznic, ponieważ mamy z Efi bardzo podobny układ salonu i duzych okien i odległości kanap od okien są też porównywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.12.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 może te 0,3 daje jednak jakas różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 13.12.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 może te 0,3 daje jednak jakas różnice aaaa, rozumiem, ze masz pakiet dwuszybowy. Nic nie szkodzi, moje też się prędzej, czy później rozszczelnią. Nie wierzę, ze będą trzymaly ten gaz przez kolejne naście lat;)Może wtedy odkuję ta kanałówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 24.11.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 my przy pustce nad salonem zastosowalismy w części salon (tylko ta część ma wysoki sufit) +kuchnia+hol ogrzewanie podłogowe w łazience i wc też reszta zwykłe grzejnikijutro zrobię aktualne zdjęcia naszej "pustki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oki_net 31.05.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A czy przy podłogówce dajecie kafle czy może panele lub deski? ja właśnie przymierzam się do wykańczania mieszkania z pustka nad salonem - będzie ogrzewanie podłogowe plus tradycyjne grzejniki na wszelki wypadek, no i zastanawiam się czy panele na podłodze nie będę generowały mi zbyt dużych strat ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 31.05.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A po co co te grzejniki. U nas są kafle i sama podłogówka i spoko daje rade. Salon naprawdę duży z jadalnią i otwartą kuchnią. Zero problemów z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 31.05.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ja bede mialam pustke nad jadalnia i u nas w jadalni,salonie,kuchni podlogowka ,zobaczymy jak to sie sprawdza ale myslimy tez o wentylacji mechanicznej:-)Wstawcie zdjecia swoich antresoli,jestem ciekawa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts