Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustka nad salonem - inspiracje, realizacje, dyskusja za i przeciw!!!

Klodziki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mieszkamy obecnie w duzym mieszkaniu w pustka nad salonem.

jednak nasz budujacy sie domek bedzie bez antresoli. Glowny powod - bardzo sie dzwiek niesie. czasem jak wpadaja znajomi z dziecmi na impreze to jest problem gdyz trzeba byc cicho :-? z kolei jak moj tata czasem przyjedzie to jego chrapanie slychac wyraznie na dole w salonie :lol:

podsumwujac - fajnie to wyglada, ale jest niestety dosc niepraktyczne.

w nowym domu, oby wzmocnic wrazenie otwartosci mamy wysoki sufit (3m) duze okna na ogrod - balkonowe bezprogowe dl 3.3 m x 2.5, luzne, dosc duze przejscia do kuchni i na korytarz. na razie po otynkowaniu i z zamontowanymi oknami wyglada bradzo przestronnie ;)

U mnie robią się g-k -widać je z salonu - dla mnie czad :) Ta przestrzeń jest świetna i można jeszcze trochę światłem się pobawić :) Póki co - nie żałuję. Ale sie okaże jak będziemy mieszkać.

Dzieci mam stare wiec hałasy im nie przeszkadzają. G-k z podwójnych płyt - więc powinno być w miarę cicho, jak sie drzwi zamknie na górze :)Szczególeni, że sypialnię mam oddaloną i oddziela ją od pustki duża garderoba, więc oddatkowe wyciszenie oprócz drzwi.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

cześć voffka

przejrzyj sobie stronę archipelagu (nazwa pracowni)

ja kiedyś chciałam budować elwirę - ma właśnie pustkę. niestety nie dało się jej wsadzić w moją działkę i mam indywidualny projekt ale też z pustką 8)

ELWIRA TUTAJ

do dyskutujących o zaletach i wadach antresol:

- uwaga o zagladaniu do salonu to sprawa wyłącznie uzależniona od konkretnego projektu. u nas np. anrtesola to oddzielony od komunikacji na piętrze biblioteko-gabinet. trzeba by było specjalnie się tam wybrać żeby spojrzeć na salon. poza tym wątpię żebym pozwoliła córce przyjmować chłopaka w sypialni - od tego ma pokój na parterze 8) 8) 8)

- co do 'duszności' na piętrze - czyżby ktoś zakładał że nie będzie miał wentylacji? :o :wink:

ja bym chciał mieć pustkę, ale problemy z dogrzaniem i myciem okien rozwiążałbym w ten spośób, żeby zrobić antresole naokoło salonu szerokości 1,5m, żeby nie przytłaczał i tam można też dodtakowe regały ustawić zawsze a do okien dostep jest dobry, a efekt wydaje mi się być dużo efektowniejszy niż z zabudowanym sufitem, a ileż praktyczniej:)

My także budujemy dom z antresolą. Pustka nad salonem i okno przez dwie kondygnacje, to powody, dla których zdcydowałm się na ten projekt. Dom do najpraktycznejszych nie należy, ale praktyczne to są dwupokojowe mieszkanka. Miałm już mieszkanie z wysokim salonem, w którym mieszkałam 8 lat, i wybierając projekt nie wyobrażałm sobie że wrócę do pomieszczeń o standardowych wysokościach. Ta przedtrzeń i "oddech" w takim domu z antresolą, jest jak dla mnie nie do przecenienia. Co do ogrzewania, to pewnie będą jakieś straty, ale mówiąc szczerze, w poprzednim mieszkaniu tego specjalnie nie zauważyłam. Do mycia wielkiego okna kupiłam sobie wysoką aluminiową drabinę :wink:

pytanie do osob posiadajacych antresole i podlogowke

u mnie ma byc (wlasciwie juz jest) niewielka antresola nad kuchniojadalnia, to dosc unikalne rozwiazanie ale na szczescie stanowiska kuchenne beda nieco schowane a wyciag odpowiednio mocny 8) ale do rzeczy:

na dole chce miec na 100% podlogowke. czy przy wlaczonej podlogowce oraz zakladajac, ze w domu jest antresola i otwarta klatka schodowa, na gorze jest wyczuwalnie cieplo nawet bez wlaczania obwodu ogrzewania na pietrze? ma to znaczenie dla rodziaju ogrzewania jakie sie tam znajdzie (podlogowka vs. grzejniki) oraz kominka w czesciowo otwartym salonie (jesli cieplo szybko migruje - tak jak Rezi wspomina - moze wystarczy zwykly kominek bez rozprowadzania ciepla czy plaszcza...). dom to eder 25cm + 15cm styro, dach 25cm welna

Ja miałam antresolę, ale bez podłogówki. Na dole był zwykly grzejnik, a na górze nic i było i i tak ciepło na antresoli.

dzieki, Jola. rozumiem, ze teraz nie masz juz antresoli. a jak bylo w pokojach na gorze przy otwartych drzwiach? czy cieplo rowniez tam docieralo? oczywiscie chce tam zainstalowac ogrzewanie, ale przydaloby sie praktyczne wskazanie jak cieplo jest na calym pietrze bez wlaczonego gornego obwodu ogrzewania...

Faktycznie, teraz nie mieszkam w mieszkaniu z antraesolą, ale to już niedługo. Wykańczamy dom, w który jest antresola. Mieszkanie, o którym pisałam to była adaptacja strychu. Na górze było tylko jedno, ale spore pomieszczenie. Służyło jako biuro i częściowo pomieszczenie gospodarcze. Niemniejniej było tam naprawdę ciepło bez kaloryferów. Jak widać w mieszkaniu z antresolą mieszka się całkiem nieźle, skoro zdecydowlaśmy się na budowę podobnego domu. :wink: