dziandy 12.08.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Witam proszę o pomoc przy doborze ocieplenia domu (rok. budowy ok. 1930) - ściany są wybudowane z dwóch warstw cegły pełnej. I - 24 cm, szczelina powietrzna - 2-4 cm, II - 12 cm. Mam teraz dylemat, ponieważ zaplanowałem ocieplenie styropianem, w czytając na forum różne wypowiedzi i porady zastanawiam się czy ma to sens. Budynek jest suchy, nie ma w nim wilgoci.Proszę o porady i ew. uwagi - chciałem pod koniec sierpnia rozpocząć ocieplanie, ale już sam nie jestem przekonany co do tego pomysłu. pozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 06.09.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Czemu różne wypowiedzi i porady? Wszędzie jest jedna myśł: domy budowane wiele lat temu, nie mówiąc o przedwojennych nie spełniają wymogów energooszczędności i koniecznie trzeba je ocieplić. Kiedyś ludzie tak żyli, bo ceny paliw były inne, a i oczekiwania co do komfortu cieplnego także (16 st. w zimie było git). Styropian jest jak najbardziej OK, można też wełną, ale chyba drożej. W każdym razie tzw. "oddychaniem" ścian, jeśli o to Ci chodzi, się nie przejmuj, bo dom oddycha przez wentylację i wietrzenie oknami, w ścianach żadnych "tchawek" nie ma. Owszem - jak ocieplisz, wstawisz szczelne okna, nie będziewsz wietrzył i wentylował, to może być klopot. jednak przy przemarzajacych ścianach to jeszcze większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.09.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 el-ka dobrze radzi.I nie żałuj materiału. Koszty energii rosna bardzo szybko, i bedą rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziandy 15.09.2008 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 już jedna ze ścian jest ocieplona, okna zostały wymienione klika lat temu (plastik), czeka mnie jeszcze wymiana grzejników z żeliwnych na panelowe.wg mnie są zostały założone zbyt małe (10 żeberek na 1 pokój o wym. ok. 4,5x3,5, drugi pokój ma wymiary podobne i też tylko 10 żeberek) - widziałem ofertę - wymiary 1400x600 - w sumie powinny pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.09.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 już jedna ze ścian jest ocieplona, okna zostały wymienione klika lat temu (plastik), czeka mnie jeszcze wymiana grzejników z żeliwnych na panelowe. wg mnie są zostały założone zbyt małe (10 żeberek na 1 pokój o wym. ok. 4,5x3,5, drugi pokój ma wymiary podobne i też tylko 10 żeberek) - widziałem ofertę - wymiary 1400x600 - w sumie powinny pasować. Ta wypowiedź powinna być rozwinięta. Brakuje też pytania. Mój komentarz: dlaczego chcesz wymienić grzejniki? Jeśli śa za małe to może po ociepleniu wystarczą? A te wymiary to czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziandy 15.09.2008 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 dobra rozwijam: w sumie w domu jest pięć pokoi - od dwóch lat w dwóch pokojach jest dość zimno, grzejniki żeliwne (po 10 żeberek) były gorące ale w tych pokojach nie było tak ciepło jak w pozostałych, nie były one używane więc nikomu nie przeszkadzało, ze jest tam trochę chłodniej, w chwili obecnej te pokoje zostaną "zamieszkane", ze wzgędu na to że ściana w obydwu pokojach skierowana jest w kierunku zachodnim - więc w zimie wiatry, śnieżyce itp raczej z tamtego kierunku, więc decyzja o ociepleniu w pierwszej kolejności ściany zachodniej (w następnym etapie strona południowa) podczas remontu dwa lata temu został zmieniony kanał w kominie (piec CO) na mniejszy - poprzedni miał większy przekrój i zgodnie z inf. kominiarza był lepszy - więc w tym roku powrót do poprzedniego kanału. Dlatego też chciałem zmienić przy okazji grzejniki na C22 o wymiarach 600x1200(1400), żeby było ciepło w pokojach. wiąże się to oczywiście z małą przeróbką w instalacji (należy przespawać jeden z króćców - przesunąć), możliwe ż e po ociepleniu nie będzie konieczności wymiany grzejników ale nie bardzo chciałbym ryzykować, że tej zimy bedzie w nich znowu zimno, bo wtedy nie za bardzo będzie kiedy przerabiać instalację.Dlatego decyzja o ociepleniu, zmianie kanału w kominie i wymiana grzejników o większej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts