RYDZU 30.09.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Jestem na etapie "szlifowania" koncepcji projektu z architektem. I pojawiło się pytanie - dom ma mieć szerokość 7 m między ścianami + grubość murów. Parter podpiwniczny. No i co zrobić z tym stropem nad piwnicą - dać belki o rozpiętości 7,5 m i lać strop, czy może jednak robić podparcie w połowie długości (ale to trochę kombinacji - fundament, filar, belka itd) generalnie wolałbym strop o pełnej szerokości i przestonną piwnicę.Ale jak strop o takiej szerokości przenosi obciążenia? - stały by na nim wszystkie ścianki działowe. Czy nie będzie zbytnio "falował" w czasie biegania dzieci?No i od strony ekonomicznej - co będzie tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 30.09.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 może zaproponuj zrobienie podciągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.12.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Jestem na etapie "szlifowania" koncepcji projektu z architektem. I pojawiło się pytanie - dom ma mieć szerokość 7 m między ścianami + grubość murów. Parter podpiwniczny. No i co zrobić z tym stropem nad piwnicą - dać belki o rozpiętości 7,5 m i lać strop, czy może jednak robić podparcie w połowie długości (ale to trochę kombinacji - fundament, filar, belka itd) generalnie wolałbym strop o pełnej szerokości i przestonną piwnicę. Ale jak strop o takiej szerokości przenosi obciążenia? - stały by na nim wszystkie ścianki działowe. Czy nie będzie zbytnio "falował" w czasie biegania dzieci? No i od strony ekonomicznej - co będzie tańsze? Pewnie się już po takim czasie zdecydowałeś, ale ponieważ jak w innym miejscu czytałem jeszcze szlifujesz projekt, to wtrącę "swoje trzy grosze". Strop o tej rozpiętości będzie miał dosyć małą sztywność i może się zdarzyć, że po postawieniu ścianek działowych zaczną one pękać po dołożeniu dodatkowych obciążeń, np. wylewki na stropie. Można oczywiście zwiększyć sztywność stropu poprzez zwiększenie jego wysokości ale to z kolei powoduje większy ciężar, koszty i większe obciążenie pozostałej konstrukcji (ściany, fundamenty). Należy raczej unikać rozpiętości stropu powyżej 6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 20.12.2003 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Pewnie się już po takim czasie zdecydowałeś, ale ponieważ jak w innym miejscu czytałem jeszcze szlifujesz projekt, to wtrącę "swoje trzy grosze". Strop o tej rozpiętości będzie miał dosyć małą sztywność i może się zdarzyć, że po postawieniu ścianek działowych zaczną one pękać po dołożeniu dodatkowych obciążeń, np. wylewki na stropie. Można oczywiście zwiększyć sztywność stropu poprzez zwiększenie jego wysokości ale to z kolei powoduje większy ciężar, koszty i większe obciążenie pozostałej konstrukcji (ściany, fundamenty). Należy raczej unikać rozpiętości stropu powyżej 6 m. Dzieki za te rzeczowe i konkretne uwagi. Wychodzi mi tej rozpietości 6,6 - 6,7 metra mniej więcej miedzy ścianami. Faktycznie jeszcze jest szansa na zmianę ale z drugiej strony zależy mi na tej rozpiętosci ze wzgledu na pewne plany z pomieszczeniem piwnicznym. Architekt (na moją sugestię) uwzględnił większe zagęszczenie belek stropowych w miejscach planowanych ścian działowych. Nie wiem czy to wystarczy - ale mam nadzieję, że tak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 22.12.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Propozycja Bartta jest sadze godna rozwazenia, z tym ze konieczne sa jakies sciany lub slupki podpierajace podciag (bo te 7,0m to jak sadze szerokosc budynku). Mysle ze w piwnicy jakis podciag mimo iz "wystajacyz sufitu" jest przez Ciebie do zaakceptowania???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts