Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do użytkowników folii Tyvek Solid

Recommended Posts

Ekipa położyła mi już tyveka solid, oczywiście, porobili trochę dziur jak to bywa, zwróciłam im uwagę, że trochę ich jest (zdołałam zauważyć ok. 10 przedarć, choć może jest trochę więcej, ale tego nie zauważyłam) i żeby dokładnie przepatrzyli miejsce w miejsce folię i pozaklejali co trzeba. No i zaczęłam wysłuchiwać co to za słaba folia, tylko człowiek nadepnie i zaraz dziura :roll: I tu pytanie, czy wam też sporo podziurawili, czy narzekali i czy ten tyvek naprawdę jest taki słaby? Kurczę, tyvek ma b. dobre opinie, na forach jest b. chwalony, polecany na składach, produkowany przez firmę z wieloletnim doświadczeniem i ma jeszcze 30 lat gwarancji, więc jestem mocno zdziwiona i zaskoczona tym co usłyszałam. Wiem, wiem, ekipa pewnie wszystko zwala na folię, żeby się ich nie czepiać, są też na pewno jeszcze lepsze produkty, ale zdenerwowałam się, że człowiek kupuje coś co jest podobno dobre a potem wysłuchuje, że jest do d... :cry: Jak to u was było? Jesteście zadowoleni z tyveka? No i jak było u was przy kryciu, czy dużo uszkodzeń i narzekań? :-?

Marcin: dzięki za pocieszenie :) powiem Ci że sporo znęcałam się nad tą folią, oczywiście w celu przetestowania jej i fakt, że trudno jej cokolwiek zrobić, ale może ja słaba jestem? :-? jeśli chodzi o gramaturę to są mocniejsze np. corotop 3 warstwowy, ale on jest z trochę innego tworzywa, a tyvek ma 1 warstwę, wg mnie mocną (niestety wg mojej ekipy do d... :evil: )

A tak na marginesie, to buduję domek prawie identyczny jak Twój ("południowy?") tylko bez garażu, konkretnie projekt Oliwka, być może się natknąłeś, w każdym razie ja wybierałam pomiędzy Twoim i Oliwką :lol:

Ekipa położyła mi już tyveka solid, oczywiście, porobili trochę dziur jak to bywa, zwróciłam im uwagę, że trochę ich jest (zdołałam zauważyć ok. 10 przedarć, choć może jest trochę więcej, ale tego nie zauważyłam) i żeby dokładnie przepatrzyli miejsce w miejsce folię i pozaklejali co trzeba. No i zaczęłam wysłuchiwać co to za słaba folia, tylko człowiek nadepnie i zaraz dziura :roll: I tu pytanie, czy wam też sporo podziurawili, czy narzekali i czy ten tyvek naprawdę jest taki słaby? Kurczę, tyvek ma b. dobre opinie, na forach jest b. chwalony, polecany na składach, produkowany przez firmę z wieloletnim doświadczeniem i ma jeszcze 30 lat gwarancji, więc jestem mocno zdziwiona i zaskoczona tym co usłyszałam. Wiem, wiem, ekipa pewnie wszystko zwala na folię, żeby się ich nie czepiać, są też na pewno jeszcze lepsze produkty, ale zdenerwowałam się, że człowiek kupuje coś co jest podobno dobre a potem wysłuchuje, że jest do d... :cry: Jak to u was było? Jesteście zadowoleni z tyveka? No i jak było u was przy kryciu, czy dużo uszkodzeń i narzekań? :-?

mamy tąsamą folię i też nam porobili trochę dziur

a to jednemu noga wpadła drugiemu spadł młotek .....

Weź "fachmenom" specyfikację tej folii , pokaz jakie siły muszą działać aby się coś jeje stało , i niehc nie opowiadaja głupot , tylko uważają jak chodzą i rzucaja narzędzia , ja na 250 m2 dachu przy folii Tyvek Supro trochę mocniejszej , miałem dwie dziury zrobione przez dekarzy ,a le nie zwalali na folie tą akurat że jest słaba , tylko na folię w ogóle bo lepiej im sie chodzi po pełnym deskowaniu:)

mam Tyvek solid

Dekarze zrobili jedną dziurę a właściwie rozdarło im się przy kominie, co skrupulatnie zakleili. Folę obejrzałam całą pod słońce. Nie było żadnej innej dziury, nawet malutkiej. jak się chce to można :wink:

u mnie tez podarli :cry: tez pare dziur

zauwazyłam ze chcac ja przedrzec jak gazete jest trudno ALE jak jest napieta to wystarczy dziabnąć byle czym i juz dziura. Więc tez sie zastanawiam nad jej jakoscia bo mam we fragmencie corotop i na niej nie ma sladu, robia sie tylko takie zmechacenia jak na spranym materiale

najwięcej uszkodzeń jest w okolicach krokwi, w innych miejscach nie zauważyłam, takie dziury po byku są dwie, reszta to przedarcia, ale nie na wylot. Porównywałam sobie parametry z innymi foliami, ale 3-warstwowymi i faktycznie były one grubsze, nawet jeśli firma średnio znana i żadnej gwarancji nie daje. Tyvek jest faktycznie cieńszy 1-warstwowy, ale zrobiony z polietylenu, a nie polipropylen + coś tam. Wyciągnęłam więc wniosek, nie wiem czy słuszny (może to myślenie życzeniowe :-? ), że co prawda jest cieńszy, ale z mocniejszego tworzywa ???

AHA! Co do Corotopu, faktycznie jest mocny jak cholera, ale ma 15 lat gwarancji a nie 30. Tak więc myśląc logicznie, gdyby tyvek naprawdę był marnej jakości i taki słaby, to nie miałby 30 lat gwarancji przecież.

Mam tą folie - uważam że to jedna z lepszych na rynku. Tak jak pisano wyżej spróbuj przerwać. U mnie było też dużo dziur ale w liczbie około 20-40 sam je pokleiłem- to była wina ekipy tak powiedział kierbud. Na innych budowach jest duzo dużo dużo gorzej. U mnie dziury były tam gdzie zacieli piłą- nie komentuje. Głowa do góry.

Do cięcia tych folii trzeba mieć bardzo ostry nóż. O rozdarciu nie ma mowy. Drobne uszkodzenia zawsze mogą się zdarzyć. Profesjonalny wykonawca natychmiast naprawia uszkodzenie i nie zwala winy na jakość folii. Zwróć uwagę na tą ekipę bo mogą Ci sknocić cały dach. Pozdrawiam.

hejka! Pozaklejali mi w końcu większość uszkodzeń, (ale niestety nie wszystkie) taśmą, większe uszkodzenia zakleili dodatkową warstwą folii. Zostało jeszcze parę "drobiazgów" ale w zasięgu moich rączek więc chyba ja już się z nimi sama rozprawię. Ale zrobili to dopiero po interwencji kierownika, bo ja trułam im chyba tydzień bez efektu :evil: Mówili ,że nie zauważyli, ale żeby nie widzieć takich rozdarć wzdłuż krokwi to trzeba chyba być ślepym :roll: Ja nie wiem co oni tam wyprawiali, skakali po tej folii czy co? :wink: Dosyć mnie zadziwili, bo do tej pory wszystko było bez zarzutu, kierownik się nachwalić nie mógł, sąsiedzi też. Pewnie sobie tak już na samą końcówkę odpuścili :(

• 2 weeks później...

Też mam już zakupioną folię Tyvek Solid, czeka tylko teraz na przybycie dekarzy. Mam w tym względzie takie pytanie - którą taśmę do klejenia membran byście polecali?

Aha, rozumiem, że jak się kładzie pasy folii na dachu to poszczególne pasy trzeba skleic ze sobą? Warto by wiedziec ile tej taśmy potrzebuję...