Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze czy Egzotyki?? - to jest pytanie

Petronelli

Recommended Posts

Zastanawiam sie nad wyborem drewna na podłogę do domu, zdecydowani jesteśmy na podłogę olejowaną środkami Osmo problemem jest tylko wybór drewna :roll: Skłaniamy się do takich gatunków :

Dąb ,lite deski grubości 22 mm ,fazowane ,ukolorowiony Osmo do salonu i gabinetu

lub

Doussie , które nam sie podoba ale nie mozemy znaleźć ,olejowanej i czy da się uzyskac z Osmo lub innego środka woskowo-olejowego wygląd kolorystycznie zblizony do lakierowanego Doussie , jak to zaolejować aby uzyskac kolor zblizony do złotego dębu ??

Jesion do sypialni i pokojów dzieci

a teraz pytania :

Egzotyk czytałem jak i usłyszłąem w jednym sklepie ma tendencje do zmiany koloru od światła ,czy to prawda i czy olejowany egzotyk moze bardziej niż lakier temu się poddać , oraz czy Dąb nie zareaguje podobnie??

Czy nie lepiej położyc drewno , które według wyczytanej prawdy parkieciarzy dobrze sie czuje w tych warunkach w jakich żyło??

Usłyszałem opinię że Jesion jest bardzo podatny na zmiany wilgotności szczegółnie w zimie , czy moze to jest tak że zapewnie odpowiedniej wilgotności w domu , co jest korzystne również dla człowieka ,eliminuje problem skurczu , który wyglądał by podobnie dla wymienionych gatunków drewna??

Doussie jest twardszym od Dębu czy Jesiona drewnem , sugestia sprzedawcy w jednym sklepie że to może spowodować odpryski a nie wgniecenia w przypadku spadnięcia na tą podłoge jakiegoś ciężkiego przedmiotu??

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości i w końcu wybiore tą podłogę

:roll: :)

pozdrawiam

Zastanawiam sie nad wyborem drewna na podłogę do domu, zdecydowani jesteśmy na podłogę olejowaną środkami Osmo problemem jest tylko wybór drewna :roll: Skłaniamy się do takich gatunków :

Dąb ,lite deski grubości 22 mm ,fazowane ,ukolorowiony Osmo do salonu i gabinetu

lub

Doussie , które nam sie podoba ale nie mozemy znaleźć ,olejowanej i czy da się uzyskac z Osmo lub innego środka woskowo-olejowego wygląd kolorystycznie zblizony do lakierowanego Doussie , jak to zaolejować aby uzyskac kolor zblizony do złotego dębu ??

Jesion do sypialni i pokojów dzieci

a teraz pytania :

Egzotyk czytałem jak i usłyszłąem w jednym sklepie ma tendencje do zmiany koloru od światła ,czy to prawda i czy olejowany egzotyk moze bardziej niż lakier temu się poddać , oraz czy Dąb nie zareaguje podobnie??

Czy nie lepiej położyc drewno , które według wyczytanej prawdy parkieciarzy dobrze sie czuje w tych warunkach w jakich żyło??

Usłyszałem opinię że Jesion jest bardzo podatny na zmiany wilgotności szczegółnie w zimie , czy moze to jest tak że zapewnie odpowiedniej wilgotności w domu , co jest korzystne również dla człowieka ,eliminuje problem skurczu , który wyglądał by podobnie dla wymienionych gatunków drewna??

Doussie jest twardszym od Dębu czy Jesiona drewnem , sugestia sprzedawcy w jednym sklepie że to może spowodować odpryski a nie wgniecenia w przypadku spadnięcia na tą podłoge jakiegoś ciężkiego przedmiotu??

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości i w końcu wybiore tą podłogę

:roll: :)

pozdrawiam

Co za koleś ci tak naplótł..?Dab jak najbardziej ciemnieje jak zwykł ciemniec od tysiac leci to po 1 wsze, po drgiu stabilnośc debu i jesiona jest własciwie zblizona aby nie napisać ta sama, po 3ecie od kiedy doussie jest kruche??i ulega odpryskom...akurat z doussie wcale tak nie jest z racji budowy tegoż drewna..doussie jak sie zaoleluje...nie cienieje juz zbyt mocno koles pomieszał jatobe z doussie zdaje sie ..złoty dab a jaki to kolor?? na to pytanie nikt ci nie odpowie zapewne masz taki kolor drzwi czy mebli czy okien...(chyba ze sie myle?)a kazdy producent inne kolory nazywa inaczej...takze nec hercules contra plures..

P.S doussie jest bardzo rwardym i stabilnym gat o niebo lepszym w uzytkowaniu o debów czy jesionów...a ze cos rosło u nas czy na ukrainie a co innego zas w afryce i jest przez to miej funkcjonalne u nas to raczej ma racje bytu tylko u laików bez pojecia o temacie ..jest to całkowicie mylne myslenie..

Optymalne warunki dla drewna w domu 45%-60%wlig 18st-25st celsjusza..

Mam w domu olejowany jesion i olejowane wenge. U rodziców jest olejowany dąb i każdy po zaolejowaniu zmienił kolor. Dąb sporo ciemnieje (w taki lekki brązik ale ładny) Jesion pod zwykłym olejem robi się obrzydliwie żółty (mi sie nie podoba) dlatego u mnie był robiony białym olejem. Oczywiście nie uzyskałam efektu jaki chciałam bo moi "fachowcy" nie przyznali się że nigdy nie olejowali na biało i w efekcie mam lekko (znośnie) żółtawy jesion :roll: (najgorzej wyglada w słońcu, ktos go kiedyś określił jako bursztynowy :)) Za to wenge po oleju się przyciemniło a po kilku miesiącach ściemniało jeszcze bardziej :D

Co za koleś ci tak naplótł..?Dab jak najbardziej ciemnieje jak zwykł ciemniec od tysiac leci to po 1 wsze

czyli, abyśmy sie dobrze zrozumieli ,Dąb pod wpływem słońca też kolorystycznie ulegnie zmianie??ale czy będzie to bardziej widoczne niż na egzotyku ??i czy chemia koloryzująca Osmo ma mniejszy lub większy wpływ na takowe zmiany??
akurat z doussie wcale tak nie jest z racji budowy tegoż drewna..doussie jak sie zaoleluje...nie cienieje juz zbyt mocno koles pomieszał jatobe z doussie zdaje sie ..
czy posiadasz jakieś zdjęcia zaolejowanego Doussie ??
złoty dab a jaki to kolor?? na to pytanie nikt ci nie odpowie zapewne masz taki kolor drzwi czy mebli czy okien..
okien , kolorystycznie nie chodzi o ideał al ale o zbliżenie się do tegoż odcienia z powszechnie modnego wcześniej w oknach
takze nec hercules contra plures..
a cóż to znaczy ?? :o :)

P.S doussie jest bardzo rwardym i stabilnym gat o niebo lepszym w uzytkowaniu o debów czy jesionów...a ze cos rosło u nas czy na ukrainie a co innego zas w afryce i jest przez to miej funkcjonalne u nas to raczej ma racje bytu tylko u laików bez pojecia o temacie ..jest to całkowicie mylne myslenie..

Optymalne warunki dla drewna w domu 45%-60%wlig 18st-25st celsjusza..

to mam wybrać Doussie?uważasz że będzie to lepszy wybór niż Dąb? :roll:

Jesion pod zwykłym olejem robi się obrzydliwie żółty (mi sie nie podoba) dlatego u mnie był robiony białym olejem. Oczywiście nie uzyskałam efektu jaki chciałam bo moi "fachowcy" nie przyznali się że nigdy nie olejowali na biało i w efekcie mam lekko (znośnie) żółtawy jesion :roll: (najgorzej wyglada w słońcu, ktos go kiedyś określił jako bursztynowy :))

czyli Jesion eliminuje , też "obrzydliwy żółty" to tez nie nasz gust :lol: :wink: pozdrawiam

ja wlasnie koncze malowac parkiet w duzym 30 m salonie

mam polozony jesion selekt wyglada przeslicznie

pomalowalem go półmatowym DOMALUXEM

tez bylem napalony na olejowanie, ale widze ze taki zestaw,

KAPON na podklad i 3 warstwy DOMALUXU wyglada pieknie

dlugo sie zastanawialem nad podloga,, co wybrac czy Barlinka czy egzotyk ale juz wiem ze trafilem , jest dokladnie tak jak chcialem, ladna jasna podloga

w poprzednim mieszkaniu ( 15 lat temu) w jednym pokoju miałam podłogę dębową - kwadraty chyba 30x30. Moim zdaniem bardzo wytrzymałe drewno. W obecnym mieszkaniu mam położone 6 lat temu doussie (sypialnia, hol, pokój dzienny) ale lakierowane. W małym stopniu zmieniło barwę (nie mam dywanów), jest to piękna podłoga, ale ... mim zdaniem (nie jestem fachowcem ) mniej wytrzymałe niż dąb. Po 6 latach użytkowania jest sporo wgnieceń. Od 2 miesięcy mam małego kocurka i jego pazurki w trakcie kociej glupaaaffffki też robią swoje. Obecnie zastanawiam się nad podłogą w salonie. Mam jeszcze trochę czasu, nie chcę zrezygnować z drewna - ma niesamowity urok. Jakie wybrać i gdzie kupić ? Doussie kupowałam w DLH

petroneli - dab ciemnieje i tyle doussie mało ciemnieje pod olejem troszke bardziej pod lakier a szczególnie wodnym, chociaż sa podklady ale to temat rzeka, jesli chodzi o chemię osmo nie mam najlepszego zdania ale jak zwykle zdania "uczonych" są podzielone w tym zakresie zapytaj moze na priv pana jarekkur ma doswiadczenia podobno dobre z osmo, ja stosuje inne firmy, zdjecia posiadam posle we wtorek nie mam na tym kompie, kolor okien złoty dab pisałem dla mnie to nic nie znaczy bladego pojecia nie mam jaki to kolor i nikt nie bedzie wiedział dopóki nie obaczy koloru twych okien jak pisałem poprzednio kazda fabryka ma inne nazewnictwo do danych kolorów...i w tym kontekscie napisałem nec...co w wolnym przekładzie upraszczając oznacza siła złego na jednego chciałem własnie w tym oddać ze nie jestem w stanie określić tegoż koloru, Zdecydowanie tak uważam że doussie zaolejowane bez zadnych kolorantów jest bardzo piekna i funkcjonalną posadzką drewnianą..howgh jesli czegos nie rozumiesz lub pominołem prosze pytać pozdrawiam.