Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

olejowanie!!!???

Recommended Posts

Rozmawiałam z facetem, który jest przedstawicielem firmy od chemii budowlanej. Ja też byłam napalona na woskowanie podłogi. Ale po rozmowie z nim chyba zrezygnuję. Chodzi o to, że to co wygląda najładniej - tzn. woskowanie trzeba co 2 tyg. polerować i pielęgnować jakimś ichnim preparatem - bo wosk jest miękki i się wyciera...

Drugim sposobem jest nakładanie oleju ( bądź wosku) na tzw."lakier" - to jest nazwa metody -też olejem ale chyba o troszke innej frakcji - co daje trwalość ( raz do roku jak pisałaś) ale wykończona tą metodą podłoga wygląda jak polakierowana - a chyba obu nam nie o to chodzi....

Jestem architektem, ten facet był u nas w firmie w innej sprawie , a ja go zapytałam "przy okazji" o to woskowanie - nie sądzę, żeby miał jakiś interes w odwodzeniu mnie od myśli o woskowaniu, więc jego słowa są dla mnie wiarygodne. Jakbyś chciała, to dowiem się jaka to firma, i dam ci kontakt na faceta- może ci wytłumaczy więcej....

Olejowanie jest zdrowsze - to po pierwsze.

Po drugie głębiej dociera (olej wnika nawet do 10 mm wgłąb klepki)

To jest również jego wada - bo jak będziesz chciała zmienić kolor to d...a.

Olejowane podłogi konserwuje się raz na 6 do 12 miesięcy w zależności od producenta.

W szwecji olejowane są podłogi w przedszkolach, żłobkach i szkołach.

Oni tam nie mają czasu i pieniędzy na konserwację co 2 tygodnie.

Lakier jest twardszy ale bardziej szkodliwy (i ten smród przy lakierowaniu :x )

Na lakierze w przypadku mech. uszkodzenia wszystko widać.

U moich starych jak wyszczerbiłem nożem parkiet po olejowaniu to nic nie było widać (głębokość wnikania).

I jak zawsze wybór nalezy do Ciebie. :wink:

Pozdrowionka

:D

Dzięki za informacje!!!

Do haczyka -jeżeli możesz dać mi namiary na tego faceta - to proszę.

Parkiecierz mnie namawia na olej - zwłaszcza jeżeli chodzi o kempas - ciężki wybór. Po oleju chyba są ładniejsze kolory, tylko jak to się będzie użytkować? Mycie mopem? A co z tym satynowaniem - tą warstwą konserwacyjną - którą się powinno kłaść raz na rok? Można to zrobić samemu?

• 3 weeks później...
Haczyku jak tu zajrzysz to też proszę o namiary tej firmy od olejowania. Już tak na 70% zdecydowałam się na dechy na podłodze ale nie chcę lakierowanych ze względu na to, że uszkodzenia są od razu bardzo widoczne. Czytałam gdzieś, że olejowanie większa elastyczność drewna i małe uszkodzenia "zacieraja się"

nastawialem sie olejowanie, niestety dechy modrzewiowe i swierkowe juz sa polakierowane, lakier matowy, ladnie wyglada

olejowania nie wybralem poniewaz nigdzie nie moglem dostac szczegolowych informacji a nie chcialem ryzykowac ...

przy lakierowaniu smierdzi, ale juz mi wszystko wywietrzalo, podlogi sa sliczne, zwlaszcza modrzewiowa :)

Jesteś wydaje mi się w dobrej sytuacji, bo w przyszłości ja podłoga wymagać będzie cyklinowania to wydaje mi się, że lakierowaną można zaolejować, odwrotna sytuacja może być problematyczna.

Jak długo użytkujesz te podłogi i jak zachowują się dechy świerkowe, a jak modrzewiowe.

na razie o deskach w swoim domu nic nie moge powiedziec, wprowadzam sie w listopadzie, jak Bog da i partia ....

deski swierkowe mamy w domku na wsi, wiec wiem czego sie po nich spodziewac, jak to mowia stolarze: "drzewo trzeba ROZUMIEC", wiec jestem przygotowany na rysy i tego typu historie ....

w czesci dziennej mam deski modrzewiowe a w sypialniach swierka

Mam podobne podejście do drewna, drobne rysy itp. nie są dla mnie tragedią a wręcz swoistym urokiem.

Chodzi mi o różnice poza ceną między modrzewiem a świerkiem, bo zdania stolarzy w tej materii są sprzeczne. Czy walory modrzewia warte są tej ceny.

Własnie przegladam sobie płytkę z prezentacją wnętrz domów drewnianych i w jednym jest podłoga modrzewiowa tyle, że pomalowana na ciemniejszy kolor. Układ słoi bardziej urozmaicony niż w świerku.

Ale wracając do zasadniczego problemu tego wątku.

Pamiętam w moim rodzinnym domu wszędzie były dechy sosnowe i przez dość długi czas użytkowane w stanie surowym, niczym nie zabezpieczonym. Szorowanie takiej podłgi odbywało się raz w tygodniu i nie było aż tak uciążliwe, a podłoga wyglądała tak świeżo. Później została pomalowana farbą oleją / jakiś orzech/, mycie pomalowanej podłogi nie było nmiej uciążliwe, a po roku eksploatacji w miejscach najbardziej użytkowanych farba ścierała się i trzeba było ponawiać malowanie.

Dlatego tak dość optymistycznie podchodzę do tego olejowania

tzn. woskowanie trzeba co 2 tyg. polerować i pielęgnować jakimś ichnim preparatem - bo wosk jest miękki i się wyciera...

Drugim sposobem jest nakładanie oleju ( bądź wosku) na tzw."lakier" - to jest nazwa metody -też olejem ale chyba o troszke innej frakcji - co daje trwalość ( raz do roku jak pisałaś) ale wykończona tą metodą podłoga wygląda jak polakierowana - a chyba obu nam nie o to chodzi....

Jest jeszcze trzeci sposób - olejowanie surowego drewna. I to jest co innego niż woskowanie surowego drewna. I myślę, że basieczce o to chodzi.

Pozdrawiam :D

Przecież napisałam " drugi sposób - to nakładania oleju lub wosku...itd." - chyba oczywiste, że na surowe drewno. Więc nie wiem , jaki jest sens pisać " jest jeszcze trzeci sposób - olejowanie surowego drewna..." - przecież o tym właśnie pisałam. A ja myślałam, ze jej chodzi o przepis na herbatę...