basieczka 30.09.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Może tu mi ktoś odpowie... Lepiej lakierować parkiet czy olejować? Mam na mysli dębowy i kempas...Podobno lepiej olejować - jak to się potem użytkuje? Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 30.09.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 też się naczytałam, jakie to fajne, ale po rozmowie z człowiekiem od chemii budowlanej mi się odechciało. te codwutygodniowe zabiegi pielęgnacyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 30.09.2003 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Jakie "zabiegi" co dwa tygodnie? Mi powiedzieli, że w domu jednorodzinnym - należy raz do roku konserwować - w miejscach narażonych...nie rozumiem....dwa tygodnie? Kto Ci tak mówil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 30.09.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Rozmawiałam z facetem, który jest przedstawicielem firmy od chemii budowlanej. Ja też byłam napalona na woskowanie podłogi. Ale po rozmowie z nim chyba zrezygnuję. Chodzi o to, że to co wygląda najładniej - tzn. woskowanie trzeba co 2 tyg. polerować i pielęgnować jakimś ichnim preparatem - bo wosk jest miękki i się wyciera...Drugim sposobem jest nakładanie oleju ( bądź wosku) na tzw."lakier" - to jest nazwa metody -też olejem ale chyba o troszke innej frakcji - co daje trwalość ( raz do roku jak pisałaś) ale wykończona tą metodą podłoga wygląda jak polakierowana - a chyba obu nam nie o to chodzi....Jestem architektem, ten facet był u nas w firmie w innej sprawie , a ja go zapytałam "przy okazji" o to woskowanie - nie sądzę, żeby miał jakiś interes w odwodzeniu mnie od myśli o woskowaniu, więc jego słowa są dla mnie wiarygodne. Jakbyś chciała, to dowiem się jaka to firma, i dam ci kontakt na faceta- może ci wytłumaczy więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 30.09.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Olejowanie jest zdrowsze - to po pierwsze. Po drugie głębiej dociera (olej wnika nawet do 10 mm wgłąb klepki) To jest również jego wada - bo jak będziesz chciała zmienić kolor to d...a. Olejowane podłogi konserwuje się raz na 6 do 12 miesięcy w zależności od producenta. W szwecji olejowane są podłogi w przedszkolach, żłobkach i szkołach. Oni tam nie mają czasu i pieniędzy na konserwację co 2 tygodnie. Lakier jest twardszy ale bardziej szkodliwy (i ten smród przy lakierowaniu ) Na lakierze w przypadku mech. uszkodzenia wszystko widać. U moich starych jak wyszczerbiłem nożem parkiet po olejowaniu to nic nie było widać (głębokość wnikania). I jak zawsze wybór nalezy do Ciebie. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 30.09.2003 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Dzięki za informacje!!! Do haczyka -jeżeli możesz dać mi namiary na tego faceta - to proszę. Parkiecierz mnie namawia na olej - zwłaszcza jeżeli chodzi o kempas - ciężki wybór. Po oleju chyba są ładniejsze kolory, tylko jak to się będzie użytkować? Mycie mopem? A co z tym satynowaniem - tą warstwą konserwacyjną - którą się powinno kłaść raz na rok? Można to zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 30.09.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Haczyku drogi, ja też poproszę o namiary na tego faceta od olejowania. Dziękuję. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 01.10.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 dziewczyny, wysłałam Wam "prywatną wiadomość" z tel. do tej f-my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 18.10.2003 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Haczyku jak tu zajrzysz to też proszę o namiary tej firmy od olejowania. Już tak na 70% zdecydowałam się na dechy na podłodze ale nie chcę lakierowanych ze względu na to, że uszkodzenia są od razu bardzo widoczne. Czytałam gdzieś, że olejowanie większa elastyczność drewna i małe uszkodzenia "zacieraja się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.10.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 nastawialem sie olejowanie, niestety dechy modrzewiowe i swierkowe juz sa polakierowane, lakier matowy, ladnie wyglada olejowania nie wybralem poniewaz nigdzie nie moglem dostac szczegolowych informacji a nie chcialem ryzykowac ... przy lakierowaniu smierdzi, ale juz mi wszystko wywietrzalo, podlogi sa sliczne, zwlaszcza modrzewiowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 19.10.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Jesteś wydaje mi się w dobrej sytuacji, bo w przyszłości ja podłoga wymagać będzie cyklinowania to wydaje mi się, że lakierowaną można zaolejować, odwrotna sytuacja może być problematyczna.Jak długo użytkujesz te podłogi i jak zachowują się dechy świerkowe, a jak modrzewiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.10.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 na razie o deskach w swoim domu nic nie moge powiedziec, wprowadzam sie w listopadzie, jak Bog da i partia ....deski swierkowe mamy w domku na wsi, wiec wiem czego sie po nich spodziewac, jak to mowia stolarze: "drzewo trzeba ROZUMIEC", wiec jestem przygotowany na rysy i tego typu historie ....w czesci dziennej mam deski modrzewiowe a w sypialniach swierka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 19.10.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Mam podobne podejście do drewna, drobne rysy itp. nie są dla mnie tragedią a wręcz swoistym urokiem.Chodzi mi o różnice poza ceną między modrzewiem a świerkiem, bo zdania stolarzy w tej materii są sprzeczne. Czy walory modrzewia warte są tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.10.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 kubik desek modrzewiowych, wysuszonych komorowo kosztuje okolo 900 PLN, swierkowych 450-600 PLN, wg mnie modrzew jest przepieknym drzewem, niedlugo zamieszcze zdjecia domku to zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 19.10.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Własnie przegladam sobie płytkę z prezentacją wnętrz domów drewnianych i w jednym jest podłoga modrzewiowa tyle, że pomalowana na ciemniejszy kolor. Układ słoi bardziej urozmaicony niż w świerku. Ale wracając do zasadniczego problemu tego wątku.Pamiętam w moim rodzinnym domu wszędzie były dechy sosnowe i przez dość długi czas użytkowane w stanie surowym, niczym nie zabezpieczonym. Szorowanie takiej podłgi odbywało się raz w tygodniu i nie było aż tak uciążliwe, a podłoga wyglądała tak świeżo. Później została pomalowana farbą oleją / jakiś orzech/, mycie pomalowanej podłogi nie było nmiej uciążliwe, a po roku eksploatacji w miejscach najbardziej użytkowanych farba ścierała się i trzeba było ponawiać malowanie. Dlatego tak dość optymistycznie podchodzę do tego olejowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 19.10.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 tzn. woskowanie trzeba co 2 tyg. polerować i pielęgnować jakimś ichnim preparatem - bo wosk jest miękki i się wyciera... Drugim sposobem jest nakładanie oleju ( bądź wosku) na tzw."lakier" - to jest nazwa metody -też olejem ale chyba o troszke innej frakcji - co daje trwalość ( raz do roku jak pisałaś) ale wykończona tą metodą podłoga wygląda jak polakierowana - a chyba obu nam nie o to chodzi.... Jest jeszcze trzeci sposób - olejowanie surowego drewna. I to jest co innego niż woskowanie surowego drewna. I myślę, że basieczce o to chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 20.10.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Przecież napisałam " drugi sposób - to nakładania oleju lub wosku...itd." - chyba oczywiste, że na surowe drewno. Więc nie wiem , jaki jest sens pisać " jest jeszcze trzeci sposób - olejowanie surowego drewna..." - przecież o tym właśnie pisałam. A ja myślałam, ze jej chodzi o przepis na herbatę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 20.10.2003 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Jezu - dziewczyny - dzięki!!! Pewnie, że nie pytałam o przepis na herbatę - tak jak już pisałam - wybrałam w końcu lakierowanie (mniej problemów) i wszystko wygląda super. Pozdrowionka - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 20.10.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Kempas na błysk czy mat czy pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 21.10.2003 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Pół-mat. Wygląda rewelacyjnie, chociaż narazie wszystko przykryliśmy kartonem, żeby się nie zniszczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts