Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka 45 czy 60 cm?

Waluś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

skama

Jeśli jesteście "dwie niegotujące osoby" to po licha Ci zmywarka? :o

A jeżeli chodzi o 45 kontra 60, to ja mam 3 osobową rodzinę, gotuję w domu i 45 wystarcza mi bez problemów. W ciągu dnia ładujemy, w nocy "zmywamy" i nie odczuwamy potrzeby posiadania większej - no ale to tylko łyżka dziegciu w beczce miodu na temat wyższości 60 nad 45. :wink:

Pozdrawiam

a jak wyglada sprawa podlaczenia cieplej wody?

czy kazda zmywarke mozna tak podlaczyc?

I czy to rzeczywiscie duza oszczednosc?

Nie znam takiej, którą można podłączyć do ciepłej i zimnej (tylko do ciepłej to raczej bez sensu) wody, ale słyszałem, że takowe istnieją.

Opłaca się to tylko jeśli jest ona wyraźnie tańsza od zwykłej i nasze źródło ciepłej wody wytwarza ją taniej niż elektrycznie. Jeśli mamy dwie taryfy i używamy drugiej do zmywania to zakup takiej z podłączeniem ciepłej wody wydaje się bez większego sensu jeśli chodzi o oszczędność.

Z drugiej strony zakup lamborghini, solarów i wielu innych rzeczy jest nieekonomiczny, ale znajdują one zadowolonych nabywców i dzięki temu nie wszystko jest nudne i jednakowei biznes się kręci.

Nie znam takiej, którą można podłączyć do ciepłej i zimnej (tylko do ciepłej to raczej bez sensu) wody, ale słyszałem, że takowe istnieją.

Opłaca się to tylko jeśli jest ona wyraźnie tańsza od zwykłej i nasze źródło ciepłej wody wytwarza ją taniej niż elektrycznie. Jeśli mamy dwie taryfy i używamy drugiej do zmywania to zakup takiej z podłączeniem ciepłej wody wydaje się bez większego sensu jeśli chodzi o oszczędność.

Z drugiej strony zakup lamborghini, solarów i wielu innych rzeczy jest nieekonomiczny, ale znajdują one zadowolonych nabywców i dzięki temu nie wszystko jest nudne i jednakowei biznes się kręci.

hmm.. ale kupujac solary i podlaczajac zmywarke do cieplej wody nabiera juz to wiekszego sensu.. do tego jak lubisz sie duzo kapac i czesto brac prysznic i masz wode z wlasnej studni to chyba solary maja sens.. ale nie otym ten topic.

hmm.. ale kupujac solary i podlaczajac zmywarke do cieplej wody nabiera juz to wiekszego sensu.. do tego jak lubisz sie duzo kapac i czesto brac prysznic i masz wode z wlasnej studni to chyba solary maja sens.. ale nie otym ten topic.

Wszystko ma sens, ale nie dla każdego i nie zawsze :)

Polecam jednak rozwiązania standardowe jeśli nie mamy pewności, że chcemy inne. Najczęściej zmniejsza nam to ilość nerwów i wydatków. To się tyczy tego wątku i nie tylko.

...

Polecam jednak rozwiązania standardowe jeśli nie mamy pewności, że chcemy inne. Najczęściej zmniejsza nam to ilość nerwów i wydatków. To się tyczy tego wątku i nie tylko.

no risk no fun.

a powaznie to wlasnie po to sa takie watki, zeby nabrac troche pewnosci co do jakiegos rozwiazania.

boru: Trochę tylko problem z rzekami. Albo nie ma, albo woda w niej taka, że dziury w talerzach wyżre :wink:

A bardziej poważnie: Z mojej perspektywy zmywarka 60 to straszna strata miejsca. Naprawdę aż tyle macie do zmywania? Nie jest to przypadkiem trochę tak, że każdy woli wziąć sobie nową czystą szklankę czy talerz zamiast podejść z brudnym do zlewu i przemyć?

My mamy zmywarkę kompaktową. Wiem, że to mało popularne i przy większej rodzince zdecydowanie radziłbym zwykłą 45, ale u nas akurat trzeba się bardzo prztykać z miejscem. Strategia jest więc taka, że gdy przychodzi do zmywania wkładam część rzeczy do zmywarki, włączam, a resztę - czyli przede wszystkim duże naczynia i malowane kubeczki żony - zmywam w zlewie.