Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka 45 czy 60 cm?

Waluś

Recommended Posts

No ok. ja jeszcze nic nie obliczałam, bo nie mam. Moje wiadomośći jak na razie pochodzą tylko z internetu ale drożej czy taniej u mnie zmywarka i tak będzie :D

I tak polecam robić, tzn. nie zaprzątać sobie głowy opłacalnością (przynajmniej w tym przypadku) tylko sensownością posiadania.

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planując obecnie nową kuchnie znalazłam oczywiście miejsce dla zmywarki 60-ki. Na dzień dzisiejszy jeszcze na starym M, używam 45-ki i widzę, że to stanowczo za mała zmywarka nawet na te nasze dwie osoby w domu. Myślę, że znaczenie ma jednak przede wszystkim jak dużo się gotuje w domu u mnie jest tego trochę.

Mam pewną wątpliwość dot. panela przy zmywarkach do zabudowy: Czy nie lepiej kupić zmywarkę z odkrytym panelem? W czasie mycia można obserwować wtedy ile pozostało jeszcze minut do zakończenia programu. Wiem, że te z chowanym panelem lepiej komponują się z szafkami kuchennymi ale czy ten fakt jest istotniejszy od praktyczności?

mam 60 i pomijajac ze czasami nie domywa( jajecznica i osady na garnkach po zupie), to juz nie umiem zmywac.

A z funkcji konieczne dla mnie to :

opozniony start- zmywanie w nocy, cichosc - otwarta kuchnia, wskazniki braku soli i nablyszczacza- nie uzywam tabletek), a z programow uzywam tylko automatic:)

co do wielkosci: to jak ktos gotuje obiady niejednogarnkowe to 60 jak najbardziej -niezaleznie od ilosci osob, bo talerzyki i kubki sa tylko dodatkowo, a ilosc patelni i garnkow jest stala , nie zaleznie od ilosci czlonkow rodziny

Planując obecnie nową kuchnie znalazłam oczywiście miejsce dla zmywarki 60-ki. Na dzień dzisiejszy jeszcze na starym M, używam 45-ki i widzę, że to stanowczo za mała zmywarka nawet na te nasze dwie osoby w domu. Myślę, że znaczenie ma jednak przede wszystkim jak dużo się gotuje w domu u mnie jest tego trochę.

Mam pewną wątpliwość dot. panela przy zmywarkach do zabudowy: Czy nie lepiej kupić zmywarkę z odkrytym panelem? W czasie mycia można obserwować wtedy ile pozostało jeszcze minut do zakończenia programu. Wiem, że te z chowanym panelem lepiej komponują się z szafkami kuchennymi ale czy ten fakt jest istotniejszy od praktyczności?

Mam w domu 2 małych mechaników ;) dlaego zdecydowanie chcę schować panel, by ich nie kusiło ;)

Jeszcze na temat smrodku, wydobywającego się ze zmywarki podczas zbierania brudnych naczyń. W swojej zmywarce (indesit) mam funkcję samego płukania, które trwa 12 minut. Rzadko z niej korzystam, bo zmywarka chodzi codziennie, ale od czasu do czasu się przydaje, zwłaszcza w lecie. Myślę, że większość zmywarek ma taką funkcję (przynajmniej powinna mieć...) :roll:

I jeszcze jedno - widzę, że zdecydowana większość z Was woli zmywarki 60-tki. Ja mam 45-tkę i pięcioosobową rodzinę, zmywarka chodzi raz dziennie, czasem dwa, ale rzadko. Jakoś na razie nie myślę o zmianie na większą. :lol:

ja będę miała 60 :D z możliwością 1/2 wsadu

od 12 lat mam 45 i przy na razie wystarcza, ale coraz częściej myślę o większej, szczerze mówiąc jak ją kupowałam to względy ekonomiczne były na drugim miejscu, ja mam zmywarkę z zupełnie innego powodu, po prostu jestem uczulona na detergenty i robią mi się od tego straszliwe trudnogojące się rany na rękach :roll:

teraz mam z funkcją płukania i robię to jak naczynia dłużej stoją więc smrodku nie znam :p

Co do waszych rad moje kochane to jeszce powiedzcie jak męża przkonać :wink:

1 sposob , sama sobie wybierasz i kupujesz , czyli stawiasz meza przed faktem dokonanym. Przez 2 dni pokrzyczy , poźniej mu przejdzie, po tygodniu będzie całował Ciebie po rączkach i przepraszal .

2 sposób , mówisz męzowi , że od dziś nie zmywasz , do momentu az zgodzi sie na zmywarkę . I nie zmywasz , zacznie śmierdziec lub będzie musiał zmywac sam to szybko kupicice zmywarkę,.

Zmywasz tylko 1 szklane i talerzyk dla siebie , ew dziecka.

Ostrzejsza wersja , nie zmywasz , ladnie sie ubierasz i dzien w dzien wychodzisz z domu, pachnaca i pieknie wygladajaca , a gary nadal smierdza w zlewie i na blacie :wink:

Te dwa sposoby stosujesz w przypadku , kiedy juz było kilka wyczerpujacych normalnych rozmów na teamt zmywarki.

Powodzenia :lol:

Czytam to co piszecie i dalej mam dylemat jak w temacie :( .

Mamy wlasna wode,wiec to czy zuzyje jej wiecej czy mniej nie ma az takiego znaczenia.to samo z jej ogrzewaniem-zmywarka chyba bedzie nawet drozsza.Jesli chodzi o koszt chemi, to tez nalezy sie zastanowic,bo ceny dobrych kostek sa w sumie wysokie.Za cene jednej sztuki mozna pewnie myc naczynie w plynie z tydzien albo i dluzej.

Zmywarka bedzie u nas dla oszczednosci czasu i rąk.Tylko czy 45 czy 60? Jak pisalam wczesniej, nasza poprzednia strasznie smierdziala!!I teraz zastanawiam sie: moze jednak 45 i puszczac czesciej?Jak umyje recznie garnek, ktory zajmuje w zmywarce duzo miejsca to przeciez korona z glowy nie spadnie.No nie wiem :roll: .Kuchnia nie wielka ,wiec tych garow na zapas tez nie chce gromadzic.

Czy Wy,szczesliwi posiadacze zmywarek myjecie WSZYSTKO w maszynach?Czy ktos stosuje mycie "mieszane"? :wink:

Na marginesie-dom nastawiony jest na okresowy naplyw gosci.

Ja 90% zmywam w zmywarce (nie mówię o tych naczyniach, których po prostu nie można myć w zmywarce np. ręcznie malowane czy drewniane). Ale to wynika z tego, że mam mało garnków więc jak potrzebuję czegoś użyć to wyciągam ze zmywarki, szybko myje i używam ponownie. Ale czasami jest tak, że "się myje" a w zlewie np stoi kilka naczyń typu talerze, szklanki. Nie ma takiej siły, która mnie zmusi do ich pozmywania. Godzinkę postoją w zlewie, a potem myk, do zmywarki. I czekają na mycie. Ale każdy robi/lubi inaczej.

.Cytat:

Czy Wy,szczesliwi posiadacze zmywarek myjecie WSZYSTKO w maszynach?Czy ktos stosuje mycie "mieszane"? :wink:

Mycie "mieszane' - dość często.Jak jest duży gar, albo jak będę jakąś rzecz za chwilę potrzebować. Poza tym - cała reszta idzie do maszyny. ale garnki przed włożeniem do zmywarki muszę nieco potraktować druciakiem, bo mogą się nie domyć

:roll:

Bardzo przydatną funkcją w zmywarce jest funkcja zraszania/namaczania/deszczu. To krótki program (u mnie 12minut)skropienia stojących w niej naczyń. Dzięki tej funkcji naczynia mogą stać te 2-3 dni i nie są zaschnięte, nie śmierdzą. Łatwiej je potem zmywarka domywa. Przy garach bardzo przydatna funkcja bo nie zasychają.