Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka 45 czy 60 cm?

Waluś

Recommended Posts

A ja nigdy jeszcze tego zraszania nie używałam, choć go mam.

Na przypalone naczynia lub przyschnięte gary puszczam program intensywny i bez problemu domywa. Jedynie nie myje po jajecznicy, choć nie wiem dlaczego nie chce tego robić (muszę myć własnymi ręcami :evil: )

:wink:

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja myję wszystko w zmywarce, gary, drewniane łyzki i deski do krojenia oraz wszelkie kubki i zastawy ze zdobieniami.

Jeśli mialabym myc garnki w zlewie lub cokolwiewk innego, to po co mi zmywarka?

Zlewu używam tylko i wylącznie , żeby nalac wode do garnka .

I wcześniej nic nie pluczę w zlewie , tylko resztki czyli kosci zgarniam do smietnika.

Jak widzę , ze garnek przypalony , to nastawiam namaczanie na 10 minut(wyjątkowe przypadki).

Ktos pisal o smrodzie w zmywarce . Moze zpchal sie filtr resztkami jedzenia , lub dysza ? Proponuje kupowac zmywarki z filtrami samoczyszczacymi .

Ja nigdy nie mialam tego problemu.

Słyszałem, że 45cm nie opłaca się kupować, bo jest po prostu za mała. Jednak ludzie kupują, jak to jest? U mnie pasowały by obie, jakby była mniejsza, było by lepiej...

Może i się nie opłaca tylko zależy komu. Czemu kupują? Bo niektórzy naprawdę chcą mieć zmywarkę, a naprawdę nie mają miejsca na 60cm.

jakby ci było lepiej z mniejszą to nad czym się tu zastanawiać. kupuj mniejszą.

Czy Wy,szczesliwi posiadacze zmywarek myjecie WSZYSTKO w maszynach?Czy ktos stosuje mycie "mieszane"? :wink:

My mamy zdecydowanie pomieszane - najczęściej garnki, patelnie są myte w zlewie. Jakoś tak zawsze wychodzi, że lepiej wsadzić do zmywarki 15 talerzy niż jeden większy garnek :-?

Mam jeszcze takie pytanie - czy można do zmywarki zapakować ruszt żeliwny z kuchenki? Chciałabym też jakoś tam wcisnąć te oryginalne blachy z piekarnika, bo po pieczeniu na folii zostają na niej brzydkie brązowe plamy. Ktoś tak robił?

A ja zastanawiam się nad kupnem zmywarki ale powstrzymuje mnie jeden fakt, zmywarka bardzo niszczy szkło, widziałam u znajomych jak wyglądają talerze, szklanki po 2 latach użytkowania zmywarki. Czy może Wy używacie świetnych kostek, czy może zakładacie, że talerze są do wymiany po np. 2 latach?

A ja zastanawiam się nad kupnem zmywarki ale powstrzymuje mnie jeden fakt, zmywarka bardzo niszczy szkło, widziałam u znajomych jak wyglądają talerze, szklanki po 2 latach użytkowania zmywarki. Czy może Wy używacie świetnych kostek, czy może zakładacie, że talerze są do wymiany po np. 2 latach?

na ten temat poczytaj sobie tu:

http://forum.muratordom.pl/serwisy-obiadowe-a-zmywarka,t154328.htm?highlight=zmywarce

Na codzien kup tanie szklanki za 0,50 zł/szt. Talerzy zwykłych nie niszczy. Arkoroki owszem są jakby bardziej porysowane, niż były przed zmywarką, ale można przecież niedrogo kupić nowe.

Rosenthala to bym jednak nie ryzykował.

Słyszałem, że 45cm nie opłaca się kupować, bo jest po prostu za mała. Jednak ludzie kupują, jak to jest? U mnie pasowały by obie, jakby była mniejsza, było by lepiej...

Może i się nie opłaca tylko zależy komu. Czemu kupują? Bo niektórzy naprawdę chcą mieć zmywarkę, a naprawdę nie mają miejsca na 60cm.

jakby ci było lepiej z mniejszą to nad czym się tu zastanawiać. kupuj mniejszą.

Ale generalnie patrząc na to z tej strony. Technicznie zmieściły by się obie. Jednak ze względów estetycznych ładniej przy mojej aranżacji kuchni wyglądała by ta mniejsza. Użyteczność jest dla mnie ważniejsza, niż estetyka, wygląd. Jeżeli w zmywarce 45cm mogę zmywać wszystko razem z garnkami, to wiadomo że wezmę ją. Ale jeśli tam nie wejdzie patelnia, 2 garnki, komplet 4-5 zastaw z obiadu, parę talerzy z normalnego użytkowania, to wolę tę większą. Źle zadałem pytanie, jak to wygląda z pojemnością? Ile garnków, talerzy można zmieścić do takiej zmywarki? Druga sprawa, jeśli będę zmywał na 2 tury, to wiąże się z większymi kosztami utrzymania.

na ten temat poczytaj sobie tu:

http://forum.muratordom.pl/serwisy-obiadowe-a-zmywarka,t154328.htm?highlight=zmywarce

Teraz coraz bardziej sklaniam sie do 45 .

Jak czasem umyje duzy garnek w zlewie albo przeplucze ulubione filizanki recznie to korona mi z glowy nie spadnie. No i nie ma koniecznosci posiadania zapasu naczyn.

Jeszcze co do zapachu.Wybralam sie do sklepu i poprostu powachalam wnetrza.Czesc smierdziala dokladnie tak jak ta moja stara zmywarka!ble.Czesc zmywarek takiego mocnego zapachu nie miala ,ew .byla to "inna nuta zapachowa".Wniosek moj taki,ze ten zapach to poczesci zalezy od komponentow z jakich wykonany jest srodek.

Pozdrawiam.

co do zapachu wewnątrz zmywarki ... stosuje takie cuś:

http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/038/3855.jpg

zawieszasz toto w zmywarce i ładnie pachnie :D ...wystarcza na 60 myć, swego czasu była seria limitowana tabletek calgonit do których w promocji dołączony był odświeżacz ...kupiłam jedno, wypróbowałam i zapingalałam z powrotem po jeszcze 2 opakowania :D ...super rzecz :wink:

co do samej zmywarki: mam 45-tkę , gdybym miała jeszcze raz kupować wzięłabym 60-tkę :roll: ... przy 4-osobowej rodzinie 45-tka jest na styk, nieraz trza się dobrze nagłowić jak naczynia poukładac coby wszystko wlazło ... mój małż nie potrafi - jakims cudem zawsze przy pakowaniu włazi mu połowa mniej niż mnie :wink: :lol:

Czy Wy,szczesliwi posiadacze zmywarek myjecie WSZYSTKO w maszynach?Czy ktos stosuje mycie "mieszane"? :wink:

myję wszystko - plastikowe deski, szkło, porcelanę, drewniane łyżki

a co tam

najwyżej sobie nową deskę albo łyżkę za jakiś czas kupię ;)

patelnie i garnki tylko w zmywarce myję

i ruszt z piekarnika też mi się zdarzyło :D

Jeżeli w zmywarce 45cm mogę zmywać wszystko razem z garnkami, to wiadomo że wezmę ją. Ale jeśli tam nie wejdzie patelnia, 2 garnki, komplet 4-5 zastaw z obiadu, parę talerzy z normalnego użytkowania, to wolę tę większą. Źle zadałem pytanie, jak to wygląda z pojemnością? Ile garnków, talerzy można zmieścić do takiej zmywarki? Druga sprawa, jeśli będę zmywał na 2 tury, to wiąże się z większymi kosztami utrzymania.

przy kolejnym zmywaniu zrobię inwentaryzację zawartości i ci powiem :D

naprawdę nie wiem, dlaczego Wy im ulegacie... tym małżom Waszym... i dlaczego ktoś nie chce sobie (i żonie) ułatwić życia... i zaoszczędzić tyle czasu marnowanego codziennie na zmywanie! czasu, który można przeznaczyć chociażby na odpoczynek...

w życiu nie zrezygnowałabym ze zmywarki!!