Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka 45 czy 60 cm?

Waluś

Recommended Posts

Kiedy kupiłam zmywarkę, doceniłam, że to super wynalazek. Jednak z czasem coraz mniej się zachwycałam - jednak kłopotliwe jest to wstawianie naczyń, no i też nikomu nie chce się tego robić... :-? Stwierdziłam, że ta zmywarka to w sumie nic szczególnego!..

...a potem pojechałam na urlop do rodziców (gdzie zmywało się ręcznie)

I wtedy okazało się, że zmywarka to r z e c z y w i ś c i e SUPER wynalazek! :D

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy Wy,szczesliwi posiadacze zmywarek myjecie WSZYSTKO w maszynach?Czy ktos stosuje mycie "mieszane"? :wink:

My mamy zdecydowanie pomieszane - najczęściej garnki, patelnie są myte w zlewie. Jakoś tak zawsze wychodzi, że lepiej wsadzić do zmywarki 15 talerzy niż jeden większy garnek :-?

Mam jeszcze takie pytanie - czy można do zmywarki zapakować ruszt żeliwny z kuchenki? Chciałabym też jakoś tam wcisnąć te oryginalne blachy z piekarnika, bo po pieczeniu na folii zostają na niej brzydkie brązowe plamy. Ktoś tak robił?

Wszystko myję w zmywarce (przypalone ruszty też), duże blachy stawiam na skos, oparte jednym bokiem o dół kosza, a drugi wspiera się na rządku talerzy po drugiej stronie. Patelnie i gary podobnie jak blachy kładę na skos. Nie dałoby się tak zrobić gdyby zmywarka była na 45 cm (tak jest u teściowej), w 60tce jest większe pole manewru.

Co do zapachu, to jeśli są w niej dłużej brudne naczynia, to po prostu musi być niedomknięta, a zamiast zawieszki do kosza na sztućce wrzucam wyciśniętą skórkę z cytryny.

:wink:

Mogę prosić o zdanie ludzi mających zmywarkę 45cm czy nie żałują i nie zmienili by na 60?

Powiem krótko ile dup tyle opini :oops: :wink: i niesądze ze otrzymasz jednoznaczną :D

Jedni by zmienili inni nie,jeszcze inni wogole by niekupili 45...jednym się opłaca drugim nie i tak można w kółko,jedni kupuja 45 z wyboru inni z musu(brak miejsca)..ale uśredniając po swoich znajomych ktorzy mają 45 załują bo ciagle brakuje im miejsca...dla mnei to zmywarka mogłaby i byc 90 :D wszytsko ładnie by wchodziło do niej...czasem wkurzam się ze cos mi niewchodzi (garnki,patelnie)wiec kompletnie niewyobrazam sobie miec 45...być może to kwestia produkcji brudnych naczyń i umiejetnosci układania...

Moim zdaniem jak masz miejsce to 60...brak miejsca 45 :D

Jest na trójka, lubimy jeść i mniej gotować :oops: , niemniej codziennych garów do mycia jest sporo.

Zastanawiam się czy kupić zmywarkę 45cm, czy 60 cm, a może w ogóle zrezygnować z tego urządzenia. Skoro tyle lat przeżyłam bez zmywarki i sobie poradziłam to może dalej też sobie poradzę.

Pozdrawiam

Dorota

wytł. moje

1. Kup 45

2. Nie poradzisz sobie :D :D :D

My mamy 45, jest nas czwórka, lubimy jeść (ale głównie tylko dwójka), lubimy gotować (ale tylko jedynka), garów sporo (najwyżej dwa krótsze czy oszczędniejsze mycia, trudno), przeżyliśmy bez niej sporo lat, ale teraz nie opuści nas już do śmierci, naszej lub jej...

• 10 months później...
czytam niniejsze forum , a mianowicie śmieszy mie stwierdzenie "zmywarka jest tańsza niż ręczne mycie garów", tylko czemu nikt nie liczy oprócz oszczędności wody i prądu pieniędzy wydanych na srodki chemiczne ( sól, nabłyszczacz, tabletki) oraz kosztu samej zmywarki ( około 2.000 zł - są tez po 1300 oraz 5000 zł dlatego podaję srednią półke tych urządzeń ) . jak to wszystko policzymy to mamy ładną sunkę w plecy :)

ktoś to kiedyś wyliczył i w dłuższym okresie czasu zmywarka się zwraca i wychodzi się na plus : )

ponadto oszczędza nasz czas - a wiadomo, ze czas to pieniądz ;)

u mnie w domu przy 5 osobach (z czego 3 codziennie jedzą po 2-3 posiłki w domu) i gotowaniu od 7 lat wystarcza zmywarka 45 cm i nie potrzeba nam większej, bo czasem i ta nie jest załadowana do końca. za to siostra mojej mamy ma na taką samą rodzinę zmywarkę 60 cm i często włącza ją nawet 2 razy dziennie.

wszystko to kwestia tego, ile rzeczywiście sie brudzi naczyń na codzień :)

nie wyobrażam sobie też teraz nie mieć zmywarki w moim mieszkaniu - będzie, choć wpasowanie jej to niemałe wyzwanie :)

jak masz miejsce to kup 60. Poprzednio miałam 45 i też specjalnie nie narzekałam a gdy teraz mam 60 to juz bym jej nie zamieniła na mniejszą. Teraz waściwie wszytko myję w zywarce w tym gary .Do ręcznego zmywania zostaje tylko to co naprawdę nie nadaje się do zmywarki. Wczesniej duzo wiecej myłam ręcznie bo się nie mieściło albo "zawalało" całą zmyarkę (np garnki lub duze miski).

czytam niniejsze forum , a mianowicie śmieszy mie stwierdzenie "zmywarka jest tańsza niż ręczne mycie garów", tylko czemu nikt nie liczy oprócz oszczędności wody i prądu pieniędzy wydanych na srodki chemiczne ( sól, nabłyszczacz, tabletki)

przy myciu ręcznym dochodzi koszt gąbek, szczotek, ścierek do suszenia naczyń, itp.

u niektórych osób jeszcze trzeba doliczyć koszt kremu do rąk, a przy zabawach z druciakami plastrów ;)

wg mnie koszty tabletek, soli i nabłyszczacza w przeliczeniu na jedno zmywanie to kwestia maksymalnie kilkudziesięciu groszy.

oraz kosztu samej zmywarki ( około 2.000 zł - są tez po 1300 oraz 5000 zł dlatego podaję srednią półke tych urządzeń ) . jak to wszystko policzymy to mamy ładną sunkę w plecy :)

płaci się za komfort, brak naczyń na ociekaczu i zaoszczędzony czas.

Ja co prawda użytkuje zmywarkę od 4 miesięcy ale jestem zachwycona :)

Mamy 60-tke i szczerze powiedziawszy nie wiem jak niektóre gary ludzie upychają do 45... Może to kwestia odpowiedniego układania ale mimo, że jest nas dwójka na razie to jednak jestem za 60.. Fakt, że nie "chodzi" codziennie ale nie przeszkadza nam to i nie śmierdzi ani nic w tym stylu.

Tak czy siak- zmywarka jest bossska :lol: 8)

Ps. Myjemy wszystko co tylko do zmywarki się nadaje ;)

No i nie dalam rady przekonać mężula :cry: Powiedział ze będzie zmywal i niestety w tym przypadku muszę mu wierzyć :-?

Jejku! To prawie tyrania.

Musisz koniecznie obowiązek mycia garów egzekwować i niech zacznie najlepiej już od teraz, a w nowej kuchni zostaw sobie szafkę 60 - tkę blisko odpływu wody, bo jak się mąż porządnie nazmywa, to szybko po zmywarkę pobiegnie. :wink:

czytam niniejsze forum , a mianowicie śmieszy mie stwierdzenie "zmywarka jest tańsza niż ręczne mycie garów", tylko czemu nikt nie liczy oprócz oszczędności wody i prądu pieniędzy wydanych na srodki chemiczne ( sól, nabłyszczacz, tabletki) oraz kosztu samej zmywarki ( około 2.000 zł - są tez po 1300 oraz 5000 zł dlatego podaję srednią półke tych urządzeń ) . jak to wszystko policzymy to mamy ładną sunkę w plecy :)

Rozumiem, że podobnie śmieszy Cię używanie pralki automatycznej zamiast prania ręcznego :lol:

Każdy wybiera to, co mu pasuje :wink:

Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką zmywarki wolnostojącej Electrolux Intuition, mogę tylko rozpływać się w zachwytach nad umiejętnościami tego sprzętu. Naprawdę warto zainwestować bo oszczędza nasz czas, dłonie i nerwy- kłótnie o to kto ma pozmywać odeszły w niebyt!

Pozdrawiam

moze zrobie lekki off topic ale mam pytanko odnosnie zmywarki a mianowicie chcialbym ja umiescic lekko wyzej niz na podlodze - tak z 50cm nad nia...Leczpojawia sie problem z ta dziura co jest zawsze w cokoliku przy podlodze, da rady jakos to ominac ?

Ktokolwiek widzial,ktokolwiek wie ? :)

Podobno można:

http://forum.muratordom.pl/zmywarka-w-slupku,t152877.htm

:wink:

Gdy kupowaliśmy naszą pierwszą zmywarkę,wybraliśmy 45kę.Sprzedawca,uśmiechając się z przekąsem,powiedział że z czasem przyjdziemy po większą.I co? Mamy teraz 60kę :lol:

Jest nas 2+2 i gdyby była taka mozliwość,wybrałabym 90kę :roll:

Czas spędzany z gośćmi w ogrodzie zdecydowanie bardziej mi pasuje. :D

W mieszkaniu ze względów na malutką kuchnie mamy 45 ale docelowo w nowym domu będzie na 100% 60tka. U nas pojawiła się zmywarka kiedy zarządziłam podział obowiązków domowych między mnie i męża. W wyniku sprawiedliwego podziału jemu przypadło między innymi zmywanie naczyń :D tydzień później mieliśmy zmywarkę :D

Polecam ten sposób na sceptycznie do tego cudownego urządzenia nastawionych Panów --- to działa :D

Pozdrawiam

Mam zmywarkę od 6 lat, 60-tkę i jest to mój ukochany sprzęt w domu. Nie chciałabym wrócić do czasów "sprzed" . Myję w niej wszystko, co używam w kuchni gary, kubki, deski, kieliszki, butelki dzieci, blachy. Czasem chodzi co drugi dzień, czasem dwa razy dziennie. Mój czas spędzany na zabawie z dzieckiem jest ważniejszy niż koszt kilkudziesięciu groszy za tabletkę i sól. Wolę poleżeć niż stać przy zlewie.

Nie trafia do mnie argument, że 45 starczy, najwyżej coś umyjesz w zlewie- od zmywania jest zmywarka :wink:

Teraz, drugim faworytem jest suszarka do prania :D