Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka 45 czy 60 cm?

Waluś

Recommended Posts

My niestety będziemy mieli 45. Na początku miała być 60 ale niestety coś nam zmienili w kuchni i 60 nam za nic nie pasuje. Piszę niestety, bo widziałam te 45 w sklepie i nie mam pojęcia jak tam mieszczą się naczynia z całego dnia 3 osobowej rodziny, a wiem że się niby mieszczą, bo znajomi mają 45 (rodzina 2+2) i mówią, że nieraz ładują ją co 2 dni. Nie wiem jak oni to robią!

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My niestety będziemy mieli 45. Na początku miała być 60 ale niestety coś nam zmienili w kuchni i 60 nam za nic nie pasuje. Piszę niestety, bo widziałam te 45 w sklepie i nie mam pojęcia jak tam mieszczą się naczynia z całego dnia 3 osobowej rodziny, a wiem że się niby mieszczą, bo znajomi mają 45 (rodzina 2+2) i mówią, że nieraz ładują ją co 2 dni. Nie wiem jak oni to robią!

Pewnei częśc ląduje w zlewie, gary z pewnością. No albo stołują się poza domem ;)

Mam w domu 45, rodzina 2+1 nie licząc zwierząt ;) I bezproblemowo wszystko się mieści. Nie myję oczywiście wszystkiego, deski i inne drewniane akcesoria zawsze ręcznie itd.

Garnki już jak najbardziej tak - nie gotuję przecież w potężnych saganach jak dla pułku wojska, żeby miały się nie mieścić :)

Zmywarka chodzi prawie codziennie, po większych spędach to i dwa razy dziennie ;) Ale 45 w zupełności nam wystarcza i nie planujemy zmiany na większą. Jeśli już, to wolałabym dwie, żeby z jednej wyjmować czyste naczynia, a do drugiej wkładać brudne - a po zapełnieniu zmiana :p

Mam w domu 45, rodzina 2+1 nie licząc zwierząt ;) I bezproblemowo wszystko się mieści. :p

A ja też mam rodzinkę trzyosobową i zmywarkę 45, której używam już ładnych parę lat i nigdy bym już takiej nie kupiła. Zmieści się najwyżej jeden garnek, resztę większych rzeczy trzeba myć ręcznie. Myję co drugi dzień, bo obiady jadamy poza domem, ale przeważnie tylko talerze i sztućce i jakieś mniejsze rzeczy. Większe miski, garnki i patelnie muszę myć ręcznie. W nowym domu będę miała 60.

Jeśli już, to wolałabym dwie, żeby z jednej wyjmować czyste naczynia, a do drugiej wkładać brudne - a po zapełnieniu zmiana :p

Ooo pod tym mogłabym się podpisać:)

O ile wkładanie naczyń do zmywarki jakos idzie to juz "rozpakowywanie" gorzej :-?

Nikomu się nie chce i wkładaja mi sterty do zlewu jak nie widzę, a tak byłoby elegancko :lol:

Nie uwierzę , że w 45 mieszczą się talerze dla 3 czy 4 osobowej rodziny z całego dnia. Chyba , ze nie jadacie w domu , albo gary i inne naczynia myjecie w większości w zlewie.

u mnie przy rodzinie 2+1 z talerzami i kubkami nie ma najmniejszego problemu, ale gary faktycznie nie zawsze wszystkie uda się wcisnąć.

jeśli ktoś nie gotuje 3 daniowych obiadków to można się w 45 zmieścić.

nie myję plastików w zmywarce, bo wg mnie śmierdzą po takich zabiegach chemią.

45 wymusza dobre i przemyślane układanie naczyń i jak się to opanuje to nie ma konieczności uruchamiania zmywarki codziennie.

Moja rodzina jest 5-cio osobowa (2+3) i od ponad roku użytkuję 60-tkę Boscha. Muszę przyznać że nie wyobrażam sobie mniejszej zmywarki gdyż nieraz i do tej nie mieści się wszystko.

Staram się zmywać raz dziennie ale nie zawsze się to udaje i trzeba nastawić 2 zmywania.

Wszyscy się tu zachwycają jak to wspaniale zmywają ich sprzęty a ja? No cóż.

Albo nie potrafię nastawić odpowiednich parametrów zmywania albo moja zmywarka to nie takie "och" i "ach".

Używam tabletek Somat ale na najkrótszym programie 45* który trwa ok 40 minut nie zawsze wszystko jest domyte. Bywa tak że muszę ręcznie poprawić po zmywarce. Natomiast następne programy trwają min. 120 minut i wzwyż (do 160 minut) i to jest dla mnie koszmar.

No a poza tym drugą moją zmorą jest to, że na programie 45* nie suszy wcale naczyń. Masakra jak po zakończeniu mycia otwieram zmywarkę a tam wszystko ocieka wodą i niestety ściereczka do ręki i wycieranie wszystkiego po kolei.

Tak więc w moim przypadku muszę wybierać: albo krótkie mycie i wycieranie do sucha ręcznie, albo mycie z suszeniem i czekanie ok 2 godzin aż skończy.

Niemniej jednak dziś nie wyobrażam sobie domu bez zmywarki i nieraz zastanawiam się jak ja bez niej kiedyś się obywałam?

Nie uwierzę , że w 45 mieszczą się talerze dla 3 czy 4 osobowej rodziny z całego dnia. Chyba , ze nie jadacie w domu , albo gary i inne naczynia myjecie w większości w zlewie.

u mnie jest co prawda 5 osób, ale ja rzadko jadam w domu - nie brudzę więcej niż 1 talerz dziennie.

poza tym ze śniadania są 3-4 talerze, tyle samo z obiadu i ze 2 z kolacji. ponadto zmieszczą się jeszcze ze 3 większe naczynia typu garnek czy miska.

szklanek i kubków dziennie jest dużo, ale z nimi nigdy nie ma problemu.

w zlewie myjemy tylko patelnie, jakieś durszlaki czy deseczki

Natomiast następne programy trwają min. 120 minut i wzwyż (do 160 minut) i to jest dla mnie koszmar.

No a poza tym drugą moją zmorą jest to, że na programie 45* nie suszy wcale naczyń. Masakra jak po zakończeniu mycia otwieram zmywarkę a tam wszystko ocieka wodą i niestety ściereczka do ręki i wycieranie wszystkiego po kolei.

Tak więc w moim przypadku muszę wybierać: albo krótkie mycie i wycieranie do sucha ręcznie, albo mycie z suszeniem i czekanie ok 2 godzin aż skończy.

Można dokupić więcej potrzebnych naczyń, żeby nie było trzeba czekać :roll:

U mnie (2+1) nie ma z tym problemu, choć poza domem jadamy tylko wtedy, kiedy nikomu nie chce się robić obiadu :]

Naczynia mieszczą się wszystkie, a jeżeli chodzi o gary, to tylko jeden duży nie (no, od biedy wszedłby, ale poza nim już niewiele więcej, więc wolę go umyć ręcznie) i wok, którego i tak nie można myć w zmywarce.

Ewunia, ja podobnie jak ty, myję na najkrótszym programie.

Jestem zadowolona z efektu mycia. Na początku ( zaraz po zakupie) mogło mi się zdażyć, że jakiś garnek sie nie domył , ale było to wtedy gdy wstawiłam garnek "zaschnięty". Teraz tego pilnuje i jest okej. Co do suszenia to nie wyobrażam sobie wycierania naczyń po myciu w zmywarce. Ja uchylam lekko drzwiczki i po niedługim czasie wszystko jest suche.

Też nie wyobrażam sobie czekania koło 3 h na naczynia. Mimo , że mam ich jakiś zapas, to jednak często jest tak , że akurat potrzebuję tego wlaśnie garnka, który się myje. Dawniej myłam na tych dłuższych programach teraz jednak jade już tylko na najkrótszym.

Ja mam zmywarke 60-tkę i czasami jest za mała:P jest nas narazie 2 bo dzidzia w drodze ale nie wyobrazam sobie mniejszej zmywarki. wkładam w nia wszytsko, gary i patelnie z obiadu. myję albo raz dziennie albo czasami co 2 dni ale jak juz sie zwali rodzinka to czasami brakuje miejsca a bez sensu cos myć ręcznie skoro ma sie zmywarke

• 3 years później...
a pewnie że woli....ja też jako pani domu utyrana jak wół po polerowaniu gresu wolę. Nawet kupiłam wypasiony zestaw naczyn na kolejne pół zycia zeby mieć i elegancko i do zmywary:) i zeby nie myc po sobie NIC, nawet lichej łyżeczki :)Ale moja babcia jeś swiecie oburzona takim "rozpasanaiem"obyczajów ("Bój się Boga, kubek po kawie do zmywarki a ty kolejny wyjmujesz do herbaty? Co sobie ludzie o tobie pomyślą?") ech, dla starszego pokolenia to uczciwy człowiek luksusów nie szuka tylko mile spędza czas na pracach domowych (dzis wyprodukowałam osobiście jakieś 5 kubków (lubię zawsze w czyściutkim i juz) i czekam na piorun co mnie dziabnie za to lenistwo:)

hi hi hi, super wypowiedź. Tych, co używają pralki też niech strzeli ;-)

• 4 weeks później...