magangs 13.08.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Jakie drzewka/krzewy polecilibyście posadzić przy płocie z sąsiadem, żeby zapewnić sobie trochę dyskrecji i żebyśmy nie zaglądali sobie wzajemnie w ogródki? Fajnie gdyby te rośliny posiadały możliwie najwięcej poniższych cech: - wyglądem pasowały do tradycyjnych polskich ogrodów (gęste tuje to ostateczność)- zapewniały o każdej porze roku identyczną osłonę czyli np. iglaki niezrzucające zimą liści - nie rozrastały się przesadnie wszerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 13.08.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 może pergola i jakiś powojnik na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 13.08.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Żywopłot ze świerka, a jakbyś chciał coś wyższego to może być świerk serbski /rośnie na duże drzewo, ale nie jest szeroki/.Mozesz też osłonić się zimozielonym pnączem -bluszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot1 13.08.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 http://www.roofreed.webpark.pl/jpg/plotwik2.jpg a może takie coś [zdjęcie z neta NIE moje] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
działkowiczka 13.08.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 A może trejaż i winorośl.Będzie intymnie,smacznie i swojsko. Na początek zanim winogrono nie urośnie proponuję fasolę ozdobną ,która rośnie szybko i bujnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 15.08.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 eeee tam, na sąsiada najlepsza jest - w klasycznym, staropolskim wydaniu: dwururka, w wersji współczesnej: SVD Dragunow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.08.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Ja bym polecił coś takiego co sie nazywa Thuja Smaragd - z kilka lat posadzona co jakieś 80 cm powinna dac niebnajgorszy efekt: http://www.krzewy.pl/Thuja_smaragd/thuja_occ_sm_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 16.08.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 To zależy jaką chcesz wysokość i szerokość. Ogniki- zimozielone a do tego mają kolorowe owoce. Zywopłot: liguster, cisy - można ciąć bądź nie w zależności ile masz miejsca. Albo jak ktoś pisał: świerki. Świerki zwykłe - rosną szybko i mają spore przyrosty. Można kupić u leśniczego. Thuja brabant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 17.08.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 A może posadzisz cisyhttp://foto1.m.onet.pl/_m/feda5c835fc9ba1a87d55573698d3d4d,10,19,0.jpgmój żywopłot po kilku latach wygląda jak na fotce.Wszystkie krzewy przygotowane we własnym zakresie częściowo z siewu, częściowo z sadzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.08.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 A może posadzisz cisy http://foto1.m.onet.pl/_m/feda5c835fc9ba1a87d55573698d3d4d,10,19,0.jpg mój żywopłot po kilku latach wygląda jak na fotce. Wszystkie krzewy przygotowane we własnym zakresie częściowo z siewu, częściowo z sadzonek. Mozesz napisac cos wiecej o wysiewie cisów z nasion? Skąd nasiona (mozna gdzie kupić?) jak sadzic itp itd. Mam dwa malutkie cisy na dzialce - ale niestety nasion zadnych nie widze Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 17.08.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam serdecznie. Podłączam się do prośby Pawloka. Czytałem o Zygmorowych rozsadach ale mi się link zadział. Mam dwa cisy pod ogrodzeniem i chętnie bym kontynuował. Z własnej hodowli frajda zdecydowanie większa. Polecam się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 17.08.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Radziłbym przede wszystkim zrobienie sadzonek. bo to dużo szybsza metoda otrzymania sporych roślin. Nasiona kiełkują nierównomiernie, a siewki rosną powoli. Co do metody to proponuję prostą, którą stosuję przy rozmnażaniu ilościowym.Sposób jest bardzo prosty, wystarczy worek z czarnej folii. Wycinamy z niego pasek o szerokości ok. 40cm, długość paska prawie dowolna, może mieć 1m, lub nawet 2m zmieści się wtedy więcej pędów do ukorzenienia.Teraz przygotowujemy podłoże do ukorzeniania, najlepszy będzie torf-substrat zmieszany 1/1 z piaskiem i wystarczy zaledwie 1 łopata tej mieszanki, lub dwie przy dłuższej folii.Teraz sypiemy mieszankę cienką warstwą na jedną połówkę folii.Na to podłoże układamy świeżo przygotowane pędy cisa, właśnie przycięte końce na skos i zanurzone w ukorzeniaczu. Można pędy układać, aby ich końce umieszczone zostały na dwóch wysokościach. Odcinek zanurzony w podłożu powinien być pozbawiony bocznych odrostów. Teraz składamy folię na pół w szerokość, utworzy nam się półrękaw. Ten półrękaw następnie zwijamy w rulon, który zabezpieczamy mocno obwiązując sznurkiem, takim który nie zgnije w glebie. Teraz na dole rulonu robimy otwory w celu odpływu nadmiaru wody jak w doniczce. Teraz całość podlewamy i dołujemy w glebie w miejscu ocienionym. Po pięciu sześciu tygodniach rulon rozwijamy sprawdzając efekt. Ukorzeniona 1/3 pędów można uznać za sukces.Choć raz na tydzień warto kontrolować sadzonki od góry i wszystkie zasychające, lub ciemniejące usuwamy, następnie sadzonki podlewamy. P O W O D Z E N I A !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 18.08.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Piękne dzięki. Będę robił sadzonki!!! Swoją drogą o rozsadach (rozmnażaniu roślinek) niewiele znalazłem na forum, to z czasem będę podrzucał kolejne pytania w temacie. Na ten czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 18.08.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Obecnie to trzeba się pospieszyć, bo warto wykorzystać maksymalnie ciepłe dni i noce, bo jak zaczną się przymrozki to sukcesu może nie być, dlatego czym wcześniej na wiosnę tym lepiej.Tą metodą można ukorzeniać wszystko co zielone... Życzę samych sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.08.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Obecnie to trzeba się pospieszyć, bo warto wykorzystać maksymalnie ciepłe dni i noce, bo jak zaczną się przymrozki to sukcesu może nie być, dlatego czym wcześniej na wiosnę tym lepiej. Tą metodą można ukorzeniać wszystko co zielone... Dzięki za wykład. Dopytam sie jeszcze jakie dlugie i skąd powinny byc cięte pędy cisa? Mam dwa malutkie cisy +/- 25 cm i raczej za duzo materialu nie bede mial... Do tej pory w podobny sposób rozmnażałem bukszpan w większymi lub mniejszymy sukcesamia ale na cisy bym nie wpadł... pozdro Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.08.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Takie małe cisy można też ciąć, sadzonka powinna mieć co najmniej kilkanaście centymetrów, krótszych nie wykorzystywałem, ale kto to wie, wszystko można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof54 20.08.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Zygmor, czy w ten sposób, o którym piszesz można rozmnażać również tuje? W tamtym roku próbowałem, ale się nie udało. Może ukorzeniacz był kiepski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 20.08.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Wszystko można w ten sposób ukorzeniać, choć lepiej robić to pod osłonami, ale to jest wersja dla amatorów. Najważniejsze, że prosta w użyciu. Proponowałbym ją przede wszystkim do sadzonek zdrewniałych.Przy sadzonkach półzdrewniałych i zielnych niezbędne jest przykrycie całości folią, choć przy tych sadzonkach wolę stosować doniczki i szczelnie okapturzać je woreczkami z folii. Dla zachowania "turgoru" sadzonki wymagana jest spora wilgotność zarówno podłoża jak i powietrza ponad nim. Niedostatek wilgoci to podstawowy błąd, który odbija się na ilości ukorzenionych sadzonek, drugim warunkiem jest dbałość o ich zdrowotność i niezwłoczne eliminowanie wszyskich chorych sadzonek i ich opryski preparatami przeciw grybowymi. Często ukorzenienie się 30% można uważać za pełen sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 20.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Takie małe cisy można też ciąć, sadzonka powinna mieć co najmniej kilkanaście centymetrów, krótszych nie wykorzystywałem, ale kto to wie, wszystko można... Dzisiaj zastosowalem Twoją metode. Na koneic wrzesnia zobaczymy efekty... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.08.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 do ZYGMOR : rozumiem że skoro twój Zywopłot ma kilka lat to cisy nie rosną za szybko?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts