Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bakterie w studni głębinowej - BAKTERIE W STUDNI jak się pozbyć? czym to grozi. Coli

Recommended Posts

Mam studnie o głębokości 8 metrów lustro wody znajduje się 2m od powierzchni studnia istnieje 40 lat jest zrobiona z betonowych rur i jest przykryta betonowym deklem

ostatnio dałem wodę do zbadania i okazało się że występują tu bakterie coli oto wynik badania

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml >300

Bakterie grupy coli w 100 ml >100

Bakterie Escherichia coli w 100 ml >100

Mam dwa pytania :

1.Skąd bakterie wzieły się w studni?

2.Czy można korzystać z tej studni?

Prosze o pomoc rozpaczony czlowiek :(

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam otrzymałem właśnie badania wody studnia 6 metrów, lutro wody na ok 2 metrach.

tutaj są moje wyniki http://imagebin.ca/view/DhN0eKq.html

studnia nie była używana od x lat (wcześniej była podłączona do domu hydroforem i miałem zamiar zaczać jej używać)

zrobiłem tak jak pisaliście na forum - wypompowałem 2 razy całą wodę, następnie odkaziłem chlorem i kolejne 2 razy wypompowałem.

(na dnie studni jest jakiś syf a nie żwirek takie błoto :)) - jeżeli jest sens to oczyszczać to najmę firmę i pogłębie np. o 1-2 metry i na dół dam warstwę żwiru.

wyniki jak widzicie chyba nie ciekawe - da się i czy jest sens coś z tym robić ?

• 2 weeks później...
Mam studnie o głębokości 8 metrów lustro wody znajduje się 2m od powierzchni studnia istnieje 40 lat jest zrobiona z betonowych rur i jest przykryta betonowym deklem

ostatnio dałem wodę do zbadania i okazało się że występują tu bakterie coli oto wynik badania

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1ml >300

Bakterie grupy coli w 100 ml >100

Bakterie Escherichia coli w 100 ml >100

Mam dwa pytania :

1.Skąd bakterie wzieły się w studni?

2.Czy można korzystać z tej studni?

Prosze o pomoc rozpaczony czlowiek :(

1. Bakterie raczej nie wzięły się "w studni" tylko "w wodzie" :) Przy tak płytkiej warstwie masz ogromne szanse, że woda będzie zawierała bakterie zawsze (wystarczy nieszczelne szambo lub obfite opady deszczu zmywające jakieś źródło bakterii)

2. Korzystać możesz najwyżej do podlewania ogródka, a i tak radziłbym umyć po tym ręce w czystej wodzie. Musisz ją porządnie odkazić i jeśli chcesz jej używać to porządnie przemyśl metodę jej uzdatniania (lampa UV, dozowanie chloru, filtry??)

• 1 year później...
Studnia głębinowa- około 29 metrów- w badaniach wody wykazano bakterie z grupy coli, escherichia coli, enterokoki. Co z tym zrobić? Czy da się jakos uzdatnić? Wokoło sąsiedzi maja szamba, ale czy na taką głębokosć może cos z nich dotrzeć gdyby były nieszczelne? Załamka totalna... :( :( :(

trzeba zamontowac lampe bakteriobojcza i po temacie

Studnia głębinowa- około 29 metrów- w badaniach wody wykazano bakterie z grupy coli, escherichia coli, enterokoki. Co z tym zrobić? Czy da się jakos uzdatnić? Wokoło sąsiedzi maja szamba, ale czy na taką głębokosć może cos z nich dotrzeć gdyby były nieszczelne? Załamka totalna... :( :( :(

jestem wstanie tobie pomc temat do opanowania i 0 bakterii

trzeba zamontowac lampe bakteriobojcza i po temacie

Nie będzie "po temacie" - lampa nie rozwiązuje problemu w 100%. Najlepiej byłoby zlokalizować źródło bakterii, usunąć je i dopiero wtedy zastosować lampę jako zabezpieczenie.

• 1 year później...
Witam chciałbym odświeżyć tematspraw wygląda tak.Wodę do domu mam podciągniętą ze źródła mieszkam w rejonach górskich i większość ma wodę właśnie ze źródeł w mojej okolicy.pierwszy zbiornik (zrobiony z kręgów betonowych)znajduje się 900metrów od domu jest zrobiony u wyjścia źródła z ziemi na prawie samym szczycie góry która ma około 700mnpm nie ma tam absolutnie żadnych domów tylko las,z tego zbiornika woda sprowadzona została do drugiego zbiornika(aby zmniejszyć ciśnienie)i dopiero jest doprowadzana do domu po badaniu wody wychodzi że mam bardzo dużo bakterii E coli nie ma tam fekaliów ani nic takiego to skąd ta bakteria czy jest sposób na pozbycie się jej z takiej studni? proszę o pomoc

Witam chciałbym odświeżyć tematspraw wygląda tak.Wodę do domu mam podciągniętą ze źródła mieszkam w rejonach górskich i większość ma wodę właśnie ze źródeł w mojej okolicy.pierwszy zbiornik (zrobiony z kręgów betonowych)znajduje się 900metrów od domu jest zrobiony u wyjścia źródła z ziemi na prawie samym szczycie góry która ma około 700mnpm nie ma tam absolutnie żadnych domów tylko las,z tego zbiornika woda sprowadzona została do drugiego zbiornika(aby zmniejszyć ciśnienie)i dopiero jest doprowadzana do domu po badaniu wody wychodzi że mam bardzo dużo bakterii E coli nie ma tam fekaliów ani nic takiego to skąd ta bakteria czy jest sposób na pozbycie się jej z takiej studni? proszę o pomoc

Możliwości zakażenia takiej studni jest wiele. Można próbować dezynfekować studnię i zbiorniki chlorem, ale nie sądzę aby przy takim układzie to zdało egzamin. Najprościej będzie zainstalować lampę UV na wejściu do domu. Pytanie tylko czy woda nie wymaga też uzdatnienia pod kątem parametrów fizykochemicznych (robiłeś badania?).

• 1 month później...

Może ktoś mi podpowie co zrobić z moją studnią jest głęboka na 6m lustro wody na 2m mam u siebie bakterie grupy coli pochodzące ze starego szamba czy likwidując je pozbęde się bakterii czy gleba nie jest też zakażona a oto wyniki badania wody

Barwa:5

Mętność:1,31

Zapach:3

Odczyn:7,29

Jon amonowy:0,05

Azotany:3,00

Azotyny:0,003

Żelazo:38

Mangan:25

Twardość:346

Chlorki-

Siarczany-

Bakterie coli-100

Escherichia coli-100

Enterokoki-70

Pozdrawiam

Może ktoś mi podpowie co zrobić z moją studnią jest głęboka na 6m lustro wody na 2m mam u siebie bakterie grupy coli pochodzące ze starego szamba czy likwidując je pozbęde się bakterii czy gleba nie jest też zakażona a oto wyniki badania wody

Chlorki-

Siarczany-

Bakterie coli-100

Escherichia coli-100

Enterokoki-70

Pozdrawiam

Jest szansa, że jak zlikwidujesz źródło bakterii i zdezynfekujesz okolice to bakterie znikną... ale to tylko szansa.

Chlorki-

Siarczany-

Bakterie coli-100

Escherichia coli-100

Enterokoki-70

• 4 weeks później...
  • 5 months później...

POMOCY, takie wyniki badan dostałem dzisiaj z sanepidu.

Ale Pani stwierdziła że gdzieś się zalęgły bakterie, ale mogę korzystać normalnie z wody (nie ma e. coli), bo to się zdarza.

Studnia kopana, ale woda czerpana z bezpośrednio z ziemi (wkopany filtr 1,5m w ziemie który pobiera wodę). Studnia 10 dryn, niskie lustro wody (około 40 cm), ale bardzo mocno dobija tylko że do tych 40 cm i ani centymetra więcej (dlatego ten filtr który daje w zupełności radę)

Oznaczenie Wartość uzyskana

Mętność NTU(1NTU=1FTU) 0,32

Barwa mgPt/l <1

Odczyn pH 6,75

Przewodność elektryczna właściwa w 250C μS/cm 271

Jon amonowy mg/l NH+ <0,03

Azotany mg/l NO3 18

Azotyny mg/l NO2 <0,05

Chlorki mg/l 8,5

Siarczany mg/l 44

Fluorki mg/l 0,09

Mangan μg/l <20

Żelazo μg/l <50

Twardość ogólna mg/l CaCO3 92

Ogólna liczba mikroorganizmów [jtk] w 1ml

wody na agarze po 72 h w temp. 22±20C 288

Ogólna liczba mikroorganizmów [jtk] w

1ml wody na agarze po 48 h w temp. 36±20C 8

Liczba bakterii grupy coli [jtk] w 100ml wody 16

Liczba bakterii Escherichia coli [jtk] w 100 ml wody 0

Liczba enterokoków kałowych [jtk] w 100 ml wody 0

Edytowane przez zbyru

• 1 year później...
jestem wstanie tobie pomc temat do opanowania i 0 bakterii

mam takie pytanie po wielu badaniach gdzie cały cz\as były bakterie coli nir bylo bakteri kałowych ,nagle pojawiły się też kałowe,jest to studnia głrbionowa 27m, i mam pytanie czy lampa uv skuteczna jest tez przy bakteriach kałowych