Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niskie byliny na skalniak

Recommended Posts

Chciałabym zaplanować swój skalniak, tak aby cały rok było kolorowo.Myślałam o obsadzeniu niskich bylinek i roślin cebulowych, które dobrze czuły by się na południowym stanowisku i tolerowały by mocne słońce i glebę niezbyt urodzajną.Jednak nie mam pomysłów, gdyż od niedawna bawię się w ogrodniczkę.Proszę o radę.

• 4 weeks później...

Witam, karmnik jest bardzo ładny, występuje w dwóch kolorach - czysta gatunkowo forma zielona i żółta odmiana Aureum. Jednakże nie polecam na skalniak, gdyż ta roslina wymaga wilgoci i częstego podlewania. Z doświadczeń wielu ludzi i własnego wiem, ze skalniak to nie najlepsze dla niej miejsce.

Niestety, ale większość niskich bylin skalnych kwitnie wiosną (żagwiny, skalnice, piaskowce, floksy szydlaste i floksy Douglasa, sasanki itd) więc moze dodać koloru skalniakowi poprzez kolorowe liscie innych roślin. Szczególnie polecam kolorowe szałwie w odmianach, u mnie rozrosły się fantastycznie - Salvia officinallis "Aureum" oraz odmiana "Tri color". Wiele niskich rozchodników ma kolorowe liscie, występuje duzo macierzanek o różnych kolorach lisci - tylko te raczej dosyc szybko opanowują teren, więc warto je kontrolować, aby nie wrosły w inne rosliny. Troche wyższe rosliny, ale kwitnące później i długo to goździki kropkowane - wystepują w kolorze karminowym, różowym, białym, białym z oczkiem. Polecam również wszelkie niskie gatunki i odmiany dzwonków.