olaczek 14.08.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Pytanie do doświadczonych właścicieli kominków. W domu będzie ogrzewanie gazowe. Jaki wybrać kominek - tak aby proporcje ceny do funkcjonalności były rozsądne:- zwykły (taki aby dał jedynie przyjmność patrzenia na ogień i ewentualnie dogrzał parter - salon, jadalnia, kuchania , hol ok. 70 m2) pozostałe pomieszczenia na dole są już wydzielone- z wymuszonym obiegiem powietrza - wtedy może też wyprowadzenia an 1 piętro?- z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.08.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Dużo osób w gazem montuje płaszcz wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha1 14.08.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja też jestem przed wyborem systemu ogrzewania w domu. Jak na razie jesteśmy zdecydowani na kocioł kondensacyjny plus kominek z płaszczem wodnym. Chętnie posłucham opinii użytkowników jak sprawdza się takie rozwiązanie, czy też warto zastosować coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.08.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja też jestem przed wyborem systemu ogrzewania w domu. Jak na razie jesteśmy zdecydowani na kocioł kondensacyjny plus kominek z płaszczem wodnym. Chętnie posłucham opinii użytkowników jak sprawdza się takie rozwiązanie, czy też warto zastosować coś innego? Jeżeli chcesz posłuchać, albo raczej poczytać - to polecam archiwum. Sporo tego było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 15.08.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam, wiem że temat był zapewne poruszany wielokrotnie, ale chciałem prosić Was drodzy forumowicze o pomoc. Mam pytanie jak wygląda ekonomiczny aspekt ogrzewania kominkiem z płaszczem wodnym - ile drewna zużywacie na miesiąc\sezon grzewczy i przy jakiej powierzchni budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 17.08.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 witam wszystkich , też stoję przed tym dylematem i w ciągu miesiąca muszę zadecydować ...myślę o ogrzewaniu gazowym i płaszczy wodnym ...bardzo proszę żeby napisali wszyscy którzy już użytkują takie rozwiązanie ogrzewania swojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.08.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Nudne się to już robi, ale że mam chwilę w pracy, to napiszę jeszcze raz - bardzo dobry wątek na temat płaszczy wodnych był już na forum. Wystarczy trochę poszukać i lektury bedzie aż nadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.08.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 mam ogrzewanie gazowe a w salonie kozę. Ściśle mówiąc piec kominkowy 14 kW. Palimy w nim gdy robi się chłodniej, nawet latem, zimą w salonie były całkowicie zakręcone kaloryfery, ciepło też szło na górę (samo), ale nie do kuchni (półotwarta ale za ścianą w stosunku do pieca) czy gabinetu na parterze. Miło było również rano , gdy ogrzewanie w domu było ustawione na 20 st a w salonie było miłe ciepełko po paleniu wieczorem. Zwykle koza jest ciepła aż do rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 19.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Najpierw chciałam z płaszczem wodnym. Potem chciałam kozę.Zwyciężyły względy ekonomiczne i mam kominek z DGP. Na strychu mamy turbinę kierującą gorące powietrze do dwóch pomieszczeń na piętrze po przeciwnej stronie komina.Jak na razie uważam to rozwiązanie za bardzo dobre. Szybko nagrzewa cały dom i długo utrzymuje ciepło. Ale prawdziwy test zrobimy zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skilll 19.08.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Najpierw chciałam z płaszczem wodnym. Potem chciałam kozę. Zwyciężyły względy ekonomiczne i mam kominek z DGP. Na strychu mamy turbinę kierującą gorące powietrze do dwóch pomieszczeń na piętrze po przeciwnej stronie komina. Jak na razie uważam to rozwiązanie za bardzo dobre. Szybko nagrzewa cały dom i długo utrzymuje ciepło. Ale prawdziwy test zrobimy zimą. Też rozpatruję takie rozwiązanie. Chnie poczytam opinie na ten temat. W salonie nie chcę wogóle montować grzejników (okna od pd i zach.) tylko kominek + DGP na łazienkę i pokoje oraz w przyszłości na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaczek 19.08.2008 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Canna, a możesz coś więcej napisać o tych względach ekonomicznych? Bardzo nam wszystkim tym pomożesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 19.08.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 widzałam dom po 3-miesięcznym grzaniu kominkiem z z rozprowadzeniem ciepłego powietrza i ściany w tych pomieszczeniach były czarne , nie chcę się wymądrzać bo może mieli jakiś błąd w sztuce , ale wyglądało to tragicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Użytkowałem 5 lat kominek TARNAVA 16kW z DGP grawitacyjnym (ze względu na nie wielkość domu oraz chęć uproszczenia systemu oraz uniezależnienia od przerw w dostawach prądu) i jest bardzo ciepło (komfortowo ) i ekonomicznie, nie stwierdzam żadnego zakopcenia ani cos w tym stylu bo zmienialiśmy kolor w tym roku w pokojach na dole i sufity i ściany były czyściutkie, sufity do tego stopnia ze ciężko sie malowało (bo nie bylo różnicy pomiędzy bielą starą a świeżo nakładaną i na dodatek g/k strasznie ciągnęło wilgoć) W Twoim przypadku rozwiązanie ekonomiczne to jakaś fajna koza, albo bardziej komplexowe to kominek z płaszczem wodnym i buforzysko do tego porządne. DGP to raczej bym sobie w przypadku istnienia CO darował żeby nie komplikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.08.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 albo bardziej komplexowe to kominek z płaszczem wodnym i buforzysko do tego porządne. DGP to raczej bym sobie w przypadku istnienia CO darował żeby nie komplikowaćAlbo właśnie pójść w stronę DGP jako niezależnego źródła grzania. Jak padnie Ci prąd, to praktycznie nie masz żadnego ogrzewania, bo i kominka nie zapalisz bo się woda zagotuje (pomijając instalację UPSa). A tak to sobie spokojnie popalisz w kominku niezależnym od CO i trochę ciepła też pójdzie na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 20.08.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ok, oto koleje naszych przemyśleń (wszystkie podane ceny dotyczą ubiegłego roku i terenu Łodzi): Mamy gaz. Czytając forum, pierwsze co widać, to fakt, że podczas pierwszej zimy cena gazu jest kosmiczna. No to należy ją obniżyć dogrzewając dom.Ale niewiele osób użytkuje kominek z zapałem przez lata. Raczej na początku jest to frajda i super. A potem zaczynają się narzekania: bo popiół, bo kotłownia w salonie, bo trzeba pilnować, o rany, ile zużywacie drewna, gdzie kupić tanio, bo się nie chce. Przewidywaliśmy, że i u nas będzie tak samo. Najpierw owszem, bo ta cena gazu... a potem komu się będzie chciało...? Wymyśliłam płaszcz wodny, bo akurat był taki trend na forum http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gifZrobiłłam wycenę: 15 tyś materiał plus robocizna 2 tyś= 17 tyś. No to jakby za drogo. Więc koza.Ale podobały mi się tylko takie z ROMOTOP-u za 6 - 12 tyś.A koza dogrzeje tylko otwarty parter. Chciałam wspomagać ten nieszczęsny gaz i mieć ciepło też na piętrze, głównie w łazience. Jednak bardzo chciałam kozę (bo mi się podobały) i wezwałam pana z firmy kominkowej, żeby mi powiedział co mam kupić do prawidłowej instalacji kozy. Pan przyjechał, obejrzał komin i :"Nie woli Pani kominka? Bezpośrednio z kominka dogrzeje Pani prawie cały dom, bo salon z kuchnią i holem, gabinet, dwie sypialnie. Koszt kominka z robocizną 6 tyś." A jak dołożę 1200 zł, to zamontują mi turbinę na strychu i ciepło pójdzie do łazienki i trzeciego pokoju na piętrze. Razem 7200 zł.Dlatego napisałam, że zwyciężyły względy ekonomiczne http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Z pewnością podczas nadchodzącej zimy będziemy intensywnie używać kominka, później pewnie tylko przed i po sezonie grzewczym, w chłodne dni, albo dla gości. Mamy gaz i dobry piec, dom ma 160 m2 i nie opłacało się inwestować w płaszcz wodny. Bo taka suma już zobowiązuje do palenia w kominku. Co do zakopconych ścian, to nie spotkałam się z takimi opiniami na forum, a mnóstwo ludzi robi DGP. U mnie było intensywnie użytkowane od marca i nie ma ani śladu. W chłodne dni lata też paliliśmy i nic. Co będzie dalej zobaczymy i napiszę po 5 latach http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.08.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 albo bardziej komplexowe to kominek z płaszczem wodnym i buforzysko do tego porządne. DGP to raczej bym sobie w przypadku istnienia CO darował żeby nie komplikowaćAlbo właśnie pójść w stronę DGP jako niezależnego źródła grzania. Jak padnie Ci prąd, to praktycznie nie masz żadnego ogrzewania, bo i kominka nie zapalisz bo się woda zagotuje (pomijając instalację UPSa). A tak to sobie spokojnie popalisz w kominku niezależnym od CO i trochę ciepła też pójdzie na górę. Rezygnacja z DGP raczej z powodów kosztowych i technicznych, aby dom nie przypominał dziurawego sera, w przypadku awarii wystarczy sam kominek. Ja mam ogrzewanie elektryczne (konwektory) i bardzo to sobie chwalę , mam też kominek z grawitacyjnym DGP i sprawdza sie jako źródło ciepła podstawowe i awaryjne ale mam dom o zwrtej bryle i układ pomieszczen pozwolił takie rozprowadzenie ciepła ze dmuchawe wlaściwie mogę sobie darowac. W przypadku koleżanki trzeba by rozwazyc konkretny przypadek i cos wybrac. Czasem nie musi to być kłębowisko rur bo akurat nad salonem są 2 sypialnie i gdzies w pobliżu łazienka wtedy mozna tylko tam ułożyć 2 krótkie rury. Na jakies dłuższe odcinki można dac np takkie cos: http://photos01.allegro.pl/photos/oryginal/413/15/66/413156612 http://www.allegro.pl/item413156612_wentylator_kominkowy_turbina_do_kratki_reg_temp.html#photo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts