Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ściany fundamentowej

Recommended Posts

Cześć.

Jako ze kompletnie jestem zielony z budownictwa :oops: proszę o poradę.

Czy tym styropianem mogę ocieplać ściany fundamentowe??

http://www.imagic.pl/public/thumb_48a3f2119bbf4716029770.jpg

Ocieplenie planuje tak:

- Styropian na klej,

- Siatka na klej

- Folia ochronna

- Folia kubełkowa

Jeśli chodzi o grunt to glina zmieszana z iłem i i lekkim żwirkiem. Planuje jeszcze zrobić drenaż.

Nie krzyczcie na mnie proszę, że zakładam nowy wątek, ale w natłoku informacji łatwiej jest założyć nowy niż poszukać "gotowca" który i tak okaże sie nie wystarczająco dopasowany do moich potrzeb.

Pozdrawiam.

ja bym tam nim ocieplał fundament bez zastanowienia , jedyne to to że te 50 mm to wydaje się zbyt mało , powinno być 8-10 cm ocieplenia , ale od biedy może być.

Co do izolacji to ja zrobiłem tak:

ściana 2x dysperbit

na to styropian , siatka na kleju

na to wszystko jeszcze raz 2 x dysperbit ( do poziomu gruntu )

na koniec folia kubełkowa

Każde działanie musi mieć jakiś sens. Po co izolować coś czego nie chcemy grzać? Po co przyklejać styropian z jednej strony jeżeli izolacja termiczna musi być ze wszystkich stron? Po co dawać folię która ma nie wpuścić wody do fundamentu, ale pozwolić wilgoci z fundamentu wyjść, na przyklejonym styropianie. To skrajna nieodpowiedzialność i kompletny brak wiedzy.

Instrukcja która jest w każdej rolce folii

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

może nie w temacie ale zapytam.

którą strona kłaść folie kubełkową?? tan. wiem że kubełkami do ściany, tylko że ja mam folie z jednej strony obciętą tak że przy krawędzi są kubełki a z drugiej strony jakieś 10 cm jest gładka.

Gładkim do dołu czy do góry. Dodam jeszcze że będę montował listwy zamykające i też nie bardzo wiem czym je przymocować

za odp b.dziękuję