sSiwy12 18.08.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Zbyszek, akurat nie do Ciebie było pytanie - wcześniej ktoś poruszył ten temat i we "wontku" niżej - tak się złożyło. am76 Nie można tak liczyć. Jako przykład - salon nie musi mieć nawiewników - wystarczy dopływ przez sypialnie. W małym domu np. 150m2 domu w którym są cztery łazienki i dwie kuchnie, a stale przebywa 5 osób i tak bedziesz liczył z usuwanego powietrza, a w dużym domu np. 400m2 z jedną łazienką i jedną kuchnią i dwoma osobami też na tej samej zasadzie - czyli minimalna ilość usuwanego powietrza bedzie mniejsza. Takie minimalne wartości musi zapewnić wentylacja, bo tak będą mierzone przy odbiorze. Dla przypomnienia: wentylacja ma zapenić dopływ świerzego powietrza potrzebnego do oddychania (to są wielkości około 5m3/h na jedna osobe) i co ważniejsze usuwac wilgoć produkowaną przez ludzi (około 10m3/h na 1 osobę) oraz z kuchni (norma zaleca zwiekszenie podczas gotowania do 120m3/h), łazienki i WC. Stosowane przez Ciebie współczynniki 20m3/h na osobe dotyczą zapewnienia powietrza nawiewanego w tzw. miejscach publicznych, a nie dla pomieszczeń mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.08.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 am76Nie można tak liczyć. Jako przykład - salon nie musi mieć nawiewników - wystarczy dopływ przez sypialnie. W małym domu np. 150m2 domu w którym są cztery łazienki i dwie kuchnie, a stale przebywa 5 osób i tak bedziesz liczył z usuwanego powietrza, a w dużym domu np. 400m2 z jedną łazienką i jedną kuchnią i dwoma osobami też na tej samej zasadzie - czyli minimalna ilość usuwanego powietrza bedzie mniejsza. Takie minimalne wartości musi zapewnić wentylacja, bo tak będą mierzone przy odbiorze. Dla przypomnienia: wentylacja ma zapenić dopływ świerzego powietrza potrzebnego do oddychania (to są wielkości około 5m3/h na jedna osobe) i co ważniejsze usuwac wilgoć produkowaną przez ludzi (około 10m3/h na 1 osobę) oraz z kuchni (norma zaleca zwiekszenie podczas gotowania do 120m3/h), łazienki i WC. Stosowane przez Ciebie współczynniki 20m3/h na osobe dotyczą zapewnienia powietrza nawiewanego w tzw. miejscach publicznych, a nie dla pomieszczeń mieszkalnych. Dzięki wielkie za tą opinię. Ja jedynie powielam informacje przeczytane gdzie indziej. Na forum tym i nie tylko są prezentowane opinie że wentylować trzeba 100% kubatury i to całkowitej, albo że trzeba wentylować minimum 30m3/h/osobę albo jeszcze inne takie tam. No i jakże zupełnie inne strumienie daje nam podejście o którym Ty piszesz a podejście 100% kubatury. Oczywiście osoby które takie opinie prezentują robią to z ogromnąpewnością siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.08.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Z ogromną pewnością swoich sądów stwierdzam, że próby tworzenia wentylacji śledzącej, nadążnej - to kompletnie nieudany pomysł! Oszczędności z tego tytułu uzyskane (zaokrąglając w górę) liczy się w złotówkach w skali miesiąca, a koszt takiego rozwiązania w kilku dziesiątkach tysięcy! Pijany sen chorego idioty! NIE MA uzasadnienia finansowego, aby iść tą drogą! Wentylacja powinna być skuteczna (panować nad wilgocią w domu w pełni i w każdych warunkach), bezgłośna, niezawodna, ciągła, tania w utrzymaniu (około 20zł/miesiąc).... Powietrza do oddychania ZAWSZE starczy! Więcej trzeba wymieniać z powodu ilości generowanej przez "oddychacza" wilgoci! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No tak, ale chyba nikt nie pisze ze chce robic wentylacje "sledzaca". Dobrze byloby wyciagnac jakis konkretny wniosek dla tych wszystkich ludzi ktorzy chca sie upewnic czy ich projektant wszystko dobrze policzyl i dla tych ktorzy chca sie zorientowac ile bedzie ich kosztowala centralka wentylacyjna. Czy wnioskiem takim moze być, że jeśli zastosujemy normę: 2.1.2. Strumień objętości powietrza wentylacyjnego dla mieszkania określony jest przez sumę strumieni powietrza, usuwanych z pomieszczeń wymienionych w 2, 1, 1b). Strumienie te, niezależnie od rodzaju wentylacji, powinny wynosić co najmniej: - dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię gazową lub węglową - 70 m3/h, - dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię elektryczną, - w mieszkaniu do 3 osób - 30m3/h, - w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób - 50m3/h, - dla kuchni bez okna zewnętrznego lub dla wnęki kuchennej, wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50m3/h, - do łazienki ( z ustępem lub bez) - 50m3/h, - dla oddzielnego ustępu - 30m3/h, - dla pomocniczego pomieszczenia bezokiennego - 15m3/h. to wentylacja będzie dobrze działać? Jak rozumię stumień nawiewny będzie wynikał z tego co nam wyjdzie z wywiewu. Przykład:- łazienka - 2 x 50m3- kuchnia - 50m3- pomieszczenie gospodarcze - 15m3- garderoba - 15m3- pralnia - 50m3zazem wywiew = 230m3/h Nawiew dobeieramy równomiernie we wszystkich poieszczeniach czystych tak aby suma wyniosła 230m3/h. Czy to będzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.08.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Powietrza do oddychania ZAWSZE starczy! Więcej trzeba wymieniać z powodu ilości generowanej przez "oddychacza" wilgoci! No i tu pozwolę się z Tobą delikatnie nie zgodzić Adamie. Mnie powietrza do oddychania potrzeba bardzo dużo, a wilgoć to się wywiewa najwyżej przy okazji A skąd wiesz jaką masz wymianę przy tej wentylacji grawitacyjnej? Skąd wiesz że masz tyle co mówi norma i fachowcy z branży? Dlaczego uważasz że jak będziesz miał poprawną wentylację mechaniczną zapewnijącą wentylację zgodną z normami to nie będzie dla Ciebie wystarczająca? Ja nie wiem - ja tylko coś sobie zakładam. A Ty tym bardziej nie wiesz (zresztą co do went graw to NIKT nie wie bo jej działanie z zasady jest całkowicie przypadkowe i niesterowalne), bo dopiero co okazało się, że mylnie sądziłeś, że u Ciebie zgodnie z normami jest przewaga powietrza nawiewanego. Wykazano Twoją niewiedzę. Od samego początku kwestionuję jedynie Twoje arbitralne stwierdzenie, że "WM się nie opłaca bo odzyskuje się tylko 15 kWh/m2*a", co jest wyssane z palca po prostu. Może się nie opłacać. A może się opłacać. Może odzyskiwac 15, a może odzyskiwać 79. Każdy przypadek jest odrębny, każdy trzeba przeliczyć osobno i każdy sobie sam robi rachunek - choćby dotyczący ilości potrzebnego do życia powietrza. A Ty, w manierze typowego ignoranta, upierasz się przy swoim credo: " Ja wierze w moje 15 kilowatogodzin powszednich i nie będę miał bogów cudzych przed swoim utwardzonym betonem zdaniem". Open your mind! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.08.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Nawiew dobeieramy równomiernie we wszystkich poieszczeniach czystych tak aby suma wyniosła 230m3/h. Czy to będzie OK? Będzie, jeśli zrobisz wentylacje mechaniczną wywiewno-nawiewną. Każda inna to jest zagadka i ryzyko - może działać, może nie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Określenie ile ma "nawiewać" do po szczególnych pomieszczeń podlega wielu uwarunkowaniom (układu pomieszczeń, przepływ z pomieszczenia do pomieszczenia, sposób życia mieszkańców, ich preferencje itp.) O ile w przypadku wentylacji mechanicznej mamy na to jakiś wpływ, to w przypadku wentylacji grawitacyjnej raczej jest to kwestia przypadku i warunków zewnętrznych jak i wewnętrznych. Niemniej jednak, sposób nawiewu do pomieszczeń czystych, też szczegółowo określa wspomniana Norma, oraz pokrewne przywołane w Rozporządzeniu.I na zakończenie w pralni, okresowo (podczas prania) należy zapewnić minimum 2 wymiany/h, a nie 50m3/h - nie jest to wartość "obliczeniowa", bo powinna być możliwość "wyłączenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.08.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 I na zakończenie w pralni, okresowo (podczas prania) należy zapewnić minimum 2 wymiany/h, a nie 50m3/h - nie jest to wartość "obliczeniowa", bo powinna być możliwość "wyłączenia". Jeśli pralnia/suszarnia jest mała to akurat przy tym założeniu będzie 50m3/h. Od samego początku kwestionuję jedynie Twoje arbitralne stwierdzenie, że "WM się nie opłaca bo odzyskuje się tylko 15 kWh/m2*a", co jest wyssane z palca po prostu. Może się nie opłacać. A może się opłacać. Może odzyskiwac 15, a może odzyskiwać 79. Ja nie twierdzę, że WM się nie opłaca. Jeden użytkownik napisał, że ma wiele kominów - napisałem że się grawitacyjna nie opłaca. Aby ustalić ile odzyska rekuperator trzeba najpierw ustalić jaka powinna być wymiana powietrza. I wydaje mi się że zostao to ustalone. Dla podanego (dość typowego) przykładu jest to 230m3/h. I teraz trzebaby policzyć ile to będzie energii. Wiem że twój przypadek jest szczególny bo potrzebujesz nadzwyczajnie dużo powietrza i zapewne w twoim przypadku rekuperator odzyska odpowiednio więcej. Jednak większość osób będzie wentylować zgodnie z normami i zwykłymi potrzebami ludzi. Jak będę miał chwilę to postaram się policzyć ile ten req. odzyska. Wie ktoś może jaką przyjąć średnią sprawność rekuperatora z górnej półki? Może być 60%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 19.08.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Jak z górnej półki to śmiało można przyjąć ok. 80% (dla podwójnego krzyżowego 96% to max), moc dla tych 200m3/h można przyjąć 60W (dla EBM'ów elektronicznie komutowanych - chyba trochę zawyżyłem). Można też policzyć jakiś gorszy przypadek: sprawność 60% (wymiennik krzyżowy) i pobór mocy rzędu 180W (dla 200m3/h - zwykłe wentylatory na prąd zmienny). To tylko moja propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Jak chcesz sie pobawić sprawdź : http://www.klimatyzacja.pl/index.php?akt_cms=268&cms=87 Ale można prościej Średnio ilość energi potrzebnej do ogrzania 1m3 powietrza "wentylacyjnego", w ciągu całego sezonu grzewczego wynosi około 6Wh/m3 (dla różnicy temperatur 17 stopni). Średni sezon grzewczy około 5.000h (wg. Norm) Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.08.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Jak chcesz sie pobawić sprawdź : http://www.klimatyzacja.pl/index.php?akt_cms=268&cms=87 Ale można prościej Średnio ilość energi potrzebnej do ogrzania 1m3 powietrza "wentylacyjnego", w ciągu całego sezonu grzewczego wynosi około 6Wh/m3 (dla różnicy temperatur 17 stopni). Średni sezon grzewczy około 5.000h (wg. Norm) Miłej zabawy Oooo... fajne - to upraszcza sprawę. Czyli w sezonie grzewczym dla 230 m3/h mamy 6900kWh na ogrzanie powietrza. Rekuperator o średniej sprawności 80% odzyska 5520kWh, a wentylatory 60W łącznie zjedzą 300kWh czyli mamy 5220kWh / sezon grzewczy. No i teraz na metr to już zależy jak duży dom. Ale w moim przypadku wychodzi ok. 24kWh/m2. Całkiem nieźle. Kiedyś to liczyłem inną drogą i wyszło mi 15kWh/m2 ale przyjąłem mniejszy strumień i mniejszą średnią sprawność no i zużycie prądu za cały rok a nie za 5000h. Teraz można liczyć jaki jest koszt dostarczenia takiej ilości energii z ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.08.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 .... 24kWh/m2. Całkiem nieźle. Kiedyś to liczyłem inną drogą i wyszło mi 15kWh/m2 ale przyjąłem mniejszy strumień i mniejszą średnią sprawność no i zużycie prądu za cały rok a nie za 5000h. Teraz można liczyć jaki jest koszt dostarczenia takiej ilości energii z ogrzewania. niech to będzie 20kWh/m2 x 130m = 2600 kWh rocznie x 0,33 = 860 zł. Wielokrotnie było już liczone i nie ma znaczenia 30% w tę czy w drugą stronę Instalacja rekuperatora: ok 15 tys. zwrot kasy po 20 latach. Zwrot kasy. A oszczędności ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 21.08.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A jakby tak wentylację zrobic samemu to pewnie koszt udałoby się sporo obniżyć. Z mojej perspektywy grzejącego węglem (który i tak za niedługo będzie drogi) wolę włożyć pracę w montaż wentylacji niż później w noszenie węgla. No ale to taki przewrotny argument. Ja jestem strasznie "czuły" na zaduch w pomieszczeniu i jeszcze czulszy na hałasy dochodzące z zewnatrz podczas gdy stałego szumu praktycznie nie zauważam, (cóż tak mnie pan bóg stworzył). Nieraz w bloku gdzie mieszkam przeżywam meki bo w sypialni duszno jak cholera a pod oknem hałasuje "młodzież" więc wietrzenie odpada. WM to najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji i akurat dla mnie jeden z ważnych argumentów wcale nie naciągany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 24.09.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Instalacja rekuperatora: ok 15 tys. zwrot kasy po 20 latach. Zwrot kasy. A oszczędności ? pozdrawiam A myślisz że przez te 20 lat ten rekuperator Ci się nie zepsuje, nie trzeba go będzie wcześniej wymieniać na nowy? Koszty serwisu? Odpowiedzcie sobie na pytanie ile lat średnio taki rekuperator wytrzyma? Ile dostajecie gwarancji na ten sprzęt? Gdyby był taki super niezawodny to byście na niego dostali 10-15 lat gwarancji a tak strzelam 2 lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts