Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niebezpieczna decyzja - tylko PODŁOGÓWKA w całym domu

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Po przeanalizowaniu za i przeciw skłaniam się do takiej właśnie decyzji - całe ogrzewanie wyłącznie na podłogówce.

Kontrargumenty dla przeciwników takiego rozwiązania jakie udało mi się znaleźć:

- zdrowie: problemy krążeniowe - skoro max. temperatura posadzki to ok. 29C przy mrozach, jest to i tak 7-8C mniej niż temp. ciała a więc jaki problem może to powodować? Przy tym rozkład temperatury z tego co wyczytałem jest zdrowszy przy podłogówce (powietrze do oddychania chłodniejsze, nogi w "cieple")

- zdrowie: alergicy - ponieważ przy podłogówce jest o wiele mniejsza konwekcja, to kurz pozostaje na podłodze, czyli jest to zdrowsze rozwiązanie

- większa bezwładność: akceptuję

PYTANIA:

- czy ma sens i da się bez dodatkowych urządzeń podłączyć do obiegu podłogówki grzejniki drabinkowe w łazienkach (do suszenia ręczników / szybszej regulacji temperatury) - oczywiście zakładam, że musiałyby być one przewymiarowane ze względnu na niższą temp. zasilania. Ostatnio znajomi musieli instalować w łazience dodatkowe ogrzewanie nawiewowe (elektryczne) aby dogrzewać łazienkę na czas kąpieli niemowlaka

- czy zmieszczę się w 19 cm (tyle jest od podbetonu do dolnej krawędzi skrzydła okna tarasowego) z ociepleniem posadzki (dom niepodpiwniczony), instalacją podłogówki i podłogą drewnianą (np. 2-warstwową, nie mówię o litych deskach) i realnie czy podłogówka z taką podłogą "da radę"? Czy taką podłogę trzeba/można/warto przykleić wówczas do posadzki?

- czy standardowe wykładziny dywanowe jakie przewiduję w sypialniach i pokojach dziecięcych w połączeniu z podłogówką "dadzą radę"?

- czy nie będzie problemu wilgoci na oknach PCV i dachowych (nie będzie pod nimi grzejników jak mówią stare prawidła)

Dzięki za wasze opinie.

-marek

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- czy ma sens i da się bez dodatkowych urządzeń podłączyć do obiegu podłogówki grzejniki drabinkowe w łazienkach (do suszenia ręczników / szybszej regulacji temperatury) - oczywiście zakładam, że musiałyby być one przewymiarowane ze względnu na niższą temp. zasilania. Ostatnio znajomi musieli instalować w łazience dodatkowe ogrzewanie nawiewowe (elektryczne) aby dogrzewać łazienkę na czas kąpieli niemowlaka

- czy zmieszczę się w 19 cm (tyle jest od podbetonu do dolnej krawędzi skrzydła okna tarasowego) z ociepleniem posadzki (dom niepodpiwniczony), instalacją podłogówki i podłogą drewnianą (np. 2-warstwową, nie mówię o litych deskach) i realnie czy podłogówka z taką podłogą "da radę"? Czy taką podłogę trzeba/można/warto przykleić wówczas do posadzki?

- czy standardowe wykładziny dywanowe jakie przewiduję w sypialniach i pokojach dziecięcych w połączeniu z podłogówką "dadzą radę"?

- czy nie będzie problemu wilgoci na oknach PCV i dachowych (nie będzie pod nimi grzejników jak mówią stare prawidła)

1. ma sens-co prawda grzejnik nie jest gorący a ciepły ale ręczniki schną-może dłużej. Grzejniki mam normalne bez specjalnego przewymiarowania. Aby w łazience było ciepło proponuję zmniejszyć rozstaw rurek-u mnie położyli co kilka cm, praktycznie gęściej się nie dało gdyż wylewka nie weszłaby między rurki. Dla niemowlaka to raczej każdą łazienkę trzeba dogrzewać

2 zmieścisz-kwestia zależna od ilości ocieplenie pod wylewką

3. wykładziny dają radę-przynajmniej te co mam-kupowałem zalecane do podłogówki.Wybór b. duży.

4. nie zaobserwowałem specjalnej wilgoci na oknach (dot. I sezonu) nie powiem że w narożach nie występowało czasami delikatne roszenie, szczególnie w silne mrozy-ale woda po szybach nie ciekła. Dot. również łazienki (z wykluczeniem czasu na prysznic :) )

No właśnie jak to jest z tą łazienką??

Czy rzeczywiście w małych pomieszczeniach ( u nas łazienka tylko 6 m2 ) jest problem z nagrzaniem do odpowiedniej temperatury?

Wiadomo przecież że im większe pomieszczenie tym lepiej! A co z małymi ciasnymi łazienkami gdzie jeszcze dodatkowo jest wanna i prysznic i tak na prawdę podłoga grzejna ma ok. 4 m2 ?? :roll:

Czy wentylacja mechaniczna rozwiązuje problem małej powierzchni podłogówki?

Czy większa gęstość rurek w podłodze podniesie jej wydajność?

Wiem, była już burzliwa dyskusja w wątku i przewymiarowaniu ,,,

Może ma ktoś z czytających małą łazienkę z podłogówką bez żadnego grzejnika ???

Jak to wygląda w praktyce?

Czy rzeczywiście w małych pomieszczeniach ( u nas łazienka tylko 6 m2 ) jest problem z nagrzaniem do odpowiedniej temperatury?

Wiadomo przecież że im większe pomieszczenie tym lepiej! A co z małymi ciasnymi łazienkami gdzie jeszcze dodatkowo jest wanna i prysznic i tak na prawdę podłoga grzejna ma ok. 4 m2 ?? :roll:

Czy wentylacja mechaniczna rozwiązuje problem małej powierzchni podłogówki?

Czy większa gęstość rurek w podłodze podniesie jej wydajność?

Wiem, była już burzliwa dyskusja w wątku i przewymiarowaniu ,,,

Może ma ktoś z czytających małą łazienkę z podłogówką bez żadnego grzejnika ???

Jak to wygląda w praktyce?

Ja nie mam jeszcze uruchomionej łazienki ale :

1, byłem u znajomych, w łazience ciepło od podłogówki bylo tylko, że temp. podłogi była bardzo wysoka (nie wożę termometru ze sobą, ale w stopy (nie bose!) było zwyczajnie ciepło od podłogi, wniosek - nie utrzymywali normowej temp. tylko dawali w palnik ile się dało)

2. robiłem symulacje na programach do obliczania podłogówki, nie udało mi się uzyskać warunków gdzie poniżej 15cm rozstawu wzrastałaby moc grzejna z m2 podłogi dla normowych parametrów zasilania

Co do reku, to nie ma nic wspólnego z ogrzewniem (zwłaszcza łazienki gdzie temp. zakłada się wyższą niż w pozostałych pomieszczeniach)

instalator potrafił to jakoś uzasadnić z tym rozstawem ? Czy tak bo tak :roll:

bo tak :lol:

ja jestem zadowolony-bo w zimie ciepło. A po co on tam władowała tyle rury? widać lubi te robote :D

troche przesadzam, generalnie podstawą było szybsze nagrzanie podłogi (wieksza pow, wymiany) w warunkach średniej temp. zasilania (np. 35st)

Czyli gęstość rurek nie przekłada się na temp. w łazience ale im gęściej tym szybciej Ona rośnie!

Pozostaje problem temperatury max jaka można uzyskać przy prawidłowej temperaturze zasilania czyli samej podłogi!

Czy można się obawiać że 4 m2 podłogówki w 6m pomieszczeniu nie da nam temp odpowiedniej zakładając 35 stopni na zasilaniu ?

Czy ktoś to liczył?

Z całą pewnością wiele osób liczyło. Wklep sobie w OZC choćby tę jedną łazienkę - wyjdzie Ci zapotrzebowanie na ciepło. Potem zobacz, czy powierzchnia grzejna podłogówki przy danych parametrach ma wystarczającą moc cieplna. C'est facile.

PS. 35st na zasilaniu to nawet najwięksi hardcore'owcy nie dają. 40 to jeszcze słyszałem.

W moim przypadku (również sama podłogowka) co do łazienek a zwłaszcza tej mniejszej według obliczeń wychodził minimalny niedobor mocy. Dodatkowo jest grzejnik na ręczniki, duży bo 900W żeby duże ręczniki się zmieściły a w łazience nigdy nie jest za ciepło :lol: odda 100 czy 200W na takim niskim czynniku ale dobre i to.

Co do praktyki to zapytaj po pierwszym sezonie :D

PS. 35st na zasilaniu to nawet najwięksi hardcore'owcy nie dają. 40 to jeszcze słyszałem.

Dlaczego?. Z wyliczeń OZC wychodzi mi, że 35st wystarczy (dom 4,5 litrowy). Czy może dla tak niskiej temperatury nieekonomiczna jest obsługa ogrzewania (dłuższy czas pracy pompki, wolniejsze nagrzanie posadzki itp)? Więc dlaczego nie 35st?

My nie mamy nawet tych drabinkowych/bo mi sie nie podobaja/ grzejnikow w lazienkach i jest cieplo.

W domu nie mam ani jednego grzejnika i ani jednej drabinki w zadnej lazience.

Uwazam , ze to jedna z lepszych budowlanych decyzji.

W kolejnym domu tez tak wlasnie bedzie.

Piczman - ale o czym Ty mówisz? O temperaturze ZASILANIA (czyli temp. czynnika grzewczego na wejściu do grzejnika), czy temperaturze GRZEJNIKA (czyli w tym wypadku podłogi)?

Bo 35st to jest absolutny limit temperatury PODŁOGI i to dopuszczalny tylko poza strefami stałego przebywania ludzi. Ja swoją chcę tak zmontować, żeby nie przekraczała 25 st. w pokojach (termostaty z czujnikiem temp podłogi będą wtedy odcinac zasilanie danej pętli).

A temperatura zasilania to coś zupełnie innego. Dla podłogówki nie powinna w zasadzie być wyższa niż 50st. Najczęsciej chyba coś ok. 40.

Miałem na myśli właśnie temp. zasilania !!!

Oczywiście podłoga ma być chłodniejsza :wink:

Moje obawy budzi jedynie mała łazienka,czytałem bowiem w kilku wątkach że podłogówka jest wydajniejsza w większych pomieszczeniach ,,,,

A w takich klitkach jak u mnie ( 6m2 łazienka) to co ???

Niby powinno być proporcjonalnie ale czy jest ?

Czy ja mówię, że to niemozliwe? Po prostu zazwyczaj trochę więcej idzie - tak min. 40. Dla 35 nigdy nie widziałem nawet podawanych parametrów. Pewnie się da, ale czemu nie 40? Ważna jest temp podłogi (czyli grzejnika).

Ja np. będę miał temp. 35 st. C. Wynika to z fatu zastosowania pompy ciepła - optymalna temperatura zasilenia CO to 35 st. Nie do końca prawdą jest, że istotna jest tylko temperatura - długość położonej rurki też ma znaczenie. Ogrzewanie podłogowe działa na zasadzie promieniowania cieplnego a nie konwekcji, dlatego istotna jest powierzchnia promieniowania. Jeśli w jakimś pomieszczeniu brakuje "mocy" (tzn. zakładana temperatura w obiegu i długość rozłożonej rurki są zbyt małe) można położyć ogrzewanie ścienne, które będzie działało tak jak podłogowe (zdjęcia na moim blogu budowlanym).

Ja w domu będę miał ogrzewanie ścienne i podłogowe. Jedyny grzejnik jaki będzie - to drabinka łazienkowa zasilana elektrycznie.

A w takich klitkach jak u mnie ( 6m2 łazienka) to co ???

Niby powinno być proporcjonalnie ale czy jest ?

Wydajnośc podłogówki jest propocjonalna tylko często straty ciepła sa inne w tych małych pomieszczeniach. m2 okna w stsounku do m2 podłogi jest wiecej, temp wewnątrz powinna być wyższa stad podłogówka "nie wyrabia"

Wydajnośc podłogówki jest propocjonalna tylko często straty ciepła sa inne w tych małych pomieszczeniach. m2 okna w stsounku do m2 podłogi jest wiecej, temp wewnątrz powinna być wyższa stad podłogówka "nie wyrabia"
Lubie te teksty :D

Moja lazienka ma wlasnie 6 m2 i jakos wyrabia , przysiegam , ze wyrabia :D

Nie jest moim zamiarem wprowadzanie kogos w blad :D