Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niebezpieczna decyzja - tylko PODŁOGÓWKA w całym domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: :lol: :lol:

to wtedy już nie system i o to chodzi,

ten sam efekt ale taniej, :roll:

Nie no - siur :) Tylko czasem trudno lajkonikowi stwierdzić, jaki produkt jest dobry, jaki się nadaje. Tak to bierzesz wszystko i masz (jakąś) gwarancję, że to nie szit i że będzie razem grało.

Tak a propos - to co Ty byś proponował? Jakiego producenta - rur, rozdzielaczy, głowic, pomp?

Uponor też jest wściekle drogi...

Oto zdjęcie ściennówki cieszynianki:

http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/ogrzewanieciennecieszynianka.jpg

Czyli mówisz, że to są rurki i reszta Kan-Thermu, czy jakiejś innej firmy? Chyba mają tam 14x2...

Rurki na ścianie i stelaże do nich oraz folia pod rurki na podłodze były z innego systemu (dowiem się z jakiego i napiszę), natomiast pozostałe elementy (rurki na podłogę, rozdzielacze, termostaty, siłowniki) z Kan-Thermu.

Dziękuję za wklejenie :oops:

Dzięki za wspaniały odzew.

Cieszę się, że potwierdziły się moje przemyślenia, że warto i da się ogrzewać cały dom wyłącznie ogrzewaniem podłogowym.

Gnębią mnie teraz bardziej szczegółowe pytania:

- czy dawać w sypialni i pokojach dziecięcych (wszystko na poddaszu) wspominane ogrzewanie ścienne?

Są to 3 pokoiki i każdy ma dostęp do dość wysokiej ścianki kolankowej (czyli nie będę się musiał bawić z rurkami pod płytami GK)

A może dać delikatne ogrzewanie pod podłogę i do tego na ścianę?

- czy stosować globalną pogodówkę, czy termostat dla każdego pomieszczenia?

Obecnie mam pogodówkę+grzejniki z termostatami (które raz ustawiłem i praktycznie nie ruszam) w całym domu i nie powiem - system praktycznie bezobsługowy.

Czy w podłogówce robić podobnie? Bo kusi mnie wspomniana tu możliwość ustawienia temperatury niezależnie dla każdego pomieszczenia.

Dodam, że sterownik pogodowy już mam do pieca, także nic mnie on nie będzie kosztować. Może zrobić termostaty dla każdego pomieszczenia a pogodówka niech sobie niezależnie reguluje temperaturę zasilania w kotle (czyli w praktyce w najgorszym razie będę miał trochę zimniej, niż ustawię na termostacie dla danego pomieszczenia - jeśli pogodówka zmniejszy temp. zasilania.)

-marek