cieszynianka 15.08.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 cieszynianka A jakiego konkretnie systemu używaliście? Jakiej firmy materiały, jakiej grubości rurki? Ja się wciąż waham, między podłogą a ścianą. Cały system mamy z firmy Kan-Therm, łącznie z siłownikami, termostatami i rozdzielaczami. Jedynie folię mamy od innego producenta, bo Kan nie produkuje. Jeśli chcesz, to mogę Ci przesłać zdjęcie ściany z rurkami na maila, bo wklejać niestety nie umiem Jak wstukasz w Google Kan-Therm, to znajdziesz szczegóły techniczne. Jeśli w czymś jeszcze mogę pomóc, to pytaj. Jeśli tylko wiem, to chętnie powiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.08.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 a ja mam pytanie odnośnie mocy pieca, jeśli cały dom ogrzewany jest w sposób podłogowy to wodę trzeba grzać do niższej temp. wiec moc grzewcza kotła powinna być niższa moze ktoś zna jakieś wartości, bo mam 29kW piec olejowy na 550 m2 ten piec był kupiony z myślą o późniejszej wymianie, ale w tym roku wyszła potrzeba oddania reszty budynku...Ogrzewanie podłogowe pozwala na zastosowanie kotłów niskotemperaturowych, np. kondensacyjnych. W przypadku kotłów wysokotemperaturowych, np. na paliwo stałe, konieczne jest zastosowanie układu podmieszania zabezpieczającego kocioł przed zbyt niskimi temperaturami - następuje wtedy szybka degradacja kotła i komina, zaś ogrzewanie podłogowe przed zbyt wyskokimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.08.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 a ja mam pytanie odnośnie mocy pieca, jeśli cały dom ogrzewany jest w sposób podłogowy to wodę trzeba grzać do niższej temp. wiec moc grzewcza kotła powinna być niższa Moim zdaniem nie jest to prawda. To, jaki kocioł potrzebujesz zależy od zapotrzebowania domu na ciepło, a nie od temperatury czynnika grzewczego. Jeśli używasz wody o parametrach 40/30, to i tak musisz za jej pomocą dostarczyć x kW. Dlatego też grzejniki w instalacjach z kotłem kondensacyjnym należy przewymiarować - dostarczają mniej kW z m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.08.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 [ Cały system mamy z firmy Kan-Therm, łącznie z siłownikami, termostatami i rozdzielaczami. Jedynie folię mamy od innego producenta, bo Kan nie produkuje. Jeśli chcesz, to mogę Ci przesłać zdjęcie ściany z rurkami na maila, bo wklejać niestety nie umiem KAN-therm znam oczywiście - mój wujek mi polecał ten system. Niestety nie potrafię znaleźć nic na ich stronie nt. rozwiązań dedykowanych do ogrzewania ściennego. Żadnych stelaży, innych rurek itp. Oczywiście chętnie zdjęcia przyjmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 15.08.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Premini - moc kotła powinna być taka jak w projekcie. Czyli powinna być co najmniej taka jak wyliczone zapotrzebowanie budynku na ciepło + ewentualny zapas na błędy w obliczeniach i błędy wykonawcze termoizolacji. Temperatura wody nie ma tutaj znaczenia bo dobiera się ją do grzejników. Po prostu moc grzejnika wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. Większość kotłów kondensacyjnych ma nieco większą sprawność a tym samym moc zasilając instalację o niskiej temperaturze wody. W kotłach na paliwa stałe i atmosferycznych tej różnicy mocy nie ma. Zresztą ze względu na ich trwałość nie są dla nich zalecane tak niskie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 15.08.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Wracając do meritum tematu - 5 lat mieszkałem w domu gdzie tylko poza sypialniami w całym domu była podłogówka. OPIS SYSTEMU:- Automatyka pogodowa kotła realizująca pełną regulację temperatur w całym domu- Obniżana temperatura w nocy i podczas nieobecności domowników- System mieszany - podłogówka + grzejniki w sypialniach o mocy dobranej do temperatury 50/30stC- różne materiały na podłogach - płytki gresowe, płytki ceramiczne, mozaika drewniana grubości 10mm klejona do podłoża- brak jakichkolwiek termostatów. Za wszystko odpowiada centralny sterownik pogodowy- W łazience ok 17M2 jest podłogówka tylko w części posadzi na której nie ma wanny ani prysznica + grzejnik drabinkowy. Rozstaw rurek co 15cm. WRAŻENIA:- Różnica temperatur między podłogą drewnianą a płytkami gresowymi jest ledwie wyczuwalna- podłogę drewnianą lepiej wykonać jako pływającą. Na skutek wzrostu temperatury i mocniejszego wysychania drewna, a przez to jego kurczenia się w podłodze powstały szpary które później już ciężko wyeliminować- Warto zainstalować rozdzielacze z przepływomierzami. Instalację bez przepływomierzy trudniej jest dobrze wyregulować. Instalator tego nie zrobi bo musiałby jak w moim przypadku ponad miesiąc spędzić na regulacji instalacji. Operacja jest czasochłonna i sam ją wykonywałem- przebywając w pomieszczeniach z podłogówką i z grzejnikami nie odczuwałem dyskomfortu w żadnym pomieszczeniu. We wszystkich odczucia były identyczne.- instalacją mieszaną trudniej jest sterować jeśli są częste zmiany temperatur. Podłogówkę należało o ok 4-5 godzin wcześniej włączyć/wyłączyć niż grzejniki. Wymaga to oddzielnych i niezależnych regulatorów obiegów grzewczych.- Podłogówka świetnie się sprawdza w łazience. Jest ciepło i przyjemnie zwłaszcza po wyjściu z wanny. Rozchlapana woda szybko wysycha.- na szybach nie osadza się wogóle para jak to ktoś wspominał- w łazience dla gości o wymiarach 1,5x1,5m na parterze było zbyt gorąco. Musiałem sporo przykręcić grzejnik PODSUMOWANIEW drugim domu zastosuję 100% podłogówki. Jedynie będzie grzejnik drabinkowy w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 [ Cały system mamy z firmy Kan-Therm, łącznie z siłownikami, termostatami i rozdzielaczami. Jedynie folię mamy od innego producenta, bo Kan nie produkuje. Jeśli chcesz, to mogę Ci przesłać zdjęcie ściany z rurkami na maila, bo wklejać niestety nie umiem KAN-therm znam oczywiście - mój wujek mi polecał ten system. Niestety nie potrafię znaleźć nic na ich stronie nt. rozwiązań dedykowanych do ogrzewania ściennego. Żadnych stelaży, innych rurek itp. Oczywiście chętnie zdjęcia przyjmę Rzeczywiście na ściany poszły inne rurki (białe, a nie czerwone) , jak mówił majster, tego Kan w ofercie nie miał. Sprawdzałam w rachunkach, ale nie ma tam informacji z jakiej to firmy. W każdym razie tak samo ciężko się formowały, jak te z Kana. Jak będę z majstrem, to go zapytam o nazwę rurek i stelaży. Zdjęcie chętnie Ci poślę, ale musisz mi podać maila, bo nie umiem wklejać niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.08.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Rzeczywiście na ściany poszły inne rurki (białe, a nie czerwone) , jak mówił majster, tego Kan w ofercie nie miał. Sprawdzałam w rachunkach, ale nie ma tam informacji z jakiej to firmy. W każdym razie tak samo ciężko się formowały, jak te z Kana. Jak będę z majstrem, to go zapytam o nazwę rurek i stelaży. Zdjęcie chętnie Ci poślę, ale musisz mi podać maila, bo nie umiem wklejać niestety. Szczerze będę zobowiązany Aby wysłać do mnie maila, wystarczy kliknąć na przycisk "email" pod którymś z moich postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.08.2008 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Depihttp://www.uponor.com.pl/pl/?page_id=11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.08.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Rzeczywiście na ściany poszły inne rurki (białe, a nie czerwone) , jak mówił majster, tego Kan w ofercie nie miał. Sprawdzałam w rachunkach, ale nie ma tam informacji z jakiej to firmy. W każdym razie tak samo ciężko się formowały, jak te z Kana. Jak będę z majstrem, to go zapytam o nazwę rurek i stelaży. Zdjęcie chętnie Ci poślę, ale musisz mi podać maila, bo nie umiem wklejać niestety. Szczerze będę zobowiązany Aby wysłać do mnie maila, wystarczy kliknąć na przycisk "email" pod którymś z moich postów Właśnie udało mi się wysłać zdjęcie rurek na ścianie. Możesz wkleić dla zainteresowanych. Jak tylko będę się widzieć z moim hydraulikiem, to zapytam skąd są te rurki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sloneczko 16.08.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to ja zapytam przy okazji o podłogówkę i na to deski drewniane, bo czytałam w jakiejś gazecie że jak dechy są oliwione to można je spokojnie na podłogówkę kłaść. co wy na to? i ta instalacja ścienna też mnie zaciekawiła, tyle że ja mam dom z bali, ale ściany szczytowe są szkieletowe i w ogóle wszystkie ściany na poddaszu to szkielet. Da się pod płyte G-K takie cudo zainstalować? może ktoś jeszcze ma doświadczenie w tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.08.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to ja zapytam przy okazji o podłogówkę i na to deski drewniane, bo czytałam w jakiejś gazecie że jak dechy są oliwione to można je spokojnie na podłogówkę kłaść. co wy na to? i ta instalacja ścienna też mnie zaciekawiła, tyle że ja mam dom z bali, ale ściany szczytowe są szkieletowe i w ogóle wszystkie ściany na poddaszu to szkielet. Da się pod płyte G-K takie cudo zainstalować? może ktoś jeszcze ma doświadczenie w tym? można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sloneczko 16.08.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 aha właśnie znalazłam że można i doczytałam też że jest to ogrzewanie o tyle lepsze od podłogówki że szybciej się temperatura zmienia bo warstwa tynku jest ciensza niz wylewki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.08.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Czy ktoś ma może system Palmer'a http://www.palmer.com.pl/ogrzewaniescienne.php wygląda nie źle i tynk ma grubość 2cm a nie 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.08.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to jest Universa i jest droga jak każdy system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.08.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 A co jest tańszego?Bo sam jestem na etapie wyboru, a ten system wydaje się byc prosty w wykonaniu i ewentualnej naprawie w razie awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.08.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 to jest Universa i jest droga jak każdy system Je tam. Niewiele droższa, niż same rury Uponora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.08.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Depi, jeśli możesz, to proszę wrzuć te rurki, bo ja na prawdę nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.08.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Depi, napisałem system nie patrz na cenę rury, ale także na osprzęt, i tutaj kwoty już robią się nieciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.08.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Depi, jeśli możesz, to proszę wrzuć te rurki, bo ja na prawdę nie umiem Ale ja nic nie dostałem! 1950 Że co - rozdzielacze drogie? Toż przecie nie trza ichniego kupować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts