riczard_nikson 14.08.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 witajcie!Bedę układał na jednej ścianie w kuchni kamień Roma Sahara ( poniżej link) http://www.stonemaster.com.pl/plytki.html Ściana będzie na przeciwko ciągu kuchennego i nic oprócz stołu nie będzie przy niej stało. Kuchnia jest spora około 18 metrów kwadratowych.Bezpośrednio nie będzie narażona na pryskający tłuszcz. Myślicie, że powinienem to jakoś zaimpregonować ? pomalować czy coś ?Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie ? z góry dziekipozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 14.08.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Kamień elewacyjny zabezpiecza się poprzez naniesienie powłoki z wosku , ale skoro chcesz go stosować w kuchni to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 14.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 riczard_nikson do kuchni to nie polecam wosku on tworzy powłoczkę i zabezpiecza - fakt, ale z czasem robi wrażenie brudnego i kamień będzie wyglądał nie estetyczne Wiesz te wszystkie tłuszcze, para od gotowania i inne paprochy będą się do tego kleić. Moim zdaniem potrzebujesz coś, co kamień wchłonie i zabezpieczy go przynajmniej te 5 mm w głąb a na to jakiś lakier do kamienia i będzie jak złoto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 15.08.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Lubosz przecież napisałam, że się nie nadaje , poza tym aby usunąć warstwę wosku należy to zmyć ścianę strumieniem gorącej wodą pod ciśnieniem , a to w mieszkaniu nie wchodzi w rachubę . Może coś z impregnatów do kamienia http://www.kamieniarstwo.rzeszow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gal8888888888 17.01.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Kamień elewacyjny można spróbować zaimpregnować lakierem - jednak może to nie zdać egzaminu. 2-3 lata i będzie straszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 17.01.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 a co gdyby ułożyć go a ze ścianą zlicować taflę przezroczystego szkła??moim zdaniem byłoby to efektywne...a koszty nie powinny być ogromne:)Co do czyszczenia strumieniem gorącej wody - to w mieszkaniu wchodzi to jak najbardziej w grę przy pomocy urządzenia parowego (np. Karcher.) używam polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riczard_nikson 18.01.2009 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi! Zaimpregnowałem to środkiem "Impregnat do kamieni" tej firmy: http://www.ultrament.pl/produkty I jest ok. Kolor bez zmian. Zaimpregnowałem też jakiś odpad i zrobiliśmy test z czerwonym winem i herbatą. Ślad pozostaje, ale chyba płycej wnika. Można to papierem ściernym delikatnie zeszlifować i jest git. Co do szyby to byłoby ciężko, mam w tym kamieniu całą ścianę około 12 metrów kwadratowych. Ale dzięki za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 18.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 no 12m2 to dużo i koszty też większe..myślałem, że sprawa dotyczy "paska" nad blatem:) ale ja u siebie chyba zrobie taki motyw ze szkłem, bo ogromnie mi się to podoba i jeszcze podświetlić można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts