Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poroton, Unipor, Porotherm - który wybrać?

Recommended Posts

halo halo

niech ktoś poda jakies rozsądne info bo i ja musze na dniach dokonać wyboru :)

slyszalem jedynie ze porotherm robiony w polsce jest kiepski - slaba jakosc wykonania bloczka i kruchy (spękany)

....natomiast bloczki z importu sa lepszej jakości ...

???

Z tego co po Polsce widac - stoją budynki z przeróżnych materiałów :) Teoretycznie jak materiał pochodzi z legalnego źródła z zakłądu, ktory istnieje juz pare lat - to materiał powinien miec deklarowane parametry ....

zakładam, ze zarówno w polsce, czechach jak i niemczech zdarzają się buble produkcyjne.

Kup materiał, który będzie właściwe oznakowany, nr seri, producent, deklaracja zgodnosci etc. Materiał powinien zapewniac parametry deklarowane , czyli te ktore ujete byly w projekcie. W przypadku problemów wiesz co kupiłeś i do kogo miec pretensje.

tyle z obserwacji laika - moze koledzy z branży powiedza cos wiecej...

pozdrawiam

Piotrek

Z doświadczeń inwestora: porotherm jako materiał budowlany jest rzeczywiście coraz gorszy. Na 20 dostarczonych palet Porothermu 25 P=W zarekalmowaliśmu 5 palet w całości. Był spękany i pokruszony. Reklamacja wymagała strasznych zabiegów i straszenia nagłosnieniem sprawy.Jeżeli możesz, to wybierz pustaka Max lub polski wyrób U220. Mnie tak radzono, ale całam się skusic rekalmie: piękne zdjecia i egzemparze okazowe w składzie budowlanym, bez najmniejszej ryski czy pęknięcia, w pieknym czeronym, ceglastym kolorze. Teraz na pewno wybrałabym inny materiał, nawet i gazobeton czy silikaty.

• 5 months później...

Ja kupiłem Unipor PW w Niemcowni i jestem bardzo zadowolony.Budow ścian w 2 osoby 2 tygodnie- 360m2.Bloczki sa proste.Na 54 palety jakie przyjechały pękniętych było moze z 30 szt., co oczywiscie jest nawet plusem bo jak wiadomo trzeby tych kawałków od czorta.

Acha.

Bloczki z transportem tańsze były o 3 zł niz w Polsce.

Z "ceramiki pompowanej" najlepsze doświadczenie (ilość pękniętych pustaków na palecie, kruchliwość, dokładność i inne bardziej lub mniej obiektywne odczucia) mamy z ...... EDERem.

Choć dla siebie z takiej bym nie budował.... moja opinie jest taka, że ściana ma być nośna a ociplenie to inny element.... ale każdy sam decyduje.

Ceramika pompowana ma jedną fajną zaletę. Brygada 6-7 osób w 2 dni buduje jedną kondygnację o powierzchni ok. 80mkw. Fajne są miny inwestorów którzy przyjeżdają na budowę po 4-5 dniach od rozpoczęcia murowania i widzą, że już układany jest strop.... :wink:

A jak to się zamawia z Niemiec? Gdzie się zgłosić, kogo pytać?

Ja do granicy mam trochę daleko, mieszkam w pomorskim. Myślałam ew. o zakupie ich w Polsce, bo chyba i tak tańsze niż porotherm 25.

Mam wybudowany dom z Porothermu PW/Wienerberger Lebork/. Bez zastrzezen. OK.

A jak to się zamawia z Niemiec? Gdzie się zgłosić, kogo pytać?

Ja do granicy mam trochę daleko, mieszkam w pomorskim. Myślałam ew. o zakupie ich w Polsce, bo chyba i tak tańsze niż porotherm 25.

Mam wybudowany dom z Porothermu PW/Wienerberger Lebork/. Bez zastrzezen. OK.

O i to mi się podoba :D bo ja też z Wejherowa ale podobno część osób narzeka na te Lęborskie.

Gdzie kupowałeś?