Peter1972 14.08.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Który produkt polecacie? Grubość ściany 24-25 cm. Czy tylko kierować sie ceną, Macie jakies doświadczenia z tymi produktami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.08.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Który produkt polecacie? Grubość ściany 24-25 cm. Czy tylko kierować sie ceną, Macie jakies doświadczenia z tymi produktami? Tu nie ma wyboru tylko poroton t-8 łapie się (ledwo) w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ciekawość mnie zżera: w jakiej normie? Czego dotyczy ta norma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 15.08.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ciekawość mnie zżera: w jakiej normie? Czego dotyczy ta norma? no właśnie, mnie też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.08.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ciekawość mnie zżera: w jakiej normie? Czego dotyczy ta norma? no właśnie, mnie też... DN 1598/2008 arkusze 15 i 16 Norma Domowa - pewnie kolega sobie uchwalił i grunt to ją przestrzegac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drzankos 15.08.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 halo halo niech ktoś poda jakies rozsądne info bo i ja musze na dniach dokonać wyboru slyszalem jedynie ze porotherm robiony w polsce jest kiepski - slaba jakosc wykonania bloczka i kruchy (spękany) ....natomiast bloczki z importu sa lepszej jakości ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ja się nie wypowiem. Bo z ceramiki to ja tylko uznaje beton komórkowy albo silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.08.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 halo halo niech ktoś poda jakies rozsądne info bo i ja musze na dniach dokonać wyboru slyszalem jedynie ze porotherm robiony w polsce jest kiepski - slaba jakosc wykonania bloczka i kruchy (spękany) ....natomiast bloczki z importu sa lepszej jakości ... ??? Z tego co po Polsce widac - stoją budynki z przeróżnych materiałów Teoretycznie jak materiał pochodzi z legalnego źródła z zakłądu, ktory istnieje juz pare lat - to materiał powinien miec deklarowane parametry .... zakładam, ze zarówno w polsce, czechach jak i niemczech zdarzają się buble produkcyjne. Kup materiał, który będzie właściwe oznakowany, nr seri, producent, deklaracja zgodnosci etc. Materiał powinien zapewniac parametry deklarowane , czyli te ktore ujete byly w projekcie. W przypadku problemów wiesz co kupiłeś i do kogo miec pretensje. tyle z obserwacji laika - moze koledzy z branży powiedza cos wiecej... pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tessa 18.08.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Z doświadczeń inwestora: porotherm jako materiał budowlany jest rzeczywiście coraz gorszy. Na 20 dostarczonych palet Porothermu 25 P=W zarekalmowaliśmu 5 palet w całości. Był spękany i pokruszony. Reklamacja wymagała strasznych zabiegów i straszenia nagłosnieniem sprawy.Jeżeli możesz, to wybierz pustaka Max lub polski wyrób U220. Mnie tak radzono, ale całam się skusic rekalmie: piękne zdjecia i egzemparze okazowe w składzie budowlanym, bez najmniejszej ryski czy pęknięcia, w pieknym czeronym, ceglastym kolorze. Teraz na pewno wybrałabym inny materiał, nawet i gazobeton czy silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 19.08.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Budowalem z U220 (pustak ceramiczny, tradycyjny), bardzo porzadny material, z okolicznej cegielni.Sciana 25 cm ma te zaletę i przewagę nad Maxem (19 cm lub 25 cm), że mozna uzupelniac ją ceglą (25 cm), np. podmurowanie okien pod nadproza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.08.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Jeśli ściana ma być 25 cm to buduj z U220, a dla zaoszczędzonych pieniedzy znajdziesz wiele zastosowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Zawsze myślałam, ze jest tylko jeden słyszny pustak Porotherm 25 ale teraz już sama nie wiem. Są inne tańsze i przy okazji może lepsze. Może ktoś jeszcze się podzieli doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.01.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 jaka jest róznica miedzy POROTHERMEM, POROTONEM, UNIPOREM, POROMUREM??? wie ktos moze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 28.01.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ja kupiłem Unipor PW w Niemcowni i jestem bardzo zadowolony.Budow ścian w 2 osoby 2 tygodnie- 360m2.Bloczki sa proste.Na 54 palety jakie przyjechały pękniętych było moze z 30 szt., co oczywiscie jest nawet plusem bo jak wiadomo trzeby tych kawałków od czorta.Acha.Bloczki z transportem tańsze były o 3 zł niz w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.01.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A jak to się zamawia z Niemiec? Gdzie się zgłosić, kogo pytać? Ja do granicy mam trochę daleko, mieszkam w pomorskim. Myślałam ew. o zakupie ich w Polsce, bo chyba i tak tańsze niż porotherm 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 28.01.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam , wszystko to samo tylko producenci rożni i cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykO 28.01.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Z "ceramiki pompowanej" najlepsze doświadczenie (ilość pękniętych pustaków na palecie, kruchliwość, dokładność i inne bardziej lub mniej obiektywne odczucia) mamy z ...... EDERem. Choć dla siebie z takiej bym nie budował.... moja opinie jest taka, że ściana ma być nośna a ociplenie to inny element.... ale każdy sam decyduje. Ceramika pompowana ma jedną fajną zaletę. Brygada 6-7 osób w 2 dni buduje jedną kondygnację o powierzchni ok. 80mkw. Fajne są miny inwestorów którzy przyjeżdają na budowę po 4-5 dniach od rozpoczęcia murowania i widzą, że już układany jest strop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 28.01.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A co drodzy forumowicze napiszą o litewskim KERATERMIE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 28.01.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A jak to się zamawia z Niemiec? Gdzie się zgłosić, kogo pytać? Ja do granicy mam trochę daleko, mieszkam w pomorskim. Myślałam ew. o zakupie ich w Polsce, bo chyba i tak tańsze niż porotherm 25. Mam wybudowany dom z Porothermu PW/Wienerberger Lebork/. Bez zastrzezen. OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.01.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A jak to się zamawia z Niemiec? Gdzie się zgłosić, kogo pytać? Ja do granicy mam trochę daleko, mieszkam w pomorskim. Myślałam ew. o zakupie ich w Polsce, bo chyba i tak tańsze niż porotherm 25. Mam wybudowany dom z Porothermu PW/Wienerberger Lebork/. Bez zastrzezen. OK. O i to mi się podoba bo ja też z Wejherowa ale podobno część osób narzeka na te Lęborskie. Gdzie kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts