Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poroton, Unipor, Porotherm - który wybrać?

Recommended Posts

W podpisie są fotki w albumie Białystok tam stoi budyneczek z tego materiału.Ja jako wykonawca nie narzekam i inwestor chyba też nie.

Moim prywatnym zdaniem Ketaterm jest cieplejszy - a dlaczego ?

Dlatego iż krztałt otworów nie jest prostokątny a eliptyczny - otwory są pojemniejsze a co za tym idzie więcej powietrza i wiadomo lepsza izolacja.

Pozdrawiam

Witam ,robiłem rozpoznanie co do jakości - Porotherm vs Thermopor i wiem tyle, że już nic nie wiem.Każdy sprzedawca chwali swoje.Mój wykonawca który miał do czynienie z obydwoma materiałami nie zauważył różnicy, która jest widoczna w cenie poro-5,7 thermo-4,8 (30 P+W) Lublin.

no tak ale czy to nie wyjdzie drozej, patrzac na allegro ceny wcale nie sa okazyjne

Chyba decydujemy sie jednak na porotherm za 5,7

Chcesz najtaniej.... kup pustak MAX.... tylko czy będzie najtaniej??? Więcej zaprawy, droższa robocizna.... (choć w sumie rzeczywiście wychodzi najtaniej :lol: )

Co to znaczy drożej??? Cena za sztukę? A ile pustaków będzie pokruszonych już podczas dostawy...... ile pustaków się rozsypie podczas "rozcinania"..... nie chcę dyskryminować jakiejś konkretnej marki ale z całą pewnością jako wykonawca stwierdzam, że EDER z punku widzenia powyższych zagrożeń bije inne na głowę.

I basta... :wink:

.......może od razu dodam, że nie jestem dystrybutorem żadnej marki i nie handluję materiałami budowlanymi..... 8) 8) 8) 8) 8) 8)

mysza223 niestety podpis masz zblokowany.Nie chodzi mi o "ciepłotę"tego materiału bo to załatwi styro.Interesuje mnie jakość,na składzie wygląda ok,słabo coś popularny ten Keraterm.

Podpis nie jest zablokowany u mnie na operze też słabo się ładuje ale działa.W albumach masz obie budowy obok siebie czyli keraterm i poroterm .Jak nie wchodzi to z pod IE wejdz.A że słabo popularny cóż u nas coraz więcej ludzi buduje z tego.Różnica w cenie spora w porównaniu z inną ceramiką a jakość lepsza.Nie żebym tym handlował bo akurat handlem wcale się nie zajmuję.

Pozdrawiam

jeszcze nigdzie ale planuje no i szukam.Gmina Dobrzyniewo.Faktycznie otwiera się

Obecnie cemhurt ma w swojej ofercie i jak dla mnie to wyszło 1,6zł niżej od porotermu i inwestor był uradowany.Jak postraszysz że poszukasz gdzie indziej to spuszczają z tonu i jeszcze jest możliwość załatwienia samemu na litwie co jeszcze obniża koszty, ale wtedy cały tir i dochodzi rozładunek hds - suma sumarum o wiele taniej niż piszesz.

jeszcze nigdzie ale planuje no i szukam.Gmina Dobrzyniewo.Faktycznie otwiera się

Obecnie cemhurt ma w swojej ofercie i jak dla mnie to wyszło 1,6zł niżej od porotermu i inwestor był uradowany.Jak postraszysz że poszukasz gdzie indziej to spuszczają z tonu i jeszcze jest możliwość załatwienia samemu na litwie co jeszcze obniża koszty, ale wtedy cały tir i dochodzi rozładunek hds - suma sumarum o wiele taniej niż piszesz.

Nie żebym się jakoś specjalnie wtrącał, ale coś z uporem godnym lepszej sprawy bronisz tego Keratermu.

Ja miałem propozycje i na Keraterm, i na Eder i na Unipor.

Wybrałem Unipor, nie był idealny, ale bez porównania lepszy i tańszy (w tym momencie, gdy ja go kupowałem) aniżeli polskie produkty no name lub mniej znaczących producentów.

Eder był chwalony również przez sprzedawcę, z którym współpracowałem, bardzo go komplementował. Rozbiło się o cenę i konfekcjonowanie towaru na Tirze.

Natomiast Keraterm to ...może nie dramat, ale widziałem, dotykałem i rozmawiałem z murarzem, który parę lat pracował w Niemczech. W jednej partii były różne rozmiary (24 i 25 cm.), zamki się nie zapinały i były w bardzo różnym stopniu wypalone.

Jeśli chodzi o działówki to..był DRAMAT. Przypominały księżyc w nowiu. Każda sztuka, widziałem i dotykałem.

Może to była partia, która nie była najlepsza.

A jeśli rzeczywiście chcesz by wszyscy uwierzyli, że Keratermem nie handlujesz, przestań to powtarzać jak mantrę.

Po otynkowaniu murów, jednego od drugiego nie odróżnisz.

Nie żebym się jakoś specjalnie wtrącał, ale coś z uporem godnym lepszej sprawy bronisz tego Keratermu.

Ja miałem propozycje i na Keraterm, i na Eder i na Unipor.

Wybrałem Unipor, nie był idealny, ale bez porównania lepszy i tańszy (w tym momencie, gdy ja go kupowałem) aniżeli polskie produkty no name lub mniej znaczących producentów.

Eder był chwalony również przez sprzedawcę, z którym współpracowałem, bardzo go komplementował. Rozbiło się o cenę i konfekcjonowanie towaru na Tirze.

Natomiast Keraterm to ...może nie dramat, ale widziałem, dotykałem i rozmawiałem z murarzem, który parę lat pracował w Niemczech. W jednej partii były różne rozmiary (24 i 25 cm.), zamki się nie zapinały i były w bardzo różnym stopniu wypalone.

Jeśli chodzi o działówki to..był DRAMAT. Przypominały księżyc w nowiu. Każda sztuka, widziałem i dotykałem.

Może to była partia, która nie była najlepsza.

A jeśli rzeczywiście chcesz by wszyscy uwierzyli, że Keratermem nie handlujesz, przestań to powtarzać jak mantrę.

Po otynkowaniu murów, jednego od drugiego nie odróżnisz.

A dlaczego się czepiasz?

Nie upieram się przy Keratermie ani przy innym towarze typu Poroterm czy unipor czy też poroton.Wyjaśniam tylko i wyłącznie i podaję różnicę i masz rację po tynkach i elewacji i tak nic nie widać.

Wybór należy do inwestora i jego portwela.

A dlaczego się czepiasz?

Nie upieram się przy Keratermie ani przy innym towarze typu Poroterm czy unipor czy też poroton.Wyjaśniam tylko i wyłącznie i podaję różnicę i masz rację po tynkach i elewacji i tak nic nie widać.

Wybór należy do inwestora i jego portwela.

Nie czepiam się. Czytam:

http://forum.muratordom.pl/post2711705.htm#2711705

I niech, na zgodę :wink:, będzie tak:

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
halo halo

slyszalem jedynie ze porotherm robiony w polsce jest kiepski - slaba jakosc wykonania bloczka i kruchy (spękany)

Muszę obronić porotherma przynajmniej tego z Lęborka. Jest po prostu najlepszy. W Polsce żadna inna fabryka WCB nie robi tak dobrzej cegły jak Porotherm z Lęborka. Niech świadczy fakt, że nawet tiry z Kalingradu przyjeżdżają do Lęborka mimo, że koło Olsztyna maja też fabrykę WCB (a przynajmniej do niedawna mieli). Znam też przypadek dewelopera z Krakowa, który ganiał tiry po cegłę do Lęborka, mimo że w Częstochowie bodajże jest skład firmowy WCB.

Moja Mama robiła kiedyś testy wytrzymałościowe cegły w Lęborku i powiem Wam, że 25-ka w klasie 10 spokojnie zdawała egzamin dla klasy 15. Ja sam wybudowałem dom z porotherma lęborskiego (z oczywistych względów) i jestem bardzo zadowolony. Nie miałem ani jednej palety do reklamacji (a palet 25-ki brałem 47 i do tego 10 palet 11,5).

Natomiast co do dachówek - tak, sprowadzane z Niemiec są lepsze niz produkowane w Polsce (chodzi oczywiście o Koramic)