Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim piecu z podajnikiem ruszt poziomy można palić:

ekogroszkiem, peletami, miałem wysokokalorycznym i owsem, o dodatkowym ruszcie na drewno nie wspomnę.

W moim przypadku ekogroszek bo zajmuje najmniej miejsca.

W ubiegłym sezonie zimowym grzanie 140m2 kosztowało mnie około 1600pln.

Jeżeli będzie taka sama zima w przyszłym sezonie to wyjdzie mi około 2000pln

Miałem kupione 3tony opału wrzesień-kwiecień starczyło na styk, w tym roku dokupiłem pół tony na wszelki wypadek, wiadomo wg mnie poprzednia zima była łagodna.

kiedyś się tu rozpisywałem o moim znajomym który od początku lat 90 eksperymentował w swym domu z tanimi źródłami ciepła... od węgla przez prąd, ropę a na gazie skończywszy... jakieś 2-3 lata temu chciał kupić piec na ekogroszek ale jako wyga postanowił odczekać i zobaczyć jak się kształtować będzie cena tego produktu... i jak mówił nie zawiódł się ;) cena podskoczyła bo jak określił w Polsce jest tak że na pierwszy sezon jest dawana "podpucha" cenowa, wszyscy sapią, kalkulują koszty, opłaca się czy nie opłaca...z reguły się opłaca i następuje kosztowna modernizacja kotłowni...a potem co sezon producenci wyciągają ile się da i zażynają tkz. kurę, do rzezi dołącza się też państwo czując krew i pot podatnika...

...po podliczeniu wszystkich modernizacji mówił że węgla już by miał kupione tyle, że chyba do śmierci by mu starczyło ... myśli teraz coraz odważniej o pompie ciepła ale boi się czy czasem ktoś za jakiś czas będzie chciał od tego ustanowić jakiegoś podatku...