Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrze do kominka prawda czy mit??

Recommended Posts

Witam nurtuje mnie pewien problem,a mianowicie doprowadzenie do kominka powietrza z zewnatrz pod spód kominka.Oglądając ostatnio dokladnie wklad kominkowy zauważyłem że komora spalania jest zamknięta szczelnie szybą,jedyny dopływ powietrza jest przez wywietrznik w popielniku!!

Dlatego tylko przez popielnik wkład zasysa sobie powietrze przez ruszt od spodu.Poco więc te powietrze od spodu z zewnątrz!!!

Gość Henku_wawa
Witam nurtuje mnie pewien problem,a mianowicie doprowadzenie do kominka powietrza z zewnatrz pod spód kominka.Oglądając ostatnio dokladnie wklad kominkowy zauważyłem że komora spalania jest zamknięta szczelnie szybą,jedyny dopływ powietrza jest przez wywietrznik w popielniku!!

Dlatego tylko przez popielnik wkład zasysa sobie powietrze przez ruszt od spodu.Poco więc te powietrze od spodu z zewnątrz!!!

potrzebny jest dopływ powietrza celem wentylacji. http://www.kominki.net/index.php?go=page&title=wentylacja

Rozmawialem z ludzmi zajmujacymi sie kominkami,jak rowniez i ze zdunem.

Uslyszalem od nich ze jezeli kominek bedzie wykorzystywany do ogrzewania domu,czyli do palenia ciaglego powinien miec dolot powiertrza z zewnatrz(budynku).A jesli kominek (wklad kominkowy,kominek zamkniety)ma pelnic role kominka rekreacyjnego,do palenia raz na jakis czas to wystarczy dolot powietrza spod kominka z pomieszczenia.

Z pewnoscia takie rozwiazania maja swoje wady i zalety na temat ktorych inni forumowicze z pewnoscia sie wypowiedza.

ok ,ale wg.mnie wylot rury nie powinien znajdować się pod komonkiem,ale raczej w okolicy wlotu do popielnika!!

i tak zrób

Zanim zrobisz tak czy inaczej, postaraj się zrozumieć po co to robić.

Chodzi o dwie sprawy.

1. O zasilanie powietrzem mieszkania, a głównie salonu z kominkiem, wtedy gdy drzwiczki kominka są otwarte. Wtedy kominek pobiera z salonu dużo powietrza, bo nic nie stoi na przeszkodzie wypływu tego powietrza przez komin dymowy kominka (drzwiczki są otwarte na oścież, a ewentualny szyber jest wtedy otwarty). Wtedy bardzo szybko w ciągu kilkunastu sekund, no może paru minut, wytworzyłoby się w salonie za wysokie podciśnienie względem ciśnienia powietrza na zewnątrz i zaczęłaby się niebezpieczna cofka spalin do salonu.

2. O niedopuszczenie do powstania w salonie podciśnienia względem ciśnienia na zewnątrz wywołanego wentylacją grawitacyjną, gdy wszystkie okna są zamknięte, wywiewy grawitacyjne są otwarte, a jedyną drogą napływu powietrza z zewnątrz są szczeliny okienne i drzwiowe. Wtedy również powstaje za duże podciśnienie w całym mieszkaniu, czyli także salonie, co grozi cofką spalin.

Zatem powietrze doprowadza się w okolice kominka w zasadzie nie po to, aby spalanie w kominku następowało, ale głównie po to, aby utrzymać w mieszkaniu, a zwłaszcza w salonie z kominkiem, tylko małe bezpieczne podciśnienie, aby nie było cofki spalin.

Wtedy jest gwarancja, że rurą doprowadzającą powietrze z zewnątrz wpłynie tego powietrza zawsze tyle ile potrzeba, aby nie powstało za duże podciśnienie w salonie. I wtedy nieważne jest czy wywiewami grawitacyjnymi ucieka dużo czy mało powietrza i czy drzwiczki kominka są otwarte czy zamknięte. Jest gwarancja, że nie będzie cofki, czyli nie będzie zagrożenia czadem.

Dlatego nieistotne jest czy rura z zewnątrz doprowadzi powietrze pod wkład, w okolice popielnika, czy gdzie indziej w salonie. A lepiej w okolice kominka, aby struga mroźnego powietrza z zewnątrz nie dawała dyskomfortu w salonie.

Powyższe rozważania dotyczą sytuacji, gdy w domu jest wentylacja grawitacyjna. Przy mechanicznej najlepiej doprowadzać świeże powietrze bezpośrednio do paleniska wkładu kominkowego.

Witam.

No nie do końca tak jest.

Po prostu każdy wkład kominkowy potrzebuje masę powietrza do tego by prawidłowo spalać to co się do niego włoży. O nic innego tu nie chodzi. I ta "masa powietrza" jest o wiele większa niż się przeciętnemu posiadaczowi kominka wydaje.

Tak dla rozjaśnienia sytuacji - przeciętny wsad drewna do kominka to w "polskiej"rzeczywistości ok. 7-8 kg. I ta ilość drewna do prawidłowego spalania (spalanie pełne = spalanie bez wytwarzania trującego tlenku węgla) potrzebuje tlenu zawartego w ok. 210-240 m3 powietrza. Czyli wychodzi na to że przy dwukrotnym załadunku wkładu kominek "pożera" więcej powietrza niż wynosi kubatura przeciętnego domu.

Jak tego powietrza nie dostarczymy to wentylacja grawitacyjna załatwi to za nas...tyle tylko że powinna ona służyć do całkowicie innych celów...

I nawiasem mówiąc - wszelkiej maści tanie wkłady są między innymi dlatego tanie, ponieważ nie posiadają w żaden sposób rozwiązanego porządnie sposobu dostarczania powietrza do spalania. Poza jakimiś marnymi szczelinkami w wysuwanym popielniku.

Pozdrawiam.

I nawiasem mówiąc - wszelkiej maści tanie wkłady są między innymi dlatego tanie, ponieważ nie posiadają w żaden sposób rozwiązanego porządnie sposobu dostarczania powietrza do spalania. Poza jakimiś marnymi szczelinkami w wysuwanym popielniku.

Pozdrawiam.

Dokładnie masz racje,ale widziałem niby porządne wklady za ponad 3 tyś,też tylko z dostarczeniem powietrza przez popielnik!1

Witam.

Każdy wkład o konstrukcji identycznej jak te tanie, tzn. bez bezpośredniego dopływu powietrza do komory spalania, porządnie rozwiązanego sposobu nie-brudzenia się szyby (poprzez odpowiednią konstrukcję komory spalania, lub odpowiednie jej wyłożenie materiałami podwyższającymi temperaturę spalania), choćby kosztował nie wiem jak dużo i był sprzedawany pod nie wiem jak promowaną marką, oraz miał nie wiem jak wiele kilowatów (najprostszy sposób zaimponowania potencjalnemu klientowi) - będzie tylko repliką konstrukcyjną wkładów za 700-1000 zł. I w gruncie rzeczy niczym się nie będzie od nich różnił.

No niestety taka jest prawda.

A przy dobrym marketingu i ogólnej niewiedzy inwestora (bo przecież nie każdy musi się na tym znać) sprzedać można wszystko.

"Maluch" też był długo produkowany i miał "wzięcie" do samego końca ze względu na cenę :wink:

Pozdrawiam.

ja tak trochę OT, ale niedawno sie natknąłem:

w GB np. są dostępne kominki z zamkniętą komorą spalania, do kórych nie trzeba stawiać komina całego - wyprowadza się tylko przez ścianę koncentryczną rurę, tak w jak w turbo piecach. Środkową rurą lecą spaliny, dookoła niej wlatuje do środka zimne powietrze...

Czy w Pl takie rozwiązanie jest dozwolone?

sad ripper

kiedyś mój sąsiad poprosił mnie o wyjasnienie dlaczewgo u niego w salonie, jak pali w kominku, z kratki wentylacyjnej leci dym. Okazało się , że właśnie z powodu szczelnej stolarki oraz braku zewwnętrznego doprowadzenia powietrza do spalania, kominek radził sobie sam : powodował podciśnienie i zasysał powietrze z kratki wentylacyjnej, a że była ona obok komina to przy okazji zaciagał spaliny. To w zasadzie wyczerpuje rozważania czy trzeba doprowadzać powietrze. trzeba.

dobra, to napiszcie jeszcze konkretne marki kominków mające sensownie rozwiązane to doprowadzenie powietrza, bo kity jakie mi wciskają sprzedawcy (u mnie musi być doprowadzenie z zewnątrz bo mam went. mechaniczną) kompletnie namieszały mi w głowie...

Czy jest szansa na taki kominek w cenie niższej niż 3000 PLN????

Uwaga na kominki posiadające " w opcji" powietrze zewnętrzne ... Taki udoskonalony kominek z k....pl montowałem ostatnio u klient Posiada on co prawda cienki i nieszczelny kanał z blach ocynkowanej na dolocie do popielnika ale i tak większość powietrza pobiera "po szybie" na której nie ma uszczelki . Jest to kolejny chwyt ze strony producenta . Kominki z 100% szczelności mogące pracować w układach z rekuperatorami , o dużej sprawności , z opcja sterowania poprzez komputer montuje od 3 lat . DariuszB

Teraz troszkę może z innej beczki, chodzi mi o położenie rury doprowadzającej powietrze do kominka.

Powinna być ona w gruncie pod chudziakiem, w chudziaku, w wylewce, ma to jakieś znaczenie? ..... hydraulik, który mi będzie robił instalacje powiedział, że najlepiej płaska rurę umieścić w warstwie styropianu na podłodze.