Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesteśmy przed wyborem pieca do ogrzewania,dom pietrowy po podłodze 170m2,dol ok 70m2 podlogowka,gora 1 pokoj i lazienka podlogowka dwa pozostale pokoje grzejniki+2 recznikowce....do niedawna nasza uwaga i przekonaie byly skierowane na piec ekogroszek....gazu niemamy i przez najbliższe lata raczej sie niezanosi....a ze zbliza się pomalu czas na zakup pieca wertuje forum,czytam porownuje i po wielu przeczytanych postach moj entuzjazm do ekogroszku mocno zmalał...niespala on tego groszku malych ilosci i cena jego niejest juz taka fajna 780zł/t....zastanawiamy się pod piecem na wszystko z nadmuchem....i powstaje pytanie ty sa takie piece do ktorych podchodzi się raz aby podłozyc wyniesc popioł...czytałam ze są tak zwane 24 godzinne...ale czy to co pisze producent ma jakąś odnośnie w poźniejszym użytkowaniu?Bedziemy mieli kominek z rozprowadzeniami.....ale raczej do popalenia sobie w nim niż do ogrzewania....poradzcie jakies piece na ktore warto zwrocic uwage podczas wyboru....
https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z całą pewnością nie wszyscy palą gazem, olejem czy groszkiem, ale dobór kotła to dość

odpowiedzialne zadanie, stąd pewnie nikt się nie wypowiada. I wcale nie chodzi o takie myślenie -

"To ja na szukanie i bieganie straciłem dwa miesiące, a on, ona chce mieć odpowiedź w 5 minut ?"

Naprawdę nie o to chodzi, ale każdy kocioł ma swoje zalety - ma też i słabsze strony, tak już jest.

Może też dlatego nikt nie odpowiada gdyż podałeś (aś) zbyt wyśrubowane warunki, nie ma kotłów

"na wszystko" które by grzały dom 24 godziny bezobsługowo. Proponuję przyjrzyj się kotłom

i ich głównemu podziałowi (górne i dolne spalanie). Zdecyduj co będzie głównym paliwem kotła,

zwróć uwagę na staranność wykonania uszczelnień drzwiczek i wysokość samego kotła,

czy opal będzie suchy, czy trzymasz go na zewnątrz, jak wysoki jest twój komin, to wszystko

ma znaczenie. :)

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2626567

Jesteśmy przed wyborem pieca do ogrzewania,dom pietrowy po podłodze 170m2,dol ok 70m2 podlogowka,gora 1 pokoj i lazienka podlogowka dwa pozostale pokoje grzejniki+2 recznikowce....do niedawna nasza uwaga i przekonaie byly skierowane na piec ekogroszek....gazu niemamy i przez najbliższe lata raczej sie niezanosi....a ze zbliza się pomalu czas na zakup pieca wertuje forum,czytam porownuje i po wielu przeczytanych postach moj entuzjazm do ekogroszku mocno zmalał...niespala on tego groszku malych ilosci i cena jego niejest juz taka fajna 780zł/t....zastanawiamy się pod piecem na wszystko z nadmuchem....i powstaje pytanie ty sa takie piece do ktorych podchodzi się raz aby podłozyc wyniesc popioł...czytałam ze są tak zwane 24 godzinne...ale czy to co pisze producent ma jakąś odnośnie w poźniejszym użytkowaniu?Bedziemy mieli kominek z rozprowadzeniami.....ale raczej do popalenia sobie w nim niż do ogrzewania....poradzcie jakies piece na ktore warto zwrocic uwage podczas wyboru....

Na twój wybór wpływa tak wiele czynników, że nie można tak po prostu napisać, że ten i ten kocioł jest dla Ciebie najlepszy. Jeśli chodzi o kompromis między kosztami i wygodą to dla każdej osoby będzie to inny model i co więcej bardzo często to zdanie zmieni się po rozpoczęciu użytkowania. Wynika to z tego, że wiele budujących się osób mieszka w blokach, gdzie nie mają żadnego doświadczenia na ile rzeczywiście obsługowość może przeszkadzać. Na poocieszenie powiem, że można dobrze trafić. Ja zainstalowałem miałowca z możliwością palenia wszystkim i rzeczywiście przy dobrym miale wytrzymuje bez problemu dobę bez zaglądania.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2633328

Witam "blokowcem"niejestem i w obecnym domu palimy w tak zwanym"smieciuchu"więc fucha palacza niejest mi obca i opanowana...ale jest to upierdliwe kto pali to wie o czym mowie.....2 dni temu podjelismy decyzje i wybór padł na Kumulator Logica Cichewicza...i niestety nigdy niewiadomo czy wybór był dobryczytaliśmy o tym piecu sporo i wybór jego wydaje się nam dobrym rozwiązaniem jest to piec na miał,drewno węgiel...ponoć 24 godzinny:D się okaże....jezeli do pieca bede musiała podejsc raz dziennie to jest dobrze i na to sie godze...owszem gaz prad wszystko idzie w góre..ale groszek rownie zawrotne tempo obrał ...2 lata temu kosztował 350zł teraz 780zł (w moich okolicach)...a wegiel 650zł jakas paranoja....

Post mój był raczej skierowany do ludzi którzy wybrali podobna opcje jak ja i maja cos do powiedzenia czym pala ile spalają co polecaja a co nie....zaraz pewnie zostane uswiadomiona ze sie nieda tak wyliczyć kazdy dom jest inny w innej technologi budowany itp itd...czyli pytanie typu czy mi starczy 100tys na wybudowanie stanu surowego....ale kazdy wypowiadający ma inne "osiągi"i po przeczytaniu kilku mozna juz jakieś wnioski wysnuć...myśle ze po to forum istnieje aby można się było sie wypowiedziec porównac podejrzeć....pozdrawiam Ilona

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2633404

Mając gaz ziemny, rok tem zainstalowałem Junkersa Supraclass na drewno z opcją "na wszystko".

Palę w nim brykietem drzewnym i jestem bardzo zadowolony. Brykiet, jako alternatywa węgla ma mnóstwo zalet. Jest tańszy, "nie brudzi" i "produkuje" znikome ilości popiołu.

Kociołki Supraclass mają bardzo przemyślaną konstrukcję. Już sam fakt dolnego spalania jest duża zaletą. Daje to możliwość rzeczywistego sterowania mocą kotła. Wyłożenie ceramiką komory spalania powoduje podniesienie sprawności i całkowite dopalanie gazów. Przy okazji są to kotły stosunkowo tanie.

Mają odpowiedniki Buderusa i Dakona.

Polecam ten kociołek, choć trzeba nauczyć się w nim palić i ze względu na dolne spalanie, wymagają odpowiedniego ciągu kominowego.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2634106

czy sa takie piece do ktorych podchodzi się raz aby podłozyc wyniesc popioł...czytałam ze są tak zwane 24 godzinne...

Z tytułowego postu wyczytałem że poszukujesz kotła "na wszystko" ze stałopalnością 24 godziny.

Zrozumiałem, że skoro kocioł ma być "na wszystko" to pewnie chcesz używać różnych paliw,

odpisałem zgodnie z prawdą że takich kotłów nie ma. Trzeba przyjąć że producent kotłów ma

jakieś pojęcie o procesie spalania paliw stałych i wiedzę tą wykorzystuje w konkretnym modelu

kotła. Zmierzam do tego, że kocioł zawsze ma jakieś dedykowane paliwo (względy konstrukcyjne)

i tylko na tym konkretnym paliwie (np. koks) gwarantuje deklarowaną moc oraz stałopalność.

Na każdym innym już nie, zatem np. palenie drewnem, w kotle którego głównym paliwem ma być

węgiel kamienny - spowoduje że z kotła 24 godzinnego... zrobi się 6-cio godzinny. Mam nadzieję

że o tym wiesz. ;)

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2634516

Mając gaz ziemny, rok tem zainstalowałem Junkersa Supraclass na drewno z opcją "na wszystko".

Palę w nim brykietem drzewnym i jestem bardzo zadowolony. Brykiet, jako alternatywa węgla ma mnóstwo zalet. Jest tańszy, "nie brudzi" i "produkuje" znikome ilości popiołu.

Ja też planuję palić brykietem,widziałem ten piec w jakimś hipermarkecie i rzeczywiście są tanie! Ładnie obudowane itd. ,,, tylko to dolne spalanie :roll:

Na czym polega palenie w takim kotle ???

Słyszałem różne opinie !??

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2634673

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc

Witam wszystkich :D

Stoję przed podobnym problemem wyboru kotła, moim pierwszym wyborem był kocioł na ekogroszek, teraz się cieszę że poczekałem z decyzją kupna. :)

I nie chodzi mi tylko o ekonomię, po prostu każdy kocioł na paliwa stałe wymaga nadzoru i każdy kocioł muszę załadować paliwem oraz wygarnąć z niego popiół.

Tak więc zdecydowałem się na kocioł w miarę uniwersalny, z wykluczeniem miału, podobno dużo brudu i popiołu jest przy opalaniu tym paliwem.

Większy komfort oraz częstotliwość dokładania do pieca chcę zmienić poprzez dołożenie bufora do instalacji.

Koszt całej instalacji zmieści się pewnie w cenie dobrego kotła na ekogroszek.

Ja też planuję palić brykietem,widziałem ten piec w jakimś hipermarkecie i rzeczywiście są tanie! Ładnie obudowane itd. ,,, tylko to dolne spalanie

Ja się skłaniam właśnie ku piecom z dolnym spalaniem, jak dla mnie same zalety, jedyną wadą jaką zauważyłem to wymagany dobry ciąg kominowy.
Jeżeli chodzi o stałpalność to chyba te kotły mają największą, z tego co zrozumiałem z opisu konstrukcji tych kotłów to umożliwiają one lepszą kontrolę spalania paliwa i praktycznie chyba tylko ta konstrukcja umożliwia palenie bez wygaszania.
Jakie są wady dolnego spalania oprócz wymaganego dobrego ciągu ?

Z dolnym spalaniem podobają mi się kotły IRLECH - stałopalność według opisu producenta to nawet do 48h przy opalaniu węglem.

Jest to ta sama konstrukcja co FEX i z opinii użytkowników tych kotłów wynika że chyba jest tak w praktyce. Ma bardzo dużą komorę zasypową przy 30kw jest to 150l co na pewno się przyda przy opalaniu różnym paliwem.

Ma dla mnie też wady jest nią wysoka cena i duże gabaryty ( mam małą kotłownie), oraz to że producent nie zaleca opalania opału o drobnej granulacji typu ekogroszek, a takowy posiadam w ilości 5 t

Teraz skłaniam się właśnie do Junkers superclass o mocy 13 -16 kw ze względu na mniejsze wymagania odnośnie do ciągu.

Pozdrawiam

Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2634696

...

Kociołki Supraclass mają bardzo przemyślaną konstrukcję. Już sam fakt dolnego spalania jest duża zaletą. Daje to możliwość rzeczywistego sterowania mocą kotła. Wyłożenie ceramiką komory spalania powoduje podniesienie sprawności i całkowite dopalanie gazów.....

jak to zrobiłeś?

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2634986

Na wszystko to będzie ciężko ...

jeśli chcesz żadko zaglądać do pieca to raczej powinieneś zainteresować się piecami na miał. Z piecami na miał jest kilka problemów /z własnego doświadczenia/:

1. mają spalanie górne i dolne więc te mające wentylator, wszystkie fabrycznie mają podłanczany do popielnika więc najtańszym miałem będzie trochę ciężko palić /pryzma powinna być przedmuchiwana a powietrze będzie leciało po najmniejszej linii oporu czyli nie przez pryzmę/ 2. należy przy zakupie zwrócić uwagę aby drzwiczki były solidnie zrobione a wszelkie klapki do czyszczenia zakręcane - jeśli są zrobione niedbale to będzie przez nie leciał dym jak się włączy wentylator.

3. na pewno trzeba piec odwiedzać częściej niż raz dziennie.

4. na kablu doprwadzającym zasilanie do wentylatora należy zamontować jakiś włącznik/wyłącznik - jeśli będziesz podkładał do pieca /a jak będziesz palił drewnem to będzie stosunkowo często/ po to żeby w momencie jak będą otwarte drzwi do dorzucenia opału nie włączył się wentylator i nie buchnoł ogień z dymem.

i to byłoby na tyle :-?

Tak podsumowując to jeśli masz zamiar palić drewnem i węglem to ma sens kupowanie takiego pieca, jeśli masz zamiar palić węglem to najkorzystniej będzie nastawić się na piec na miał

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2635066

3. na pewno trzeba piec odwiedzać częściej niż raz dziennie.

A kolega tak na podstawie własnych doświadczeń i 1 kotła? Bo mam taki wynalazek, że wytrzymuje mi do 30-35 godzin zimą bez zaglądania do niego przy temperaturze okołozerowej na zewnątrz. Przy -20 deg C wytrzymuje równą dobę, przy -30deg C 20 godzin. Temperatura wewnątrz 20-23 deg C.

4. na kablu doprwadzającym zasilanie do wentylatora należy zamontować jakiś włącznik/wyłącznik - jeśli będziesz podkładał do pieca /a jak będziesz palił drewnem to będzie stosunkowo często/ po to żeby w momencie jak będą otwarte drzwi do dorzucenia opału nie włączył się wentylator i nie buchnoł ogień z dymem.

i to byłoby na tyle :-?

Zgadza się. Oczywiście przy miale nie powinno się dokładać do czasu wypalenia. Przy drewnie czasami wyłączam komputer zostawiając pracującą tylko pompkę CO i uchylam drzwiczki popielnika. Wtedy pali się bardzo ładnie. Oczywiście trzeba uważać bo nie ma wtedy sterowania.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2635118

Rodzice mają piec na miał z dmuchawą i komputerkiem. Ogrzewa ok 220 mkw. Koszt za zeszłą zimę to ok 1400. Jeden zasyp wytrzymuje do 40-48 godzin. Pali miał, ale można wrzucać też drewno, kartony itp. Tyle, że wtedy często z naciskiem na bardzo :-). Minusem jest popiół - ok jedno duże wiadro z jednego palenia, pył miałowy i wszędobylski brud niestety.
https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2635222

na podstawie własnych doświadczeń i obsługi 3 kotłów.

Co do czasu to odnoszę się do pojemności standardowych kotłów,

przy paleniu węglem żeczywiście wytrzymuje kilka -naście godzin, ale przy drewnie to mam wycieczkę co 3 - 4 godzinki najrzadziej.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2635227

przy paleniu węglem żeczywiście wytrzymuje kilka -naście godzin, ale przy drewnie to mam wycieczkę co 3 - 4 godzinki najrzadziej.

To może się zgadzać, ale na tej podstawie nie można wydawać opinii, że 24h jest niemożliwe. Zależy to też od zapotrzebowania ciepła. u mnie jak napalę węglęm to na 100% zagotuję wodę.

Jako ciekawostkę podam, że raz jak wyjechałem na ponad 3 dni to po powrocie pod kotłem jeszcze się paliło, ale termostaty były skręcone na max, czyli w domu było 16 deg C.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2635247

To może się zgadzać, ale na tej podstawie nie można wydawać opinii, że 24h jest niemożliwe. Zależy to też od zapotrzebowania ciepła. u mnie jak napalę węglęm to na 100% zagotuję wodę.

Jako ciekawostkę podam, że raz jak wyjechałem na ponad 3 dni to po powrocie pod kotłem jeszcze się paliło, ale termostaty były skręcone na max, czyli w domu było 16 deg C.

Nie twierdzę że jest niemożliwe, jeżeli naładuje się dobrego węgla to bardzo możliwe że będzie się paliło dobę, ale jeśli chodzi o mix drzewa i węgla to raczej standardem są częste wycieczki do pieca.

Długość i ilość spalania opału zależą od bardzo wielu czynników m. innymi od umiejętności palacza, jakości opału i ocieplenia domu, także każdy z nas może osiągnąć różne wyniki.

Chciałbym zwrócić uwage że jeśli ktoś chciałby piec odwiedzać jak najżadziej to raczej powinien pomyśleć o piecu na miał niż na wszystko, poprostu nawet przy porównywalnym czasie spalania obu paliw miał jest zdecydowanie tańszy od węgla nawet przy założeniu że się go spali powiedzmy 10% więcej.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2635454

...

Kociołki Supraclass mają bardzo przemyślaną konstrukcję. Już sam fakt dolnego spalania jest duża zaletą. Daje to możliwość rzeczywistego sterowania mocą kotła. Wyłożenie ceramiką komory spalania powoduje podniesienie sprawności i całkowite dopalanie gazów.....

jak to zrobiłeś?

Nic nie musiałem robić. Kociołek ma fabrycznie wstawione płytki ceramiczne. W wersji na drewno znacznie więcej od węglowej.

Łatwo wzbudza się i pracuje wtedzy na całkowitym zgazowaniu drewna - sama poezja ognia - widać to dokładnie przez wziernik do komory spalania.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2636480

Nic nie musiałem robić. Kociołek ma fabrycznie wstawione płytki ceramiczne. W wersji na drewno znacznie więcej od węglowej.

Łatwo wzbudza się i pracuje wtedzy na całkowitym zgazowaniu drewna - sama poezja ognia - widać to dokładnie przez wziernik do komory spalania.

lukol-bis liczyłem że się odezwiesz w tym wątku :D

Mam kilka pytań odnośnie tego kotła.

Jak wygląda palenie w tym kotle dużo dymi w kotłowni podczas rozpalania, dokładania do kotła ?

Próbowałeś palić w tym kotle węgiel, czy pali się na zasadzie zgazowania ?

Czy można palić ekogroszkiem ?

Czy można palić bez wygaszania ?

Kiedyś pisałeś że miałeś poświęcić kociołkowi osobny wątek, mało jest w sieci na temat tej konstrukcji.

Pozdrawiam

Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2636754

Podciągam !

Też mnie interesuje ten Kocioł! Planuję palić brykietem więc moje pytanie brzmi:

Ile tego brykietu wejdzie przy zasypie "do pełna" ??

I czy system podnoszenia klapy łańcuszkiem się sprawdza ?Tzn. czy precyzyjnie utrzymuje żądaną temperaturę po np. nagłym zamknięciu się termostatów i nagrzaniu zasobnika cwu ?

Pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/106747-piece-na-wszystko-jak-to-naprawde-jestco-wybra%C4%87/#findComment-2636983