Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak.... rzeczywiście obiecywałem rozpisać się na temat tego kociołka i nie dotrzymałem słowa.

Teraz nadrobię te braki.

Kociołek zaistalowałem w sierpniu 2007r. Oczywiście "trzeba było" zaraz napalić, "bo jak można w ogóle inaczej".

Załamałem się w tym momencie. Już myślałem, że cała inwestycja do doopy. Kocioł dymił, zadymiał cały dom... aż wreszcie rozpalił się. I tak było przez kolejne trzy rozpalenia.

Teraz uruchomiłem zasilany przez niego zasobnik i już bogatrzy o zdobytą wiedzę, nie miałem takich problemów.

Kociołek wymaga ciągu. Nie wytworzy go sam, tak jak w systemie górnego spalania. W czasie upału i bez wiatru tego ciągu naturalnie nie ma, ale jest bardzo prosty sposób na jego wytworzenie.

Trzeba rozpalić z kilku drewienek miniognisko w wyczystce kominai już mamy ciąg nawet przy upałach. Oczywiście przy ropalaniu kotła wyczystkę trzeba zamknąć.

Kociołek trzeba ustawić tak, żeby wszedł w fazę zgazowywania, a do tego potrzebna jest odpowiednia temperatura. Minimum 60st. C. Jak zaczyna zgazowywać, to potrafi osiągać moce dużo wyższe od nominalnych. Wiem o tym dopiero teraz, bo wężownica zasobnika ma moc 48kW przy temp. 80st. C, a mimo to jeszcze temperatura na kotle wzrasta.

Kociołek w zgazowaniu pracuje w ten sposób, że górna klapka, sterowana miarkownikiem, decyduje o ilości gazu drzewnego, podawanego do komory spalania. Dolna klapka, w drzwiczkach popielnika, ustawiana recznie, dostarcza powietrza do spalania. Jakość spalania możemy ocenić przez wziernik komory spalania i kolor płomienia. Dodatkowo regulujemy powietrze dodatkowe, dopalające gazy w komorze spalania.

Układ sterowania mocą reaguje z pewnym opóźnieniem i trzeba to uwzglęniać przy projektowaniu ogrzewania. Uwazam, że nie można zastosować we wszystkich pomieszczeniach zaworów termostatycznych, bo dojdzie do zagotowania wody. U mnie w ogóle nie ma tych zaworów i jest OK.

Komora załadowcza ma pojemność 63 litry. Przy drobnym brykiecie i pełnej mocy wystarcza to na 6 godzin palenia. Grubszy brykiet (kostka RUF) spala się dużo wolniej i z mniejszą mocą.

Trzy razy spróbowałem tłumić ogień z niedoborem powietrza. Totalny błąd. W rezultacie musiałem czyścić przwody spalinowe z sadzy. Lepiej przedłużać okres palenia, stosując grubszy opał.

Nie paliłem w tym kociołku węglem i jeśli to kiedyś zrobię, to bardziej z ciekawości, niż z innych względów. Węgiel jednoznacznie kojarzy się z syfem, a tego unikam.

Paliłem tylko brykietem i trochę drewnem i tu brykiet jest bezkonkurencyjny.

Przy podkładaniu do pieca trzeba zamknąć wszystkie dopływy powietrza i lekko otworzyć pokrywę. Następuje wówczas wciągnięcie powietyrza pokrywą i nie dymi się przy podkładaniu.

W kociołku można palić bez wygaszania do momentu konieczności wyczyszczenia popielnika. Na brykiecie to okres ca 14 dni.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego kotła. Jest bardzo przemyślany konstrukcyjnie. Stosując się do pewnych zasad palenia, sprawdza się doskonale.

Jeżeli coś pominąłem, to pytajcie.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli jesteście leniwi lub więcej was niema w domu niż jesteście - wybierzcie ogrzewanie olejowe lub gazowe. Jest to wygodniejsze i mniej absorbujące. Ja jednak zdecydowałam się na piec c.o z trójkomorowym spalaniem, z sterownikiem i dmuchawą. Piec jest nowy ( kupiony przed tą zimą) poszło nam tej zimy tona węgla i z jakieś 3 drzewka na rozpałkę. Jestem zadowolona z wyboru tego pieca, dokładam tylko raz dziennie, ustawiam żądaną temperaturę i mam spokój na cały dzień. Ze względu na dzieci w piecu generalnie nie było gaszone przez całą zimę. Przypominam że za węgiel 1 tonę zapłaciłam 500 zł. Transport był ale zwalić musiałam sama. Jest to trochę brudniejszy system ogrzewania, ale tak jak teraz i w moim nowym domu (już jest projekt) kotłownia jest usytuowana za garażem i ma osobne wejście, dzięki temu w domku mam zawsze czysto i nawet jeśli się zadymi to tylko w kotłowni. Jest to system dużo tańszy od gazu czy oleju. Nie słyszałam, żeby ktoś z moich znajomych tak mało wydał na ogrzewanie. :o

(temp którą miałam w domu to 22 - 25 C )

lukol-bis Jeszcze Cię trochę pomęczymy :D

Komora załadowcza ma pojemność 63 litry. Przy drobnym brykiecie i pełnej mocy wystarcza to na 6 godzin palenia. Grubszy brykiet (kostka RUF) spala się dużo wolniej i z mniejszą mocą.

Ile kostek RUF w takim razie wejdzie do komory? ( chodziło mi o szt.)

Będę miał 2 układy połączone wymiennikiem ciepła ( jeszcze nie wiem jakim) i pojemność układu z kotłem będzie niewielka,boję się że omawiany kocioł może nie sprostać wymaganiom,będzie to kilkanaście mb rurki i wężownica w zasobniku więc pojemność wodna mała!!!

Będzie łatwo zagotować wodę,poza tym dom będzie miał zapotrzebowanie 5 KW a kocioł 12 KW najmniejszy jak się dobrze orientuje :roll:

Sam nie wiem,dusić to bym nie chciał ,,, :-?

lukol-bis Jeszcze Cię trochę pomęczymy :D

Ile kostek RUF w takim razie wejdzie do komory? ( chodziło mi o szt.)

Będę miał 2 układy połączone wymiennikiem ciepła ( jeszcze nie wiem jakim) i pojemność układu z kotłem będzie niewielka,boję się że omawiany kocioł może nie sprostać wymaganiom,będzie to kilkanaście mb rurki i wężownica w zasobniku więc pojemność wodna mała!!!

Będzie łatwo zagotować wodę,poza tym dom będzie miał zapotrzebowanie 5 KW a kocioł 12 KW najmniejszy jak się dobrze orientuje :roll:

Sam nie wiem,dusić to bym nie chciał ,,, :-?

Ja mam kocioł 28kW (teoretycznie na drewnie i 32kW na węglu).

Twoje "potencjalne maleństwo", o którym myślisz ma dużo mniejszą komorę załadowczą i całą resztę.

Myślę, że RUF-a wejdzie tam 10 - 15 kostek. Spalania kostek następuje wielokrotnie wolniej niż walca fi 55 i raczej nie wystąpi zagotowanie wody. Trzeba odpowiednio podobierać moce wymiennika CO i wężownicy CUW.

Przy 12kW raczej nie obawiałbym się problomów nadmiaru mocy.

Pozdrawiam.

Dzięki bardzo,troche jestem spokojniejszy i poważnie zastanowię się nad tym kotłem! Jedyne miejsce gdzie Go widziałem to Leroy Merlin !

Wybiorę się na oględziny :D

Pozdr.

Jestem zainteresowany kupnem Supraclass S jednak zdziwił mnie fakt, że w cenniku na stronie Junkersa jest tylko 1 moc, a w koło w hipermarketach dostępny taki produkt. No więc jest to wysprzedaż. Junkres rezygnuje ze sprzedaży tych pieców poza tym o mocy 40-kilku KW. I co Wy na to ? Warto kupować - a gwarancja tylko 2 lata. W porównaniu z innymi piecami to "śmiech na sali"

and7 komin mam o wysokości 12m średnicy wew. 152mm. Wstawiona rura żeliwna. W normalnych warunkach żadnych problemów z ciągiem (o upałach już wspominałem).

Nie wiem jaka jest polityka Junkersa w stosunku do kotłów Supraclass, ale na pewno będzie można kupować te kotły pod "starą" marką Dakon, a być może nadal pod marką Buderus.

Inne firmy dają długą gwarancję, ale na spawy. Jest to jednak zakamuflowane oszustwo, bo nie słyszałem jeszcze żeby coś stało się ze spawami, choć kocioł może byc dziurawy jak sito.

Pozdrawiam

Jestem zainteresowany kupnem Supraclass S jednak zdziwił mnie fakt, że w cenniku na stronie Junkersa jest tylko 1 moc, a w koło w hipermarketach dostępny taki produkt. No więc jest to wysprzedaż. Junkres rezygnuje ze sprzedaży tych pieców poza tym o mocy 40-kilku KW. I co Wy na to ? Warto kupować - a gwarancja tylko 2 lata. W porównaniu z innymi piecami to "śmiech na sali"

To dokładnie taki sam jak inny produkt f-y Bosch - Buderusa, albo też Dakona.

Co do gwarancji, najpierw przeczytaj w instrukcji na co ona jest, bo często dają gwarancję np na spawy 10lat, a każdy myśli że na kocioł (a tu jest np 1 rok)...

Lukol-bis - czyli możesz polecić ten piec ?? Do moich 130m.kw. podobno powinienem mieć ten model 16kW. Myslisz ża na ten metraż jest OK ?

Trochę martwi mnie komora zasypowa - a właściwie jej wielkość - wejdzie tam 2 może 3 wiadra węgla. Czy to przetrzyma te 10 godzin ?

Lukol-bis - czyli możesz polecić ten piec ?? Do moich 130m.kw. podobno powinienem mieć ten model 16kW. Myslisz ża na ten metraż jest OK ?

Trochę martwi mnie komora zasypowa - a właściwie jej wielkość - wejdzie tam 2 może 3 wiadra węgla. Czy to przetrzyma te 10 godzin ?

Sprawdź co podaje producent n/t metrażu pomieszczeń. Przy kotłach na paliwa stałe warto je nieco przewymiarować.

Jakie masz obliczone w projekcie straty cieplne ???

Dom moich rodziców przy tym metrażu potrzebuje pieca o mocy 26 KW ,kiedyś był 23 KW i "nie wyrabiał" !

U Ciebie może i 12 KW wystarczy, wiele zależy od tych strat ciepła właśnie!

Pozdr.

Straty cieplne ulegają zmianie przy innym ociepleniu i matreiale niż w projekcie! Ja mam 7 KW ale dodaje o 10 cm więcej ocieplenia wszędzie i do tego wentylację z odzyskiem więc docelowo ma być ok 4 KW!

Oczywiście kocioł kupię większy,tak ok. 10 KW !

Mam 110 m po podłodze. W projekcie jest to na pewno wyszczególnione,sprawdź i właśnie tą wartością się kieruj , dla pewności przebrnij przez OZC :D

Pozdr.

Ja mam jeszcze ok. roku na zastanowienie ale na pewno wezmę ten kocioł pod uwagę :)

Życzę Ci żebyś nie musiał Go sprzedawać na wiosnę :lol:

Pozdr.

Mam już dosyć wyboru tego pieca. Chyba trzepnę sobie tę Supraclass bo mnie intryguje. Wezmę 16kW jak radził doradca z Raab Karcher i zobaczymy. W razie czego będę go sprzedawał.

Ok - Buderus Logano111 24kW/Junkers Ceraclass 24kW/Dakon DOR 24kW (bo to wszystko identyko za wyjątkiem farby je pokrywającej) - domek ok. 180m2, zasyp węgiel, czas palenia ok. 20-30 godz. Drewno ok. 5-8 godz (sucha buczyna).

Pamiętaj tylko,że jak otworzysz wyczystke popiołu(taki dekielek w dnie pod przewałami, otwierany(podnoszony) przy czyszczeniu) to musisz go zamknąć, bo inaczej możesz zadymić cała chałupę. I kaszleć jak "hamerykany" po trawce... ;)