mike01 15.08.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam, Po zdjeciu humusu mam sporo ziemi i zastanawiam sie czy moge ja uzyc do zasypania fundamentow a tylko na wierzch pod zalanie betonem nasypac piachu na jakies 5-10cm?Czy wykorzystywaliscie ziemie do zasypywania fundamentow czy tylko sam piach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 sam piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 15.08.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 To wszystko zalezy od podłoza i usytuowania chaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 A ja tam słuszłam coś o zagęszczaniu. Nie wiem jak zagęszcza się humus, bo piasek całkiem nieźle ...A humus/ziemia to chyba cząstki organiczne. A jak organiczne to gniją i nawet gaz wydzielają i się to może w diabły zapaść po pewnym czasie. Czy ja coś z biologią mam nie teges ?Ja wiem, że niektórzy kozacy to nawet cegły z rozbiórki wrzucają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.08.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Dom mam wybudowany na glebie VI klasy. Dla mniej wtajemniczonych, żywy piach. Fundament tak mniej więcej 1,5 m zasypywałem piachem z wykopów prowadzonych pod budowę galerii. Były chyba i ze 2 wywrotki prawie że gliny. Potem nawet zalewałem wodą, zagęszczałem skoczkiem - trochę więcej roboty niż zagęszczarką, ale mocniej ubija - potem znowu woda i na koniec wylewka ok 20 cm płyty betonowej. Znalazły się również w tym dundamencie jakieś cegły i gruz, ale ich ilości były minimalne. Powiedzmy 2 może 3 taczki na kilka wywrotek piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 A ja tam słuszłam coś o zagęszczaniu ... możliwe w kwestii formalnej 1. zarówno piasek jak i ziemie mozna dobrze zagęcic tak jak i w obu przypadkach mozna spieprzyc zagęszcznie 2. ziemia to nie humus /ziemia to ziemia, a humus to próchnica/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 16.08.2008 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Rozumie wiec ze piach spod wykopow juz pod lawy fundamentowe bede mogl wykorzystac do zasypania fundamento plus reszta to piach. Mam racje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 mniej więcej p.s. budujesz bez kierownika budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 16.08.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 piachem zasypowym (z kopalni). jakieś 16 wywrotek 30tonowych. niestety po 550-600PLN/transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 17.08.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Humus się nie nadaje. Najlepszy jest zwykły piach, np z własnych wykopów.Jeśli była u ciebie glina lub łupek, to załatw sobie piach z innych budów.Miejscowi przedsiębiorcy od robót ziemnych potrzebują nieraz zrzucić gdzieś piach, więc spytaj się. No i zagęszczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.api 26.05.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 A ja mam pytanie czy można zasypywać fundamenty szlaką? Oczywiście ubijając warstwami, ewentualnie wywrotka niesortu jeszcze na wierzch? Czy można wykorzystać szlakę aby zasypać drenaż wokół budynku( oczywiście oprócz geowłókniny i żwiru). Szlaka jest ciepła, dość dobrze się ubija i chyba nie osiada a mam dostęp za darmochę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 26.05.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Szlaka to takie coś co jest odpadem i kiedyś z jej pomocą robiło się "zdrowe" pustaki. Znajomy wywalał tony mokrej szlaki ze stropodachu, miał taką super warstwę izolacyjną pod dachem. Wilgotna szlaka nie jest ciepła ani zdrowa. Po spaleniu trochę sobie promieniuje podobnie jak szare pustaki gk z domieszkami popiołów. Ja bym tego dziadostwa nie ładował sobie pod podłogę. Argument "za darmochę" w tym przypadku nie jest argumentem "za". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.05.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Tylko piach własny a jak nie masz piaszczystego gruntu to pozostaje zakupić u mnie taniocha 16 zł za tonę. Pod ławami drenaż i masz suche fundamenty. Można oszczędzać, przysypywać gliną ziemią i po kilku-kilkunastu latach sprzedawać wybudowany "dom dla wroga" i budować dla przyjaciela lub dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajkonur 30.04.2023 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Cześć, piszę również w sprawie płyty betonowej, tylko że pod schodami. Mam pod schodami wejściowymi do domu i gankiem zabudowaną przestrzeń. Zakładałem tam folie kubełkową bo cała ściana fundamentowa domu była mokra. Wyrzuciłem rodzimy grunt i zasypałem ziemią gliniastą, jasnobrązowo-żółtą. Ale zabrakło mi dosłownie 5 cm ziemi do poziomu na którym chce zacząć wylewać wylewkę betonową. Wylewka ma mieć około 6-7 cm grubości. Z budowy, za darmo przywiozłem tak wyglądającą ziemię. Czy mogę ją użyć do zasypania pod beton? Czy ona mi nie zgnije? Troszkę się różni od tej wcześniejszej gliny. Widziałem filmik z Mario Budowlańcem, na którym on wylewa podobnej grubości wylewkę i na podobnie wyglądającej ziemi. Nikt mu tam nie pisze że zacznie mu ziemia gnić pod betonem i osiądzie. Zresztą po skuciu starej posadzki ziemia nie była prochem. Oto ten filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts