Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasypywanie fundamentow-czym??

mike01

Recommended Posts

A ja tam słuszłam coś o zagęszczaniu. Nie wiem jak zagęszcza się humus, bo piasek całkiem nieźle ...

A humus/ziemia to chyba cząstki organiczne. A jak organiczne to gniją i nawet gaz wydzielają i się to może w diabły zapaść po pewnym czasie. Czy ja coś z biologią mam nie teges ?

Ja wiem, że niektórzy kozacy to nawet cegły z rozbiórki wrzucają...

Dom mam wybudowany na glebie VI klasy. Dla mniej wtajemniczonych, żywy piach. Fundament tak mniej więcej 1,5 m zasypywałem piachem z wykopów prowadzonych pod budowę galerii. Były chyba i ze 2 wywrotki prawie że gliny. Potem nawet zalewałem wodą, zagęszczałem skoczkiem - trochę więcej roboty niż zagęszczarką, ale mocniej ubija - potem znowu woda i na koniec wylewka ok 20 cm płyty betonowej.

Znalazły się również w tym dundamencie jakieś cegły i gruz, ale ich ilości były minimalne. Powiedzmy 2 może 3 taczki na kilka wywrotek piachu.

A ja tam słuszłam coś o zagęszczaniu ...

możliwe

w kwestii formalnej

1. zarówno piasek jak i ziemie mozna dobrze zagęcic tak jak i w obu przypadkach mozna spieprzyc zagęszcznie

2. ziemia to nie humus /ziemia to ziemia, a humus to próchnica/

• 4 years później...
A ja mam pytanie czy można zasypywać fundamenty szlaką? Oczywiście ubijając warstwami, ewentualnie wywrotka niesortu jeszcze na wierzch? Czy można wykorzystać szlakę aby zasypać drenaż wokół budynku( oczywiście oprócz geowłókniny i żwiru). Szlaka jest ciepła, dość dobrze się ubija i chyba nie osiada a mam dostęp za darmochę .

Szlaka to takie coś co jest odpadem i kiedyś z jej pomocą robiło się "zdrowe" pustaki. Znajomy wywalał tony mokrej szlaki ze stropodachu, miał taką super warstwę izolacyjną pod dachem. Wilgotna szlaka nie jest ciepła ani zdrowa. Po spaleniu trochę sobie promieniuje podobnie jak szare pustaki gk z domieszkami popiołów. Ja bym tego dziadostwa nie ładował sobie pod podłogę. Argument "za darmochę" w tym przypadku nie jest argumentem "za".

Tylko piach własny a jak nie masz piaszczystego gruntu to pozostaje zakupić u mnie taniocha 16 zł za tonę. Pod ławami drenaż i masz suche fundamenty. Można oszczędzać, przysypywać gliną ziemią i po kilku-kilkunastu latach sprzedawać wybudowany "dom dla wroga" i budować dla przyjaciela lub dla siebie :-)

• 9 years później...

Cześć, piszę również w sprawie płyty betonowej, tylko że pod schodami. Mam pod schodami wejściowymi do domu i gankiem zabudowaną przestrzeń. Zakładałem tam folie kubełkową bo cała ściana fundamentowa domu była mokra. Wyrzuciłem rodzimy grunt i zasypałem ziemią gliniastą, jasnobrązowo-żółtą. Ale zabrakło mi dosłownie 5 cm ziemi do poziomu na którym chce zacząć wylewać wylewkę betonową. Wylewka ma mieć około 6-7 cm grubości. Z budowy, za darmo przywiozłem tak wyglądającą ziemię. Czy mogę ją użyć do zasypania pod beton? Czy ona mi nie zgnije? Troszkę się różni od tej wcześniejszej gliny. IMG_20230430_151325723_HDR.jpgIMG_20230430_151333665.jpg

Widziałem filmik z Mario Budowlańcem, na którym on wylewa podobnej grubości wylewkę i na podobnie wyglądającej ziemi. Nikt mu tam nie pisze że zacznie mu ziemia gnić pod betonem i osiądzie. Zresztą po skuciu starej posadzki ziemia nie była prochem. Oto ten filmik